Τρομερές πυρκαγιές σε Πορτογαλία και Μαδέρα -τρεις νεκροί – 100 (!) εστίες -3.000 άνδρες στη μάχη με τις φλόγες

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στο πορτογαλικό νησί Μαδέρα στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στη διάρκεια της νύχτας  και περίπου  1.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή Φουνσάλ, μεταξύ των οποίων και εκτοντάδες τουρίστες

μαδέρα

Τα τρία θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν έπιασαν φωτιά τα σπίτια τους στηνιστορική συνοικία της Φουνσάλ, πρωτεύουσας της Μαδέρα.

 

Ο δήμαρχος της Φουνσάλ Πάολο Καφόφο δήλωσε στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Πορτογαλίας ότι οι πιο πολλοί απότους 1.000 κατοίκους και τουρίστες εγκαταστάθηκαν προσωρινά σε στραόπεδα και σε  ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Ένα ξενοδοχείο κάηκε, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως είναι προς το παρόν «αδύνατο» να ανακοινωθεί σαφής απολογισμός για τον αριθμό των κτιρίων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Εκκενώθηκαν πάντως νοσοκομείο και οίκος ευγηρίας που βρισκόταν κοντά στην πυρκαγιά, κυρίως για τους αποπνικτικούς καπνούς παρά για τον κίνδυνο να καούν.

μαδέρα

Οι φωτιές ξέσπασαν προχτές τη νύχτα (Δευτέρας προς Τριτη) στα νησιά Μαδέρα της Πορτογαλίας αλλά  εξελίχθηκαν σε μια εκτός ελέγχου πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων που εκδηλώθηκαν χτες.

Η Λισαβόνα απέστειλε ενισχύσεις 110 ανδρών (πυροσβέστες, γιατρούς και αστυνομικούς). Το πορτογαλικό αρχιπέλαγος των Αζορών, στη μέση του Ατλαντικού, ανακοίνωσε επίσης ότι αποστέλλει 30 ανδρες.

Όμως και η  ηπειρωτική Πορτογαλία πλήττεται απο πυρκαγιές εδώ και μια εβδομάδα. Ολόκληρη σχεδόν η βορεια Πορτογαλία είναι σε συναγερμό εξαιτίας των πάνω από εκατό (!) εστίων πυρκαγιάς στην επικράτεια, και στη μάχη με τις φλογες έχουν ριχτεί περίπου 3.000 άνδρες (πυροσβεστική και στρατός)

Portugal Wildfires

Από αυτές οι δώδεκα είναι μεγάλων διαστάσεων και απαίτησαν την εκκένωση πολλών κοινοτήτων μεσα στη νύχτα

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε χθες πως ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία, αν η ένταση των δασικών πυρκαγιών δεν μειωθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here