Τσίπρας:Ας μην αφήσουμε την ενωμένη Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη

Η ιστορία της Ευρωπης είνα ιστορία συγκλίσεων, ενότητας και όχι διαίρεσης. Ας μην αφήσουμε την ενωμένη Ευρώπη να γίνει διαιρεμένη, ανέφερε στην παρθενική του ομιλία ενώπιον του  Ευρωπαικού Κοινοβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας, η  οποια διακόπηκε πολλές φορές απο τα χειροκροτήματα των ευρωβουλευτών.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι θα αναλαβουν την ιστορική τους ευθυνη.

Ο ίδιος ανέλαβε πληρως την ευθυνη για όσα συνεβησαν στους 5 μήνες, καταλόγισε όμως την βασική ευθύνη για τα αδιεξοδα της ελληνικής οικονομίας στα 5 χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδηγησαν στην έξοδο απο την κρίση.

«Ακουσον μεν πάταξον δε» ειπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει στη συνέχεια τι συνέβη στην Ελλάδα των μνημονίων.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής και εχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαου. Πουθενα τα προγραμματα δεν ήταν τοσο σκληρά.

Η πατριδα μας μετατράπηκε σε  πειραματικο εργαστήρι λιτοτητας, το πειραμα δεν πέτυχε.Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται ότι δεν έχει αλλη επιλογή. Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου απο την κριση, οτι στο τέλος του τουνελ υπάρχει φως. Κανεις δεν αρνειται αξιοπιστες μεταρρυθμίσεις αλλά σε όσους μπορούν να  σηκώσουν τα βάρη. Μισθωτοι και συνταξιούχοι δεν μπορουν αλλο».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η γενναία επιλογή του λαου δεν αποτελεί ρήξη με την Ευρωπη αλλα επιστροφή στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της ισότητας. «Είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ερώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυκολίες να επιβιώσει».

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα χρεους είπε ότι δεν μπορεί να  υπαρχουν ταμπού μεταξύ μας και σημείωσε:

-Η προταση μας περιλαμβανει μεταρυθμίσεις με δικαιη κατανομή βαρών, αιτημα για επαρκη κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδoτικών αναγκών της χώρας. Στοχος μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

-Ελπιζω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτησεις της κρίσιμης συγκυρίας όχι μόνον  για το οικονομικό αλλά  και το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρπωης.

– Οι ελληνικες προτάσεις δεν εχουν στόχο  να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δοθηκαν δεν κατέληξαν ποτε στον ελληνικο λαο αλλα δόθηκαν για να σωθούν οι ελληνικες και ευρωπαικες τράπεζες. Απο τον Αυγουστο 2014 η Ελλάδα δεν έχει πάρει δόσεις 7,2 δις. Στο διάστημα αυτο καταβλήθηκαν δοσεις 17,5 δισ ευρώ από την Ελλάδα.

-Ενα προγραμμα δεν αρκεί να είναι σωστο πρέπει να βρει και την κοινωνική συναίνεση για να εφαρμοστεί.

-Δεν ειμαι απο τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για ολα τα δεινά φταίνε οι κακοί ξένοι.

-Καμια απο τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου δεν τα εβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα στο πολιτικο κατεστήμενο τους ολιγάρχες και τις Τράπεζες, δεν βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

-Ερχομαστε με την ισχυρη εντολη λαου να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χωρα μας όχι με την Ευρωπη.

-Η ελληνική κριση ειναι η συνολική αδυναμία της Ευρώπης να βρει συνολική λυση. Ευρωπαικό είναι  το πρόβλημα και όχι ελληνικό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here