Τρέμουν τα σακίδια και τις κουκούλες, αλλά βάζουν drones για ντιλίβερι

Οι Αμερικανοί τροποποίησαν την  νομοθεσία τους για να διευκολύνουν «το εμπόριο» και έτσι σήμερα έκαναν με πλλλή υπερηφάνεια την πρώτη κατ’ οίκον ποράδοση σάντουιτς με drone.

Την έκανε η μεγάλη αλυσίδα παντοπωλείων 7-Eleven σε συνεργασία με εταιρεία «μη επανδρωμένων αεροσκαφών», την  Flirtey, η οποία εργάζεται και στην ανάπτυξη drone για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η πρώτη διανομή από αέρος έγινε σε μια οικογένεια στο Ρένο της Νεβάδα. Η παραγγελία (ντόνατς, καφές, σάντουιτς, κοτόπουλο) ήταν  φορτωμένη σε ειδικό κιβώτιο που κρατά τα τρόφιμα ζεστά.

Σχέδια για υπηρεσία παράδοσης με drone έχει μεταξύ άλλων και ο γίγαντας των διαδικτυακών πωλήσεων Amazon, αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο χρηστικά»  και «απλώς εμπορικά» και «εξυπηρέτηση-ταχύτητα¨γενικά τοσο απλά όσο με την πρώτη ματιά φαίνονται. Τα βασικοτερα επιχειρήματα κατά των drone είναι

*ο κινδυνος να χρησιμοποιηθούν για άλλους αδαιφανείς  σκοπούς (κατασκοπεία, υπηρεσίες ασφάλειας ή  αντιθέτως τρομοκρατία)

*η κατάχρήση τους ακόμα κι από εμάς τους δημοσιογράφους προκειμένου να καλύψουμε ένα γεγονος  ανταγωνιζομενοι άλλα μέσα ώστε να το «βγάλουμε πρώτοι»

*οι «κυκλοφοριακές» ρυθμισεις και οι συνέπειες από τυχόν σύγκρουση δύο drone  στον αέρα

προσωπική ζωή των πολιτών στο δρόμο αλλά κυρίως στο σπίτι ή στο μπαλκόνι και στον κήπο τους, καθώς ο άνθρωπος δεν έχει μάθει  να «φυλάγεται» από παντού και σε περιπτωση που τα drone με τις κάμερες και τα «αυτιά»  τους  περιφέρονται παντού, καταλύεται ουσιαστικά και το άσυλο της οικείας, παραβιάζεται ο ζωτικος χώρος του ατομου ακόμα και στο σπιτι του.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλά καθορίζονται από τις εθνικές νομοθεσίες και σε γενικές γραμμές ο χειριστής

*πρέπει να έχει ειδική πιστοποίηση (γνώση ολων των σχετικων νόμων περί προστσίας προσωπικών δεδοένων, πλοήγησης κ.λπ. που άπτονται του «σχεδίου πτήσης»),

*να αναλαμβάνει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος

Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό νόμο που πέρασε στις 18/6 αστραπιαιία και ασυζητητί  στην Ελλάδα, εδώ

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here