Προσοχή στα δηλητηριώδη λεοντόψαρα που εισέβαλαν και στο Αιγαίο

Ο  Υδροβιολογικός σταθμός Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου θαλάσσιων ερευνών ανακοίνωσε ότι πλέον στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου αλιεύονται πολύ συχνά λεοντόψαρα, τα οποία είναι τροπικά ψάρια και φέρουν δηλητηριώδεις ακάνθους.

Το λεοντόψαρο ή λεονταρόψαρο (Pterois miles, devil firefish, lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, πέρσι το καλοκαίρι. Κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό και μέχρι πρόσφατα εξαπλωνόταν από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, έως την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά. Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο -κατατάσσεται μεταξύ των «χωροκατακτητικών εισβολέων». Αναπαράγεται με εντονότατους ρυθμούς –εκατομμύρια αυγά το χρόνο..

Προσοχή δύτες, ψαράδες αλλά και κολυμβητές

Το ψάρι μπορεί να φτάσει σε μήκος και τα 35 εκατοστά και το χρώμα του ποικίλει από ροζ, κοκκινωπό μέχρι γκρίζο

Δεν πρέπει να το αγγίξει κάποιος αλλά ούτε εννοείται και να αφήσει το ψάρι να πάρει…. πρωτοβουλία και να τον αγγίξει εκείνο. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από δύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει επιθετικές κινήσεις. Συνήθως ζει σε βάθος και προτιμά τα βράχια, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί στο Αιγαίο καθώς θα αποζητά ίσως πιο ζεστά νερά –ίσως κινηθεί και προς τα ρηχά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here