Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί. Ο λαός να πει το μεγάλο όχι

«Επέλεξαν να παραμείνουν τρόικα που σκοτώνει τη δημοκρατία στην Ευρώπη». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η σφοδρότατη κριτική που άσκησε σήμερα απο το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά των θεσμών για την προπαγάνδα του φόβου , των απειλών και των εκβιασμών που εξαπέλυσαν με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να διενεργήσει δημοψήφισμα.

«Αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του. Μας είπαν ότι δεν επιτρέπουν στη δημοκρατία να αναπνεύσει. Η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι πάνδημη. Δεν θα ζητήσουμε από τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ την άδεια για να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε», υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας.

«Μας εκβιάζουν με το φόβο, τις απειλές, τους εκβιασμούς. Ενάντια στην προπαγάνδα του φόβου, που, όπως είπε  θα κλιμακωθεί, ξέρουμε να πολεμάμε και να νικάμε.

Ο πρωθυπουργός  μίλησε για πρακτικές ωμού οικονομικού εκβιασμού και κάλεσε το λαό να πει το μεγάλο όχι στο τελεσίγραφο των δανειστών.»Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας».

Καταδίκασε κάθε απόπειρα να μετατραπεί το δημοψήφισμα,  σε δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του ευρώ. «Η  Ελλάδα δεν είναι επισκέπτης στο ευρωπαικό οικοδόμημα.Κανείς δεν έχει δικαιωμα να μας δείξει την πόρτα της εξόδου από το σπίτι μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πόσο κοστολογείται η αξιοπρέπεια ενός λαού» διερωτήθηκε και τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία. Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να πούμε λόγια σταράτα. Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ευρωπαική  ιστορία με μελανά χρώματα όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν πέρα και έξω από κάθε θεσμική διαδικασία να συνεδριάσουν αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο. Χωρις να έχουν δικαίωμα».

Νωρίτερα απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι δεν  έχει νόημα να απαντήσει διότι το διακύβευμα  είναι ιστορικό. «Δεν εχει νόημα η μικροκομματική αντιπαράθεση. Αν συνεχίζατε θα μας φέρνατε όχι 8 αλλα 16 δις με βάση τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχαν ζητήσει οι εταίροι». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «κάνουμε αυτο που δεν τολμήσατε να κάνετε. Να αντισταθείτε».

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των πιστωτών και τη συμφωνία που μας ζητήθηκε να υπογράψουμε ο πρωθυπουργός είπε:

-Δεν έδωσαν τίποτε για το χρέος.Μας είπαν ρευστότητα με το σταγονόμετρο και επιτήρηση.Δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια και να επιτεθουμε στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα μνημόνιο αργού θανάτου. Αρνηθήκαμε όχι τον συμβιβασμό αλλά την παράδοση της χώρας σε μια νέα υφεσιακή σκοτοδίνη.

-Πρέπει να αρνηθούμε την άθλια συμφωνία. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Η επόμενη ημέρα ενός περήφανου «όχι» στην αναξιοπρέπεια που  θα βρεί τη χώρα μας πολυ πιο ενισχυμένη στη διαπραγματευτική της ικανότητα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραδοθεί. Η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε.

Εγκάλεσε τέλος όσους ζητούν απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here