Τραμπ: Λέσχη για κουβεντολόι ο ΟΗΕ («φιλοπαλαιστίνιος» ο Ομπάμα τώρα που αποχωρεί)

Ο Τραμπ  σχολίασε με tweet την απόφαση (ουσιαστικά του απερχόμενου Ομπάμα) να φέρει επιτέλους σε λίγο δύσκολη θέση το Ισραήλ παύοντας να θέτει βέτο στον ΟΗΕ για ψηφίσματα σχετικά με τον εποικισμό. Ο εκλεγείςμ πρόδρος δήλωσε «απογοητευμένος» τα εξής:

«Ο ΟΗΕ έχει τρομερό δυναμικό, αλλά αυτήν την στιγμή είναι απλώς μια λέσχη για ανθρώπους να βρίσκονται μαζί, να κουβεντιάζουν και να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους. Πολύ λυπηρό!»

Αφορμή για το απαράδεκτο σχόλιο για τον ΟΗΕ (που συνήθως εξυπηρετεί  συστηματικά  το Ισραήλ αλλά και την αμερικανική πολιτική) στάθηκε το τελευταίο ψήφισμα (14 υπέρ, καμία ψήφος κατά) που επικρινει την εποκιστική πολιτική του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη.

Το ψήφισμα πέρασε γιατί ο Ομπάμα στο «παρά πέντε»  της θητείας του ήθελε να στείλε ένα διεθνές μήνυμα στον Νετανιάχου με τον οποίο έτσι κι αλλιώς δεν είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Προκειμένου να το επιτύχει,  αποφάσισε οι ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα για τους εποικισμούς -οπότε αυτο πέρασε, χάρη ουσιαστικά στην αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία.

Το Ισραήλ μάλιστα είχε καταφέρει προηγουμένως να αποτρέψει το ψήφισμα, πείθοντας την Αίγυπτο να το αποσύρει, αλλά ενώ η Αίγυπτος υποχώρησε, το ψήφισμα ξανατέθηκε απο τη Βενεζουέλα, την Νέα Ζηλανδία, τη Μαλαισία και τη Σενεγάλη (και τελικά ψηφίστηκε).

Ο Τραμπ έχει εκφράσει ανοιχτά την αμέριστη συμπαράστασή του στο Ισραήλ υποσχόμενος μεταξύ άλλων να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλήμ, ανατρέποντας ουσιαστικά την πάγια αμερικανική πολιτική επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να πείσουν οτι τα ψηφίσματα κατά των εποικισμών ουσιαστικά βλάπτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ εν γένει.

Το Σαββατοκύριακο, ο Νετανιάχου είχε πει πως το Ισραήλ θα «επανεξετάσει όλες τις επαφές του με τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής χρηματοδότησης σε θεσμούς του ΟΗΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here