Τραμπ-Πούτιν κοινή πορεία. Προς νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών ΗΠΑ-Ρωσίας

Στροφή σε μια νέα περίοδο εξοπλιστικών ανταγωνισμών φαίνεται ότι είναι έτοιμες να κάνουν ΗΠΑ και Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι πάντως δεν δείχνουν να βρίσκονται σε τροχιά αντιπαράθεσης αλλά μάλλον συνεννόησης.

Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως η Ρωσία είναι «ισχυρότερη από κάθε επίδοξο εισβολέα» επειδή έχει εκσυγχρονίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της, και υποστήριξε πως η απόσυρση των ΗΠΑ το 2001 από τη Συνθήκη Βαλλιστικών Πυραύλων (ΑΒΜ) του 1972 «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. Προσέθεσε ωστόσο πως η Ρωσία δεν πρόκειται να ξοδέψει πόρους για μια κούρσα εξοπλισμών που δεν μπορεί να αντέξει.

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε εργαστεί σκληρά για να βελτιώσουμε τις πυραυλικές μας δυνάμεις, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξής του. «Αν κάποιος ξεκίνησε μια κούρσα εξοπλισμών δεν είμαστε εμείς» είπε.

Ο ρώσος ηγέτης υποβάθμισε τις τελευταίες αναφορές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει και να επεκτείνει το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, λέγοντας πως δεν αποτελεί «κάτι ιδιαίτερο». Εξάλλου, όπως σχολίασε, τα ίδια έλεγε ο Τραμπ και προεκλογικά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε εξάλλου κατά τη συνέντευξή του πως αναμένει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα και είναι έτοιμος να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αν ο Ντόναλντ Τραμπ τον προσκαλέσει. «Αν ο Τραμπ με προσκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και βέβαια θα πάω» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε επίσης σε μία διαφαινόμενη κούρσα πυρηνικών όπλων και μιλώντας στο MSNBC δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας είναι λοιπόν μία κούρσα εξοπλισμών. Θα τους ξεπεράσουμε όλους και θα αντέξουμε περισσότερο από όλους».

Μία ανάρτηση του Τραμπ την Πέμπτη στο Twitter άναψε φωτιές, καθώς ανέφερε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενισχύσουν αλλά και να διευρύνουν την πυρηνική τους ισχύ μέχρι που ο κόσμος να έλθει στα συγκαλά του σχετικά με πυρηνικά».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here