Τσίπρας για άδειες: Οχι όμηροι συμφερόντων οι εργαζόμενοι-Το τζάμπα τέλος-Ποιά αριστερή διαπλοκή;

 

Οπως αναμενόταν ένταση επικράτησε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όταν δημοσιογράφοι των καναλιών που δεν πήραν άδεια, έθεσαν αιχμηρά ερωτήματα εκφράζοντας και την προσωπική τους αγωνία για το μέλλον. Ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επέβαλε τη νομιμότητα κάτι που δεν γινόταν επί 3 δεκαετίες τώρα και αυτό σημαίνει εφαρμογή του Συντάγματος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν κλείσιμο σταθμών και απολύσεις η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα προστασίας ώστε οι απολυμένοι να ξαναβρούν εργασία επιδοτούμενοι γι αυτό. Αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά το Τζάμπα πέθανε, νταβατζηλίκι τέλος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε αστεία τα παρί αριστερής διαπλοκής και τόνισε ότι δεν θέλουμε ΜΜΕ που να μας λιβανίζουν αλλά να είναι αντικειμενικά. Ομως υπάρχει πρόβλημα αντικειμενικής ενημέρωσης στη χώρα», υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα:

Απαντώντας σε ερώτηση για το κλείσιμο καναλιών και την απώλεια θέσεων εργασίας, τόνισε:

«Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, και στη τελευταία επιχείρηση. Δεν είστε οι μόνοι που έχουν βρεθεί σ’ αυτή τη θεση. Για τους 2.000 εργαζόμενους που έχασαν ήδη τη θέση τους ήδη μέχρι τώρα, δεν έκλαψε κανείς. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς.

Ομως εμεις θα σταθούμε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο. Θέλουμε να προασπίσουμε τις θέσεις εργασίες. Θέλουμε τη νομιμότητα στο χώρο των ΜΜΕ. Και αυτό σημαίνει προασπίζουμε το Σύνταγμα.

Στα 27 χρόνια θα έπρεπε να έχουν γίνει 3 δημοπρασίες. Το ελληνικό δημόσιο έχασε τεράστιο ποσό, γιατί δεν προχωρούσε σε κάτι αυτονόητο.

Θέλουμε τα μέσα να είναι βιώσιμα, μέσα από τη διαφήμιση. Υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα του δημοσίου. Μεγιστοποιήσαμε το κόστος των αδειών.

Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην χάσει ούτε ένας τη δουλειά του. Εχουμε ενα μέσο που κλείνει όχι εξαιτίας του διαγωνισμού που κλείνει λόγω των μετόχων του. Εχουμε και μιά διαδικασία διαγωνισμού που με αδιάβλητο τρόπο δύο νέοι υποψήφιοι πήραν την άδεια.

Θα δώσουμε όσα περισσότερα κίνητρα μπορούμε, αν υπάρχουν απολύσεις, ώστε οι απολυμένοι να προσληφθούν σε νέους παρόχους, με επιδότηση 360 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Δεν μπορεί όμως οι εργαζόμενοι να κρατούνται όμηροι από κάποιους που θέλουν να εκπέμπουν χωρίς άδεια. Το τζάμπα πέθανε. Κάποιοι είχαν μάθει να λειτουργούν με θαλασσοδάνεια. Νταβαζτηλίκια τέλος, τόνισε.

Ολοι γνωρίζουμε τις συνθήκες γαλέρας στα ΜΜΕ. Αλλά δεν είναι το δικό σας πρόβλημα μεγαλύτερο άλλων εργαζομένων ανέργων, στο Αλτερ, την Ελευθεροτυπία. Δεν μπορεί να ταυτίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων και των εργοδοτών. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα των εργαζομένων και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν».

Στην ερώτηση τι θα κάνει αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος από το ΣτΕ, είπε, ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω καμία πιθανότητα.Θα συνεχίσει η διαδικασία, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Ακολουθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών. Οι αδειούχοι, διαχειρίζονται δημόσιες συχνότητες. πρέπει να υπακούουν σε κάποιους κανόνες.

O δημοσιογράφος Χρήστος Τσιγουρής από το Mega ρώτησε εάν το ζήτημα της τηλεόρασης είναι μόνο ποσοτικό, και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι «και δεν ισχυρίζομαι ότι τελειώσαμε εδώ» αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα για να υπάρξει ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που να λειτουργεί με κανόνες.

«Ποια νέα διαπλοκή;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κόστος από την υπόθεση των αδειών, το οποίο μέχρι τώρα δεν θέλησε να αναλάβει καμία άλλη κυβέρνηση.

«Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος έως τώρα να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας; Δεν θέλω να τσουβαλιάσω. Υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν είχαν αυτή τη λογική, υπάρχουν και εξαιρέσεις» είπε.

«Έρχεται ο Μαρινάκης και δίνει όσο τρία Champions League και έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει ‘τζάμπα αγόρι μου’» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πίστευε ότι θα είχε σύμμαχο τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

Απευθύνω εκ νέου έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση -δήλωσε- να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα, να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, να παραδεχθεί ότι είναι ατόπημα να υπερασπίζεται ιδιωτικά συμφέροντα, να αναγνωρίσει το διαγωνισμό και να πάμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Ως κυβέρνηση εμείς υπερασπιζόμαστε το ελληνικό δημόσιο. Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν ΜΜΕ, αλλά υπάρχει πρόβλημα με την αντικειμενική ενημέρωση στη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here