Τριάντα Κούρδοι νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας- Τον ISIS δείχνουν οι έρευνες

Επίθεση αυτοκτονίας συγκλόνισε την τουρκική μεθοριακή πόλη Σουρούτς, στα σύνορα με τη Συρία. Τουλάχιστον 30 νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων στην πόλη που βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το κουρδικό Κομπάνι.

Οι αρχικές ενδείξεις παραπέμπουν σε επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. Κατά πληροφορίες του τουρκικού Τύπου την επίθεση διεξήγαγε 18χρονη καμικάζι.

Η επίθεση σημειώθηκε στον κήπο πολιτιστικού κέντρου στην καρδιά του Σουρούτς, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη συριακή πόλη Κομπάνι όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκδιώχθηκαν στα τέλη Ιουνίου από τις κουρδικές δυνάμεις έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις.

Στο πολιτιστικό κέντρο διέμεναν εκατοντάδες νέοι για να συνδράμουν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Κομπάνι. Ανάμεσά τους βρίσκονταν τουλάχιστον 300 μέλη της οργάνωσης Ένωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας (SGDF).

Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα που μεταδίδονται με πολίτες να κείτονται νεκροί κάτω από τα δέντρα στον κήπο του πολιτιστικού κέντρου.

Λίγο αργότερα, επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε και στο γειτονικό Κομπάνι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση.

«Είμαστε βυθισμένοι στο πένθος εξαιτίας μιας τρομοκρατικής πράξης. Εξ ονόματος του λαού μου, καταριέμαι και καταδικάζω τους δράστες αυτή της βιαιότητας» δήλωσε.

«Καλούμε όλους να παραμείνουν ενωμένοι και ήρεμοι απένταντι σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση που έχει στόχο την ενότητα της χώρας μας» ανέφερε νωρίτερα σε γραπτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Το Al Jazeera μετέδιδε αρχικά ότι το πτώμα του καμικάζι βρέθηκε στην περιοχή της έκρηξης, πληροφορία την οποία επιβεβαίωσαν στη συνέχεια οι τουρκικές Αρχές.

Η επίθεση σημειώθηκε στον κήπο πολιτιστικού κέντρου στην καρδιά της πόλης, η οποία βρίσκεται απέναντι από τη συριακή πόλη Κομπάνι. Λίγο αργότερα, έκρηξη σημειώθηκε και στο Κομπάνι, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με αυτή την επίθεση παραμένουν συγκεχυμένες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δεύτερη αυτή έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο είχε στόχο ένα σημείο ελέγχου που διαχειρίζονται οι κούρδοι πολιτοφύλακες YPG, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Εκπρόσωπος των πολιτοφυλάκων ωστόσο έκανε λόγο για εκρήξεις στο Κομπάνι, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την απενεργοποίηση εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν τοποθετήσει τζιχαντιστές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here