Τσίπρας: Ανοικτός σε διορθώσεις-συνάντηση με αγρότες

 

Τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία καθώς το σύστημα σήμερα είναι έτοιμο να καταρρεύσει, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανέλυσε στη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται στην ισονομία την αναδιανομή και τη κοινωνική δικαιοσύνη, κάτι που ενοχλεί τις νεοφιλελεύθερες εκδοχές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς υπάρχουν όπως είπε και φωνές αντίθετες.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση να δημαγωγεί στο πρόβλημα και να συμπεριφέρεται ως εισαγγελέας, όταν είναι υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση.

Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και σε βελτιωτικές παρεμβάσεις υπέρ των νέων επιστημόνων. Συζητάμε μεταβατικές διατάξεις και για τις μεσαία στρώματα πάνω από 12.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, γιατί κάτω από τις 12.000 ευρώ θα πληρώνουν λιγότερα.

Πάντα είχαμε αγροτικές κινητοποιήσεις. Και ήθελαν να συνομιλήσουν με κυβέρνηση και ειδικά με τον πρωθυπουργό. Ομως αν κι ατό τους δίνετε εξ αρχής, κάποιοι εξ αυτών αρνούνται τον διάλογο με τον πρωθυπουργό. Λυπάμαι γιατί αν δεν υπάρξει διάλογος δεν θα υπάρξει λύση.

Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών. Εμείς βάζουμε τάξη στο χάος των πληρωμών τους. Τον Δεκέμβρη πληρώσαμε 2 δις. Θα προσχωρήσουμε στη προστασία των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Στις κινητοποιήσεις μπορεί να συμμετέχουν και να πρωτοστατούν κάποιοι που πλούτισαν από τις επιδοτήσεις.

Για τη φοροδιαφυγή αγροτών είπε: Υπάρχει πράγματι γκρίζα ζώνη στη παραγωγή. Αυτό πρέπει να φωτιστεί. Αλλά δεν έχουν να φοβηθούν οι αγρότες αλλά οι μεσάζοντες και όσοι εμφανίζουν αδήλωτα υπερκέρδη.

Οι 400.000 και πλέον χιλιάδες  αγρότες, σε 2 χρόνια,  θα κατέβαλαν 1065 και με τη δική μας μεταρρύθμιση θα πληρώσουν 1.200 ευρώ πράγματι 14 ευρώ παραπάνω, αλλά θα πάρουν και διπλάσια σύνταξη, 580 ευρώ και όχι 200 ευρώ που θα έπαιρνε αν μείνει τι σημερινό καθεστώς.

Είμαστε ανοικτοί σε διορθώσεις. Να μην λέμε για αρμαγεδδώνα, γιατί ο αρμαγεδδώνας ήρθε με τις περικοπές 50 δις στις συντάξεις.

Είπε ακόμη ο πρωθυπουργός:

Αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει, θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων. Τα μελλοντικά αλλά και τα σημερινά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Για το 2016 χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους της τάξεως το 900 εκατ. ευρώ ενώ αυτές οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται τα επόμενα χρόνια.

Εθνικά ανεύθυνοι, παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες. Κάποιοι έπαιζαν στο χρηματιστήριο, μετά ήρθαν τα δομημένα ομόλογα για να φτάσουμε στο PSI όπου συνολικά τα Ταμεία έχασαν 12 δις ευρώ. Οι Τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, τα Ταμεία όχι.

Χρησιμοποιούσαν τα Ταμεία για εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων, που το κατέστησαν δαιδαλώδες και εξόχως προβληματικό.

Η πρόταση μας έχει αρχές την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη με σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας.

Σταματήστε να παίζετε κρυφτό. Αρνηθήκατε το διάλογο και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ξεπερνά το γράμμα της συμφωνίας.

Δώσαμε προτεραιότητα να μην κοπούν οι συντάξεις.  Προς τιμήν τους δέχθηκαν οι εργοδότες μια μικρή αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς.

Τα ερωτήματα πολύ συγκεκριμένα: Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα που λεηλατήσατε τα Ταμεία, μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε, να καταθέσετε τη δική σας πρόταση.

Θα στηρίξετε τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς, ή θα ταχθείτε με το ΔΝΤ στο όνομα μιας ιδεοληψίας;

Θα έχουμε νέες περικοπές; Η πρόταση μας δεν προβλέπει περικοπές.

Περιμένω τις προτάσεις σας, καθώς έχετε ψηφίσει τις 11 συνεχόμενες περικοπές συντάξεων.

Οταν στις εκλογές του Σεπτέμβρη, με δεδομένη τη συμφωνία και την περικοπή στη δαπάνη, εσείς τη διαβάσατε διαφορετικά, μιλώντας για νέες περικοπές.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here