Τσίπρας: Απολογηθείτε κ. Μητσοτάκη-Συμμαχήσατε με το διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής σ’ ένα μετατομοντέρνο μιντιακό πραξικόπημα για να ρίξετε τη κυβέρνηση

Με κατά μέτωπο επίθεση στο πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε για συμμαχία με το παλιό, διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής σε μιά απόπειρα μεταμοντέρνου μιντιακού πραξικοπήματος για να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, ξεξκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. 

«Θα απολογηθείτε κ. Μητσοτάκη, δεν εμφανισθήκατε χθες. Δεν θα σας επιτρέψουμε να σιωπήσετε, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων, εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής. να μας επίτε: Υπάρχει στη χώρα σκάνδαλο Siemens ναί η όχι κ. Μητσοτάκη;

«Συμμαχήσατε αμέσως με το πιο παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής, με όλους εκείνους που έχουν ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με εγγυήσεις του αέρα, συνέχισε και υπογράμμισε:

«Σχεδόν από τη πρώτη μέρα, λίγους μήνες μετά τις εκλογές ζητήσατε εκλογές, αδιαφορώντας για την οικονομία και τις κρίσιμες διαβουλεύσεις. και σε απόλυτη ταύτιση με το μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο έχετε αποδυθεί σε μια λυσσώδη επίθεση και πόλεμο κατά της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης.

«Αυτό που συντελείται στη χώρα είναι αντικείμενο μελέτης από αναλυτές. πρόκειται για διαρκή απόπειρα αλλοίωσης της λαικής βούλησης και εντολής. Πρόκειται και διαρκή απόπειρα μιάς μεταμοντέρνας μορφής πραξικοπήματος, μιντιακού πραξικοπήματος, με όπλα τη συκοφαντία και τη προπαγάνδα< τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα ζούμε τη τρίτη πράξη. η πρώτη παίχθηκε τη περίοδο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Η δεύτερη με την ασύστολη καταστροφολογία τη πρώτη αξιολόγηση, όταν βάλατε όλα τα λεφτά σας στο ΔΝΤ αλλά χάσατε παταγωδώς.

Και σήμερα παρακολουθούμε τη τρίτη πράξη του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και των συνεργατών του στα ΜΜΕ να τυλίξουν τη χώρα στο σκοτάδι.

Εχουν πολλά να κρύψουν και να συγκαλύψου κι γι αυτό θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. πρόσθεσε.

Αλλά ο λαός σας γνωρίζει καλά, και λέει «Κοίτα ποιός μιλάει»,συμπλήρωσε.

Βλέπετε ότι τα σχέδια σας να καταρρεύσει η οικονομία αποτυγχάνουν.

Είπε ακόμη ο κ. Τσιπρας:

-Αυτό που επιχειρείται δεν είναι να τόσο να μας πούν διαπλεκόμενους αλλά να πείσουν το λαό ότι όλοι ίδιοι είναι. Αλλά αυτό αποτελεί ύβρη για την Αριστερά. Και μετά την ύβρη έρχεται η Νέμεση.

-Λέτε για συμφωνλια αλήθειας και εδώ θα πούμε αλήθειες, με διευθύνσεις και ονόματα για τη διαπλοκή.

-Γιατι επί 27 ανεχθήκατε το καθεστώς ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;Γιατί δεν εφαρμόσατε τη συνταγματική επιταγή.

-Η διαφορά μας είναι ότι τους ανθρώπους στους οποίους δίνατε δάνεια του άερα εμείς τους περνάμε από το ταμείο και πληρώνουν

-Και τι δεν κάνατε για να εμποδίσετε τον διαγωνισμό. Απειλήσατε με ειδικό δικαστήριο υπουργούς, απειλείτε δημόσιους λειτουργούς που έκαναν τη δουλειά τους και μετά ανακαλύψατε τον αριστερό διαπλεκόμενο καναλάρχη. Αλλά τι κάναμε εμείς; Μόλις δεν είχε να πληρώσει και παραβίασε έναν όρο του διαγωνισμού,αποκλείσθηκε. Αυτή είναι η δική μας διαπλοκή.

-Και αυτό που χάρηκα είναι ότι οι ογκόλιθοι επιχειρηματίες κλείσθηκαν 3 μέρες στην ΓΓΕΕ και δεν έβγαιναν γιατί έπρεπε να εφαρμοσθεί ο νόμος, Αυτός είναι μήνυμα, επιτέλους θα εφαρμοσθεί ο νόμος.

«Αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία καλύτερα ρωτήστε τον σύμβουλό σας, τον κ. Θεοδωρικάκο» ανέφερε.

Το βασικό μήνυμα από τον διαγωνισμό ήταν ότι πλέον τηρείται ο νόμος, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Νέα λίστα Μπόργιανς

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει έρθει και νέα λίστα Μπόργιανς με 475 ονόματα καταθετών από τράπεζα της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία έχει σταλεί ήδη στις αρμόδιες αρχές.

«Στην Εξεταστική για δάνεια κομμάτων – ΜΜΕ άνοιξαν οι «ντουλάπες» της διαπλοκής»

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκεί άνοιξαν οι «ντουλάπες» της διαπλοκής.

«Έρχεστε εσείς να μιλήσετε για διαπλοκή στο όνομα όλων αυτών; Δηλαδή οι ίδιοι να παραδέχονται και εσείς να κάνετε τους απελπισμένους συνηγόρους; Μιλάτε εσείς για σκάνδαλα και εξυπηρετήσεις; Η ΝΔ με δανεισμό 210 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με δανεισμό 189 εκατομμυρίων ευρώ;» ρώτησε σε υψηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός.

«Δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη οι απολύσεις και οι περικοπές»

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα ζήτηματα της οικονομίας.

Αφού τόνισε πως «κάθε κινδυνολογία για την ενεργοποίηση του κόφτη έχει καταρρεύσει καθώς τα έσοδα υπεραποδίδουν ενώ το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, που θα κατευθυνθεί -στο σύνολό της- στην πραγματική οικονομία», υποστήριξε πως «το δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, είναι οι απολύσεις, οι περικοπές, η απορρύθμιση, η συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη:

 • Σε σχέση με τη φοροδιαφυγή το πάρτι έχει τελειώσει.
 • Κάθε υπόθεση για την οποία θα έχουμε υπόνοιες εγκληματικής δράσης παραπέμπεται απευθείας και χωρίς χρονοτριβή στους αρμόδιους εισαγγελείς.
 • Όλοι γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ποιος σήκωνε τηλέφωνα για να καθοδηγήσει ανώτερους και ανώτατους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς.
 • Τσίπρας σε Γεννηματά: Εγώ μπορεί να ξεχάσω σε ένα σακκάκι κανά 5ευρω κανά 10ευρω. Αν χάσω 50ευρω το ψάχνω. Εσείς 16 εκατ. ευρώ δεν τα πήρατε χαμπάρι;
 • «Κυρία Γεννηματά, δεν ξέρω αν θα απαντήσετε εσείς ή ο κ.Βενιζέλος».
 • Τα πρόσωπα που χρεοκοπήσατε τη χώρα θέλετε να βγείτε και από πάνω.
 • Μιλάτε για διαπλοκή εσείς που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό για τα πεπραγμένα σας. Οι ίδιες οικογένειες που χρεοκόπησαν την Ελλάδα.
 • Προς Μητσοτάκη: Ποσωπικά πήρατε δάνειο 300.000 ευρώ για τον «Κήρυκα Χανίων» και δεν το πληρώνετε.
 • Μιλάτε λοιπόν εσείς για σκάνδαλα και εξυπηρετήσεις; Η ΝΔ με δανεισμό 210 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με δανεισμό 189 εκατομμυρίων ευρώ;

Οι αποκαλύψες της Εξεταστικής για τα δάνεια

Ακόμη σταχυολόγησε τις αποκαλύψεις που βγαίνουν από την Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, την οποία χαρακτήρισε «τόπο του μαρτυρίου» της Ν.Δ. «γιατί πάνε ένας ένας οι ογκόλιθοι και αρχίζουν και μιλάνε:

 • ο Στ. Ψυχάρης «ομολόγησε ότι πήρε εγγυήσεις με αέρα».
 • ο Φ. Μπόμπολας «παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς καλύψεις και ότι το Mega κλείνει γιατί οι μέτοχοι δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη».
 • ο Γ. Βαρδινογιάννης «ομολόγησε ότι είναι γκρίζα πρακτική η δανειοδότηση σε αυτές τις επιχειρήσεις».
 • ο Γ. Αλαφούζος ότι «οι τράπεζες δάνειζαν πέραν πάσης λογικής τους τηλεοπτικούς σταθμούς».

