Τσίπρας: Δεν είναι χόμπι μας οι εκλογές-Τι είπε για Σόιμπλε, Τσακαλώτο, Ερντογάν, Κυπριακό και εξελίξεις σε Γερμανία, Γαλλία

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(

Για τις εκλογές που δεν είναι στις προθέσεις του  όπως είπε αλλά δεν απέκλεισε έτσι κατηγορηματικά και το να γίνουν χωρίς να είναι στις προθέσεις του, την διαπραγμάτευση, τα νέα δεδομένα στο ελληνικό τύπο, το Κυπριακό αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία, Γαλλία, μίλησε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, στη Βουλή για να τους ευχηθεί για τις γιορτές.

Ο πρωθυπουργός, αφού ανέφερε πως το 2017 θα είναι μια χρονιά πραγματικής οικονομίας, επισήμανε ακόμη πως το 2017 θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα, να ανοίξουμε την κουβέντα για τη συνταγματική αναθεώρηση και να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Σε ερώτηση για τις εκλογές  είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις του, ενώ, όταν οι δημοσιογράφοι σχολίασαν ότι με τον τρόπο αυτό δεν τις αποκλείει, απάντησε: «Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές; Δεν υπάρχει λόγος. Δεν είναι χόμπι μας οι εκλογές».

Με τις φράσεις αυτές ωστόσο ο πρωθυπουργός είναι σαν να λέει, εγώ δεν θέλω εκλογές, δεν τις αντέχει ο τόπος και η οικονομία, αλλά ταυτόχρονα δεν απέκλεισε το σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν, εξ ανάγκης, όχι δηλαδή γιατί τις επιδιώκει αλλά για άλλο λόγο, όπως η αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης έως το τέλος Ιανουαρίου και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σε ερώτηση αν έστειλε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος την επιστολή προς τους δανειστές, απάντησε πως δεν γνωρίζει, γιατί ήταν στην Κρήτη. «Υποθέτω την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό είπε ότι η διμερής δεν έχει οριστικοποιηθεί και πρόσθεσε πως ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αφήνει περιθώρια για προβλέψεις. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως, αν γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο, «θα πάρουμε θέση. Δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς στην Γαλλία, που έχει ως αποτέλεσμα να προκρίνεται το δίπολο μεταξύ Δεξιάς και Ακροδεξιάς.

Για τις γερμανικές εκλογές, εκτίμησε ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα αναζητήσει συμμαχίες με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, για να προσθέσει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως «το ζήτημα εκεί είναι το ποιος θα είναι υπουργός Οικονομικών».

Για τις εξελίξεις στον ελληνικό Τύπο, μετά την περιπέτεια του ΔΟΛ,  είπε ότι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος και πως πρέπει να αναληφθούν δράσεις, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Προσέθεσε όμως, αναφέροντας και το παράδειγμα Μαρινόπουλου, πως λύση πρέπει να επιθυμούν και οι εργοδότες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here