Τσίπρας: Ετος ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης το 2016

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

«Αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του τέλους του «Grexit», το 2016 θα είναι η χρονιά αφετηρίας για την έξοδο από την κρίση. Θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

«Η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα είναι ο σεβασμός στη νωπή λαϊκή ετυμηγορία, που διατυπώθηκε τρείς φορές μέσα στη χρονιά που φεύγει , στην επίμονη, δηλαδή, επιλογή του λαού μας να γυρίσει επιτέλους σελίδα”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε:

«Με αυτό το δεδομένο, το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία θα εμπεδωθεί, κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα. Για όσους κωδικοποιημένα αποκαλούμε «μη προνομιούχους», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι:

«Η φετινή χρονιά, αν και αρκούντως επεισοδιακή,  ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο για την ελληνική οικονομία.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες της σκληρής διαπραγμάτευσης πετύχαμε στην οικονομία επιδόσεις που όσους προέτρεξαν να μιλήσουν καταστροφή τους διαψεύδουν.

Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες για bail in στις καταθέσεις

Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες, που το καλοκαίρι προέβλεπαν ύφεση, ακόμα και σε διψήφιο ποσοστό.

Το 2015 κλείνει με μηδενική ύφεση, δηλαδή με στασιμότητα.Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που μέχρι πριν από λίγες μέρες προέβλεπαν κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών – το διαβόητο bail-in.

Ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης

«Αυτές τις μέρες, ολοκληρώνεται έγκαιρα και με επιτυχία, η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. σημείωσε. Και συνέχισε:

«Αποσυνδεδεμένη από την πρώτη αξιολόγηση, και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνοντας τη ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Και αυτό είναι απόδειξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα μας.

Οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στην κορυφή της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας. Καλύπτουν τόσο το βασικό σενάριο κινδύνου όσο και απόλυτα δυσμενή σενάρια κεφαλαιακών αναγκών. Και είναι οι πρώτες πανευρωπαϊκά που υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτές ορίζονται από τη συνθήκη της Βασιλείας ΙΙΙ.

Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια

«Πετύχαμε την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία της μεγάλης πλειοψηφίας των δανειοληπτών. Εκείνων, δηλαδή, που με εισοδηματικά κριτήρια εντάσσονται στα χαμηλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα”, επεσήμανε επίσης ο πρωθυπουργός.

Αρση περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων

«Απόδειξη της επιτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί το γεγονός ότι, αντί για το προϋπολογισμένο ποσό των €25 δις., θα αξιοποιηθεί τελικά, περίπου, το ⅕. τσι, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για να ανακτήσουν οι τράπεζες το λόγο ύπαρξής τους.

Δηλαδή, να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία, υποβοηθώντας την αναπτυξιακή διαδικασία. Αλλά και για να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων εντός του 2016”, σημείωσε.

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

«Επίσης, μέσα σε αυτόν το μήνα, θα ψηφίσουμε και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δεσμεύσεων, που αποτελούν μέρος της πρώτης αξιολόγησης της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για το 2016 προβλέπει, για πρώτη φορά από το 2008, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά €350 εκατ.

Όπως επίσης και αναδιανομή πόρων για τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων και των κοινωνικών πολιτικών, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία και την αύξηση των πιστώσεων για τα νοσοκομεία κατά €300 εκατ. ευρώ, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here