Τσίπρας: Αναγκαία και κοινωνικά δίκαιη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση-Θα βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση

Την πεποίθηση ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών γνωρίζει την ειλικρινή προσπάθεια της κυβέρνησης για τομές, όπως είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και στηρίζει την κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει,  εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ολομέλειας μέσα στο Σαββατοκύριακο, για ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι ταυτίζεται απροκάλυπτα με τους δανειστές και το ΔΝΤ, καθώς αυτά που προτείνει είναι οριζόντιες περικοπές συντάξεων, ομαδικές απολύσεις και λοκ άουτ. Ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε ότι υπήρξε αιφνιδιασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και κατέληξε μ΄ένα άρωμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση». 

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονόδρομο τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ακόμα και αν δεν υπήρχε συμφωνία. «Τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα», υπογράμμισε.

Έκανε επίσης λόγο για αποτροπή του κινδύνου φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού, αλλά και για καταπολέμηση της φτώχειας των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, μέσω της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επιπλέον στους ενιαίους κανόνες που, όπως είπε, θα ισχύουν για όλους.

Εν συνεχεία, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της ότι προειδοποιούσε πως ήταν μονόδρομος η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και πρόσθεσε ότι «είναι λογικό να σκέφτονται έτσι. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουν μάθει να κάνουν πολιτική. Σαν να μην επιτρέπεται να υπάρξει άλλος δρόμος».

Έκανε λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντάς την τομή καθώς όπως υποστήριξε «ξαναφέρνει σε ράγες βιωσιμότητας το ασφαλιστικό χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».

«Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε ήταν να προστατεύσουμε τους αδύναμους. Δεσμευθήκαμε να προστατέψουμε συντάξεις, μισθούς και πρώτη κατοικία» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν «είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά μας να σωθούν οι συντάξεις αυτοί που είχαν μόνο μία απάντηση που ετίθετο θέμα ασφαλιστικού και η απάντηση ήταν οριζόντια περικοπή συντάξεων. Αυτή ήταν η προσφορά τους».

«Τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας όσον αφορά τη Βουλή. Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζει την ειλικρινή μας προσπάθεια να κάνουμε τομές, μία τέτοια τομή είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση» τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας αυτό δεν επετεύχθη «με ταχυδακτυλουργίες αλλά επειδή είχαμε βούληση. Είχαμε βούληση να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και είχαμε την επιλογή το βάρος να το μοιράσουμε δίκαια».

Προειδοποίησε ότι την αναγκαιότητα της παρέμβασης καθώς όπως εξήγησε χωρίς αυτή «σε λίγα χρόνια το ασφαλιστικό θα κατέρρεε. Σε λιγα χρόνια θα βρισκόμασταν μπροστά στο φάσμα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε συντάξεις».

Μονόδρομος η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Εννοώ ότι σε λίγα χρόνια από τώρα ίσως να βρισκόμασταν μπροστά στο φάσμα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε καν τις συντάξεις. Η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό Σύστημα ήταν μονόδρομος είτε είχαμε είτε δεν είχαμε Συμφωνία. Και βεβαίως όλοι αυτό το ξέρουν αλλά λίγοι το τόλμησαν. Εμείς όχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, αλλά τολμήσαμε να φέρουμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με βασικά χαρακτηριστικά:

  • την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης,
  • τους ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών και της παροχής σύνταξης,
  • την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, μιας μεγάλης κατάκτησης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα επιτυγχάνουμε:

  • την εναρμόνιση των κανόνων εισφορών και παροχών μεταξύ νέων και παλαιών ασφαλισμένων
  • και την εναρμόνιση των κανόνων εισφορών παροχών μεταξύ των ασφαλισμένων των επί μέρους Ταμείων.

Με αυτόν τον τρόπο αποκαθιστούμε χρόνιες στρεβλώσεις και διαχρονικές αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται υπόψη οι εισοδηματικά χαμηλότερες ομάδες του πληθυσμού.

Επιτυγχάνουμε επίσης:

  • την εξασφάλιση του διαμορφωμένου επιπέδου ζωής που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου και για τη μελλοντική περίοδο της συνταξιοδότησης, για όλους τους Έλληνες αποτρέποντας τον κίνδυνο φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, για τους απόμαχους της ζωής.
  • την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων, αφού έχουμε και την εθνική σύνταξη, αλλά πάνω σε αυτή προστίθεται και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης.
  • την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που είχαν προκαλέσει οι περικοπές των συντάξεων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, καθώς για πρώτη φορά έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες για το σύνολο των εργαζόμενων.
  • την παροχή κινήτρων παραμονής στην εργασία, μέσω των αυξανόμενων ποσοστών και της σταδιακής αύξησης της εθνικής σύνταξης από τα 15 έως τα 20 έτη εργασιακού βίου.

Δεν αιφνιδιάσαμε

Ακούω όμως τις τελευταίες ώρες, και διαβάζω σε διάφορα έντυπα, ότι δήθεν επιλέξαμε έναν αιφνιδιασμό και αναρωτιέμαι πόσο θράσος μπορεί να έχει κανείς. Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια μεταρρύθμιση που συζητήθηκε τόσο εκτενώς, σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, μέσα και έξω από τη Βουλή, όσο αυτή που έρχεται στην ολομέλεια αύριο.

Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διάλογο με όλους τους φορείς και σεβάστηκε τις κινητοποιήσεις, κάνοντας διορθώσεις στο μέτρο του δυνατού, ενώ στάθηκε και στις συναντήσεις του με εκπροσώπους αγροτών. Όπως είπε, πάνω από 90% των αγροτών δεν θα επιβαρυνθεί, ενώ υπογράμμισε ότι πλέον «ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης β’ κατηγορίας», καθώς εξασφαλίζεται η εθνική σύνταξη.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι, μέσω του νομοσχεδίου, προστατεύονται οι νέοι και οι άνεργοι, ενώ επέρριψε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για τον «εκτροχιασμό» του ασφαλιστικού, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο PSI.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η μεταρρύθμιση «δεν είναι για όλους ευνοϊκή», διευκρινίζοντας ότι οι επιβαρύνσεις θα είναι για όσους έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα. «Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μία μεταρρύθμιση που συνδυάζει βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπονόμευαν τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καταλογίζοντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι «έφτασαν το ασφαλιστικό στο χείλος του γκρεμού».

Εκτοξεύοντας «βέλη» κατά της Ν.Δ., επεσήμανε ότι κατέθετε παρόμοιες προτάσεις με τους δανειστές. Έχει επιλέξει το στρατόπεδο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Δικαίωμά της, αλλά κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να παλέψουμε ώστε αυτή η πολιτική να ηττηθεί», είπε ο Πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία, έκανε λόγο για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη, ωστόσο αναφέρθηκε και στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ε.Ε., φέροντας ως παράδειγμα την Αυστρία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here