«Αυτοί τα παραδέχονται και εσείς παριστάνετε τους απελπισμένους συνήγορους. Και ο υπόδικος Κοντομηνάς, που βρίσκεται στο στόχαστρο δικαστηρίων και εισαγγελέων, εμφανίσθηκε ως τιμητής της Δημοκρατίας. Και να στέλνει δημοσιογράφους – κασκαντέρ να χρεώνουν με ποτά τα δωμάτια του υπουργού Επικρατείας στη Νέα Υόρκη», τόνισε ο πρωθυπουργός και σε προσωπικό τόνο δεσμεύθηκε: «νομίζετε ότι θα κάνω πίσω; δεν θα κάνω. Γιατί εμάς δεν μας έχει κανείς στο τσεπάκι του. Δεν έχω δεσμεύσεις σε κανένα και δεν θα κάνω πίσω όσο και αν με απειλούν όσο και αν εκβιάζουν».

Για την Τράπεζα Αττικής

Για την Τράπεζα Αττικής ο Αλ Τσίπρας τόνισε ότι «ηθικό αυτουργό σε δάνειο από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε. Όποιο θαλασσοδάνειο δόθηκε ήταν στα δικά σας κόμματα. Και μάλιστα δάνειο που δόθηκε επί των ημερών σας και δεν αποπληρώνεται. Στην Αττικής ήταν ο άνθρωπος του Αντ. Σαμαρά ο Γκίκας Μάναλης, που του ανετέθη το έργο του «μαύρου» της ΕΡΤ και ήταν αυτός που προσέλαβε τον Μουσσά, τον εγκέφαλο των δημοσιογράφων εκβιαστών. Βλέπετε πόσο ωραία και γλυκά δένουν όλα; Πόσο το δίκτυο της διαπλοκής εμφανίζεται;».

Για τα δάνεια της Ν.Δ.

Για τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός ρώτησε: «θα τα επιστρέψετε τα 189 εκατ. ευρώ και τα 210 εκατ; θα μας πείτε τι τα κάνατε τα λεφτά; Θα πληρώσετε. Θα πληρώσετε έστω και ένα ευρώ από τα 210 εκατ. που έχετε το θράσος να μιλάτε για διαπλοκή;». Μάλιστα αναφέρθηκε και πάλι προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ κάνοντας λόγο για «δανεικά και αγύριστα όπως έχετε συνηθίσει και στα προσωπικά σας δάνεια, αυτό του Κήρυκα Χανίων».

Αναφέρθηκε στην Τροπολογία Γιαννίτση το 2012 με την οποία, όπως είπε, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πήραν 30 εκατ. ευρώ ενόψει των εκλογών: «για να κάνετε εκλογές φέρατε νύχτα μία τροπολογία του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση που έλεγε ότι τα κόμματα πρέπει τις δόσεις που αφορούν τις δόσεις του 2011 και του πρώτου εξαμήνου του 2012 να τις πάρουν ακατάσχετες και στο ακέραιο. Έτσι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ενθυλάκωσαν 30 εκατ. ευρώ μέσα σε μία νύχτα με μία τροπολογία. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Τότε ο κ. Αυγενάκης ήταν στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη και το είχε καταγγείλει, όπως και η Ντ. Μπακογιάννη. Αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης το είχε ψηφίσει».

Το ίδιο προσωπικά απευθύνθηκε και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση με τα 16 εκατ. ευρώ: «Κυρία Γεννηματά θα μας πείτε τι έγιναν τα 16 εκατ. ευρώ που ξαφνικά αποκαλύφθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ; Δεν τα είχατε στα βιβλία σας. Εγώ μπορεί να ξεχάσω κανά πεντάευρο ή κανά δεκάευρο. Το πενηντάρικο πάντως το ψάχνω. Εσείς τα 16 εκατ. δεν τα είχατε πάρει χαμπάρι;» ρώτησε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας στην τροπολογία των βουλευτών της Ν.Δ. Τσουμάνη, Χριστογιάννη, Σταμενίτη. «Με τροπολογία η κυβέρνηση Σαμαρά απάλλαξε από κάθε ευθύνη τα στελέχη των τραπεζών για τα δάνεια που δόθηκαν σε κόμματα. Στη βάση αυτής της τροπολογίας το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη μπήκε στο αρχείο για 15 στελέχη κομμάτων και 43 στελέχη τραπεζών», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «έπρεπε να είχατε αποσυρθεί και να κάνετε στελεχιακή ανανέωση. Αλλά είστε εσείς, τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες οικογένειες».

Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Στη συνέχεια ο κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι έκαναν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για να συγκαλύψουν αυτές τις υποθέσεις. «Όλα αυτά είναι ανοιχτές δικογραφίες, υποθέσεις που πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης και κάνετε ότι μπορείτε να τις συγκαλύψετε. Αυτή ήταν η λογική σας στη Δικαιοσύνη, η συγκάλυψη, η αναβολή και στο τέλος η παρέμβαση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όλοι γνωρίζουν στη χώρα ποιος σήκωνε τηλέφωνα και μιλούσε με δικαστικούς λειτουργούς. Αυτό σήμερα έχει τελειώσει, γιατί κανείς δικαστής δεν νοιώθει την δαμόκλεια σπάθη της εκτελεστικής εξουσίας».

«Έχω πει ότι κάθε έντιμος δικαστής που θα αρθεί στο ύψος της στιγμής θα μας έχει δίπλα του γιατί αυτό είναι απαίτηση της κοινωνίας. Και αυτό δεν είναι παρέμβαση

Για ΚΕΕΛΠΝΟ

Κάθε υπόθεση που έχουμε υπόνοιες εγκληματικής δράσης παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, «που ήταν ένα εκκολαπτήριο. Στη σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ επί υπουργίας Λοβέρδου δεν μπορεί να βρεθεί που πήγαν 10 εκατ. ευρώ. Το ίδιο και με τις συμβάσεις με τις διαφημιστικές εταιρείες».

«Μπορεί να έχετε εξασφαλίσει ακαταδίωκτο με το άρθρο 83 του Συντάγματος που έφερε ο κ. Βενιζέλος – λάθος το 86 είναι, αλλά βλέπω ότι δεν αρνείστε ότι είναι δικό σας το άρθρο – αλλά πολιτικές εξηγήσεις πρέπει να δώσετε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και  κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «επιμένετε και σήμερα να παριστάνετε τον συνήγορο του Βγενόπουλου μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του».

Για φοροδιαφυγή

«Τα ίδια κάνατε με τις υποθέσεις της φοροδιαφυγής. Κρύψατε τις λίστες στα συρτάρια και μετά βγήκατε υπέρ των φίλων σας που ήταν στις λίστες. Λέγατε ότι ήταη αντισυνταγματική και παράνομη η χρήση των USB με τις λίστες. Ίσως το κάνατε γιατί γνωρίζατε ποιοι ήταν στις λίστες, όπως αποδεικνύεται από την εμπλοκή Παπασταύρου που είναι επιστήθιος φίλος του Α. Σαμαρά και δικός σας», συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε την παρουσία στη ΝΔ του κ. Σκλαβούνη που κατηγορείται για εμπλοκή σε φοροδιαφυγή: «γιατί τον βάλατε στη ΝΔ; Δεν ξέρατε ότι ήταν στέλεχος της UBS; Μάλλον τέτοια ανάπτυξη θα φέρετε, ανάπτυξη με φοροδιαφυγή», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

 • οι βεβαιώσεις οφειλών από τις λίστες 26,6 εκατ. από το 2013 έως το 2014 και τώρα έχουν αγγίξει τα 900 εκατ. ευρώ.
 • οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα με 475 μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, που «ήδη δόθηκαν εκεί που πρέπει».

«Διεξάγεται ένας μεγάλος πόλεμος. Από τη μία οι δυνάμεις της διαφθοράς και της διαπλοκής προσπαθούν γα την παλινόρθωση του πελατειακού συστήματος. Από την άλλη μεριά βρίσκονται οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, και με αυτές θέλει να είναι η κυβέρνηση. Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στον τόπο. Αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για την πατρίδα. Γνωρίζουν όλοι ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής», ήταν το συμπέρασμα του Αλ. Τσίπρα.

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με μία προσωπική αναφορά στον Κυρ. Μητσοτάκη συνδέοντάς τον με την Siemens: «Όταν εγώ βρισκόμουν στις καταλήψεις ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα υπό την στενή αρωγή του Χριστοφοράκου και της Siemens. Να αποκαταστήσετε την αλήθεια. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων, που πράγματι είμαι, εσείς είστε της Siemens και τη διαπλοκής. Να απαντήσετε σε ένα και μόνο ερώτημα: υπάρχει στη χώρα σκάνδαλο Siemens ναι ή όχι;».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here