Εξεταστική μετά την νέα επιστολή Μπόργιανς! Τσίπρας: «Τέρμα η μόνιμη ασυλία σας»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Μια σημαντική αποκάλυψη που έκανε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, φέρνει σε τρομακτικά δύσκολη τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και αποδεικνύει το σκάνδαλο της συγκάλυψης ύποπτων φοροφυγάδων της λίστας Μπόργιανς από την κυβέρνηση Σαμαρά τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2012.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στη Βουλή, επιστολή του υπουργού οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κ. Μπόργιανς, που έφτασε στις 7.15 στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία ο γερμανός υπουργός αναφέρει ότι είχε προτείνει στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά όχι απλά και τεχνολογική βοήθεια αλλά τεχνική βοήθεια για την αξιοποίηση των ονομάτων καταθετών που βρίσκονταν σε cd.

Οπως είναι φυσικό, η επιστολή-φωτιά του κ. Μπόργιανς, βάζει φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση, καθώς μέχρι τώρα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήταν απών από τη συζήτηση στη Βουλή, επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες ανεπιτυχώς, να καλύψει πλήρως τον κ. Σαμαρά και τους στενούς συνεργάτες του που έκαναν τις συνεννοήσεις με τους αξιωματούχους της Ρηνανίας-Βεσταφαλίας απορρίπτοντας χωρίς συζήτηση την πρότασή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης οχυρώθηκε πίσω από μια φράση του κ. Μπόργιανς ότι δεν πρότεινε ονόματα και λίστες αλλά τεχνική βοήθεια, κάτι που διαψεύδει πλέον επισήμως ο ίδιος ο γερμανός υπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η κυβέρνηση τις αποκαλύψεις στο θέμα αυτό και ότι όλα θα έρθουν στο φως. «Τέρμα η μόνιμη ασυλία σας όλα αυτά τα χρόνια είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα.

 

Όλη η επιστολή Μπόργιανς

«Μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD. Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες.

»Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως.»

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here