Τσίπρας: ΑΟΖ, φυσικό αέριο, καταδίκη Τουρκίας για την αμφισβήτηση της Λωζάνης

Για την Ελλάδα, η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στο Κάϊρο. 

Οπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούν κυρίως την εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, καθώς και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας.

Συζητήθηκε επίσης η  συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η πρωτοβουλία της τριμερούς να θέσει επί τάπητος το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών, αποτελεί σημαντική επιλογή, η οποία ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από την Τουρκία.

Ως γνωστόν, σημείο αιχμής στην υπόθεση του καθορισμού της ΑΟΖ, είναι το Καστελλόριζο. Η συμπερίληψή του οδηγεί ουσιαστικά στων ΑΟΖ των τριών χωρών και τον περιορισμό της τουρκικής ΑΟΖ κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα την Αγκυρα.

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης δηλώσεις και πράξεις που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες στη περιοχή, καταδικάζοντας έτσι τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Η θάλασσά μας, η Μεσόγειος, η θάλασσα που μας ενώνει είναι η θάλασσα που εκκόλαψε τους σημαντικότερους πολιτισμούς, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και παραμένει η θάλασσα η οποία συγκέντρωσε και συγκεντρώνει διεθνείς κρίσεις. Είναι επίκεντρο διεθνών κρίσεων σήμερα στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Γι΄ αυτό και οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους, τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, οφείλουμε να συνεργαστούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις.

Και στο πνεύμα αυτό, προτάσσουμε ένα μοντέλο συνεργασίας με συγκεκριμένες δράσεις, αξιοποιώντας και τη γεωστρατηγική μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Στον τομέα της ενέργειας σήμερα συζητήσαμε για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας μας και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, καθώς όμως και για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μας.

Συζητήσαμε παράλληλα, για την συνεργασία μας στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συναποφασίσαμε να θεσμοθετήσουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας.

Υιοθετήσαμε Κοινή Δήλωση Προθέσεων για την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και για τη συνεργασία μας στις θαλάσσιες μεταφορές και την ανάπτυξη των λιμένων.

Συνομιλήσαμε για τις δυνατότητες δραστηριοποίησης κατασκευαστικών εταιρειών των χωρών μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά και τη ραγδαία αναπτυσσόμενη διαλιμενική συνεργασία μας.

Επίσης, για τις εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στους τομείς των δικτύων και μεταφορών, καθώς και για τη συνεργασία μας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα της κατασκευής και συντήρησης οδικών δικτύων και οδικής ασφάλειας, αλλά και για τη συνεργασία μας σε ένα κρίσιμο τομέα, αυτό της καινοτομίας, της νέας τεχνολογίας και της πληροφορικής για τη συνεργασία εταιριών πληροφορικής και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όπως ακούσατε και από τους προλαλήσαντες, μεγάλο μέρος των συνομιλιών μας αφιερώθηκε στο διάλογό μας για τις περιφερειακές εξελίξεις, στον αναγκαίο συντονισμό σε θέματα ασφάλειας, αλλά και στη συνεργασία μας για την αλληλοπροώθηση θέσεων σε διεθνείς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, υπογραμμίσαμε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να τονίσω κάτι: Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και εγείρουν ακόμη και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών Διεθνών Συνθηκών.

Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της Διεθνούς Κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας, καθώς και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας.

Απαραίτητη, όμως, για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Μια λύση επί τη βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.

Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Στηρίζουμε σταθερά τις συνομιλίες που διεξάγονται, σε αυτήν την δύσκολη αλλά εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως τονίσαμε και κατά τη Διάσκεψη των μεσογειακών κρατών της Ε.Ε, που έγινε στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου, σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο η ασφάλεια εδραιώνεται επί τη βάσει της συνεργασίας και όχι της απομόνωσης ή των μονομερών ενεργειών.

Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται –και σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό αντιληπτό- από την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτόνων της.

Και η ασφάλεια στη Μεσόγειο χωρίς συνεργασία με την Αίγυπτο δεν μπορεί να υπάρξει.

Για αυτόν τον λόγο η ενεργοποίηση του Συμβουλίου ΕΕ-Αιγύπτου σε τακτική βάση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές.

Συμφωνήσαμε, επίσης σήμερα, ότι απαιτείται μια συνεκτική περιφερειακή στρατηγική για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μια στρατηγική που να αντικαθιστά τις επικίνδυνες διόδους των διακινητών της Μεσογείου  με νόμιμες και ελεγχόμενες οδούς προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, τονίσαμε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία και εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, όπως και στη Λιβύη.

Με αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των γενεσιουργών της αιτίων.

Επαναλάβαμε τέλος τη σημασία της δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος και τονίσαμε την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους, επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πριν ξεκινήσουμε την τριμερή αυτή συνάντηση, κάναμε μια συμβολική ενέργεια: Φυτέψαμε τρεις ελιές. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα πολλές χιλιάδες ακόμα θα ανθίσουν στην περιοχή του Σινά. Και νομίζω ότι αυτά τα δέντρα συμβολίζουν την κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους.

Συμβολίζουν τόσο τη διαδρομή, όσο και τον προορισμό μας.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Σίσι, αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη σημερινή πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Και είμαι βέβαιος ότι όπως οι ελιές που φυτέψαμε, έτσι και οι σχέσεις μας θα καρποφορήσουν για το καλό της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή μας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here