Τσίπρας: Η Αριστερά δεν χρειάζεται άλλη μια αυτάρεσκη σέχτα – Δε μένουμε στην εξουσία για τη διαχείριση

ΦΩΤΟ: INTIME ( Ν. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Μηνύματα προς του διαφωνούντες  μετά τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στη Βουλή, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός  επεσήμανε πως πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσχώρησε «στη λογική ότι τελικά δεν υπάρχει εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό» και συνέχισε λέγοντας πως αυτό «αποτελεί συνειδητή διαστρέβλωση και πολιτική μυωπία».

«Όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

Διότι η στάση της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες δημιούργησε μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

” Ο αγώνας  αυτός που δίνει η κυβέρνηση  πρόσθεσε είναι  για την συγκρότηση του αντίπαλου δέους, δεν είναι αγώνας της μιας στιγμής”  είπε  και συνέχισε:

«Είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες, ανάδυση και ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, συγκρότηση κοινωνικών δικτυώσεων και στρατηγικό σχεδιασμό. Χρειάζεται όμως και επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιρους συμβιβασμούς για να μην γίνει η αριστερά ένας διάττοντας αστέρας.”

Συνεχίζοντας και αφού περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αριστερά, τόνισε πως θα πρέπει να απαντήσει «εάν θα διαμορφώσει πολιτικό σχέδιο και συμμαχίες για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις ή θα απομονωθεί επιστρέφοντας στην παραδοσιακή αντιπολιτευτική της θέση και στην ακαδημαϊκή κριτική».

«Εμείς έχουμε δώσει την απάντηση μας και έχουμε διαμορφώσει το πολιτικό μας σχέδιο» συνέχισε και πρόσθεσε:

Και σε αυτό το πολιτικό σχέδιο η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο. Απέναντι στις κενές θεωρητικολογίες του εγχώριου αριστερισμού, εσείς έχετε την αποστολή να οικοδομήσετε μια οργάνωση νεολαίας αριστερή και ριζοσπαστική αλλά και γειωμένη με τις πραγματικές αγωνίες και προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων.

Συνεχίζοντας την κριτική του τόσο προς τη Λαϊκή Ενότητα, όσο και προς τους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «η ελληνική αριστερά δεν χρειάζεται σήμερα άλλη μια αυτάρεσκη και αυτάρκη σέχτα».

Πέρα από τα στρατηγικά ερωτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρξει προσοχή και στην κοινωνία «που ασφυκτιά».

«Αυτή η απώλεια της προοπτικής και της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή είναι ο μεγάλος εχθρός της Αριστεράς. Γιατί είναι η απώλεια αυτή που τρέφει το τέρας του φασισμού και του εθνικισμού, που πυροδοτεί τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία» είπε και πρόσθεσε:

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα και η νεολαία πρέπει να βρούμε απαντήσεις. Απαντήσεις πρακτικές που θα αλλάζουν άμεσα την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως «παρά τους αναγκαίους πολιτικούς συμβιβασμούς, παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις μπροστά σε δυνάμεις υπέρτερες, ο στρατηγικός μας στόχος όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά ενισχύεται».«Δε μένουμε στην εξουσία για τη διαχείριση» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως «μένουμε στην εξουσία για να παλέψουμε να φέρουμε πιο κοντά το στρατηγικό μας στόχο, το κοινωνικό μετασχηματισμό «.

 Απόσπασμα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

«Για πρώτη φορά πριν από λίγους μήνες κληθήκαμε να δώσουμε έναν σκληρό και άνισο αγώνα για να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και του αυταρχισμού. Κληθήκαμε να υλοποιήσουμε ένα ριζοσπαστικό πολιτικό σχέδιο σε σύγκρουση με τις πολιτικές και γραφειοκρατικές ελίτ της Ευρώπης αλλά και σε σύγκρουση με την εγχώρια ολιγαρχία. Είχαμε απέναντι μας αντιδραστικούς και νεοφιλελεύθερους κύκλους σε Ελλάδα και Ευρώπη που ήταν έτοιμοι να κάνουν τα πάντα ώστε το πολιτικό πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτύχει. Βρεθήκαμε σε καθεστώς απόλυτης χρηματοπιστωτικής και χρηματοδοτικής ασφυξίας, δεχτήκαμε πυρά από όλες τις μεριές αλλά δώσαμε έναν αγώνα αξιοπρέπειας με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση. Και καταφέραμε για πρώτη φορά να φέρουμε το ελληνικό ζήτημα και την ελληνική κρίση στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης και το κόσμου, ως αυτό που είναι» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Αριστερά σήμερα πρέπει να απαντήσει: Θα διαμορφώσει πολιτικό σχέδιο και συμμαχίες για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις ή θα απομονωθεί επιστρέφοντας στην παραδοσιακή αντιπολιτευτική της θέση και στην ακαδημαϊκή κριτική; Εμείς έχουμε δώσει την απάντηση μας και έχουμε διαμορφώσει το πολιτικό μας σχέδιο. Και σε αυτό το πολιτικό σχέδιο η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο» τόνισε.

«Πρέπει λοιπόν εσείς, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, να μπείτε μπροστά στην οργάνωση των κινημάτων και των αγώνων απέναντι στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων. Έμπνευσή μας οι αγώνες των λαών για δημοκρατία και ελευθερία. Όραμά μας ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όραμα και στόχος στρατηγικός που ορίζει τη δράση μας στο σήμερα και καθορίζει τα βήματα και τις αποφάσεις μας στο αύριο. Και από αυτό τον στόχο δεν θα παραιτηθούμε ποτέ!»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here