Τρεις μέρες γεμάτες πολιτισμό, 3 μέρες μεστές νοημάτων για την αναπηρία

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ομιλίες, bazaar, μικρό – ημερίδες, βιωματικά εργαστήρια, μερικά πανό “τίποτε για εμάς χωρίς εμάς”, τα συνηθισμένα “λίγα και υποχρεωτικά” στο όνομα της ημέρας. Μοναδική εξαίρεση που εντοπίσαμε, είναι αυτή που αφορά – με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Ημέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους με αναπηρία – τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Αττικής, από την επομένη της 3ης Δεκεμβρίου και για ένα τριήμερο (Παρασκευή 4 έως Κυριακή 6 Δεκεμβρίου).

Είναι αν μη τι άλλο εκδηλώσεις πλήρεις, δουλεμένες, μεστές νοήματος, μετωπικές. Προφανώς διότι τον σχεδιασμό τους ανέλαβε πραγματική κοινωνική πρωτοπορία “από τα κάτω” – ο λόγος για την δραστήρια Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία – και όχι ο γνωστός άγνωστος των εκδηλώσεων της Ημέρας αυτόματος πιλότος. Αυτός που τις “θέλει” όλες τυπικά  εναρμονισμένες σε ευθεία γραμμή, στον χώρο και στον χρόνο πανομοιότυπες.

3 days 4

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια, αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και επιμελείται η Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία έχει ως εξής:

Παρασκευή 4/12/2015

14:00 – 17:00, Πλατεία Κοτζιά

Οι ανθρώπινοι «ζωολογικοί» κήποι, ή «εθνολογικές εκθέσεις» ή «Negro Villages», ήταν χώροι (περιφραγμένα θεματικά πάρκα) στα οποία εκθέτονταν δημόσια ζωντανοί άνθρωποι τον 18ο, τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Ομάδα Quilombola διοργανώνει ένα Freak show Performance με θέμα τους σύγχρονους Ανθρώπινους Ζωολογικούς Κήπους. Και υπό τον κωδικό τίτλο “Σπάμε τα κλουβιά μας”.

Σάββατο 05/12/2015

19:00 – 21:00, Dudu loft, Κολωνού 12-14, Μεταξουργείο

3 days2

*Η θεατρική επαγγελματική ομάδα «ΘΕ.ΑΜ.Α.» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) παρουσιάζει το θεατρικό μονόλογο «Φιλοκτήτης» βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή.

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Απολλωνία Τσαντά.

Ερμηνεύει ο ηθοποιός Βασίλης Οικονόμου.

Κινησιολογία η performer Σοφία Σταυρακάκη.

Βοηθός Σκηνοθέτης: Μιχάλης Ταμπούκας.

Ηχοληψία: Χρήστος Νταλίπης.

Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη.

*«VORTEX / ΔΙΝΗ», ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΔΑΓΙΠΟΛΗ

Συντελεστές: Σύλληψη – χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Ερμηνεύουν: Βιβή Ρωμανά, Δημήτρης Βάσης, Ιωάννα Περαντινού, Ηλίας Κουρτπαρασίδης, Κατερίνα Σαράντη, Μαρίνα Ράμμου και Γιώργος Χρηστάκης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Χρηστάκης

21:30 – 23:00, Θέατρο Κωφών Ελλάδος, Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου.

«Οδός αστέγων»: Βασισμένη στο διήγημα «Ζωή εν τάφω» του Γιάννη Ζευγώλη από το βιβλίο του «Αστεγοσκόπειο», η παράσταση διερευνά την ισορροπία μεταξύ του χιούμορ κωφών και ακουόντων. Προσπαθεί να διερευνήσει την έννοια του αστείου στη νοηματική, αλλά και στην ομιλούμενη γλώσσα, καθώς και να διασκεδάσει για πρώτη φορά με το διαφορετικό χιούμορ που υπάρχει μεταξύ της κουλτούρας των κωφών και της κουλτούρας των ακουόντων.

Κωφοί ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Νίκος Γιόβκοφ, Μάρθα Μπάμπη, Φωτεινή Ταχά. Ακούοντες ηθοποιοί: Βούλα Βερδελή, Βασίλης Βηλαράς, Γιάννης Ιωάννου.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς. Διερμηνεία: Σοφία Ρομπόλη. Κείμενο: Γιάννης Ζευγώλης. Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου. Φωτισμοί: Ανδριάννα Δακανάλη.
Σκηνικά/Κοστούμια: Otto Quangel. Φωτογραφίες/Βίντεο: Αλέξανδρος Βηλαράς, Άμυ Μακρή.

Κυριακή 06/12/2015

12:00 – 14:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα

Συζήτηση με θέμα «Τέχνη και αναπηρία»: Παντελής Βούλγαρης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Μάνια Παπαδημητρίου, Κατερίνα Θανοπούλου, μέλη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία

14:00 – 16:30

«Μικρά Αγγλία»: κινηματογραφική προβολή της πρώτης στα ελληνικά χρονικά προσβάσιμης ταινίας για όλους τους ανθρώπους. Η βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους [SDH – Subtitles for the Deaf or hard of Hearing]. Η Ταινιοθήκη είναι φιλική και προσβάσιμη για ΑμεΑ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα διατίθεται σε μορφή Braile και μεγαλογράμματης γραμματοσειράς και σε κώδικα QR. Οι σινεφίλ σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές τους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here