Τσίπρας-Αναστασιάδης: Συναντίληψη για Κυπριακό χωρίς εγγυήσεις και στρατό κατοχής

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κοινές δράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποφάσισαν να λάβουν μετά τη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη, επιβεβαίωσαν την συναντίληψη τους στην επίλυση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο ηγετών «ουσιαστική, δημιουργική και άκρως εποικοδομητική».

Ειδικότερα, σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ελήφθησαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν μέσα από την ανάληψη κοινών δράσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Όπως σημείωσε, «απόλυτη ήταν η συναντίληψη, τόσο για θέματα ουσίας, όσο και για θέματα διαδικασίας», προσθέτοντας ότι «η διαβούλευση θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα».

«Κοινός στόχος, μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατούς κατοχής», τόνισε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κοινές δράσεις που προανήγγειλε, ο κ. Χριστοδουλίδης, απάντησε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν επαφές με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Επίσης, επεσήμανε την επικείμενη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη και τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην ΕΕ. «Ακριβώς για να προωθηθούν αυτές οι πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση εάν έχει «κλείσει» η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια ημερομηνία για μία τέτοια συνάντηση. Αναμένουμε».

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Μ. Ακιντζί, δεν δέχεται την άποψη για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων και άμεση αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, θέση που απηχεί και τις απόψεις της Τουρκίας.
Η διαφορά αυτή απόψεων, εφόσον ξεπερασθούν τα προβλήματα στο εδαφικό, δεν επιτρέπει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας στις συνομιλίες της Γενεύης.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here