Το Geuro(διπλό νόμισμα) σε μελέτη του ΙΝΕ–ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Levy

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο προσκήνιο ήρθε δυναμικά η πρόταση για την εφαρμογή διπλού, παράλληλου νομίσματος με την ονομασία Geuro. Όμως, αν και μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης φάνηκε να εκπλήσσεται, όπως φαίνεται δεν ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σενάριο μπήκε σε δημόσιο διάλογο… Η υιοθέτηση του Geuro είχε τεθεί σαν ενδεχόμενο ένα χρόνο πριν, μέσα από μελέτη του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ και του αμερικάνικου Ινστιτούτο Levy.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, στις 11 Μαρτίου 2014, του δημοσιογράφου Κυριάκου Θεοδωρακάκου, το Geuro «κρυβόταν» στην πρόταση δραστηριοποίησης του Κράτους ως «εργοδότη ύστατης καταφυγής». Η πρόταση συμπεριλαμβανόταν σε μελέτη του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ και του αμερικάνικου Ινστιτούτου Levy η οποία είχε παρουσιαστεί πριν από ένα χρόνο σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο και η οποία προέβλεπε την εφαρμογή προγράμματος δημιουργίας περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μέσα σε ένα δεκαπεντάμηνο, με παράλληλη αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 15,3 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη την οποία συνυπέγραφαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λεβί και διευθύνων σύμβουλος του Bard College του Βερολίνου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Τζενάρο Ζέτσα, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κασίνο στην Ιταλία και ο ερευνητής Μιχάλης Νικηφόρου του πολιτικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, περιλαμβάνονταν τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Μεταξύ αυτών, ήταν η εισαγωγή ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων σε «Geuro», που θα χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα.

Εάν τελικά, το σενάριο αυτό αποτελέσει σύντομα κομμάτι της καθημερινότητας, θα φανεί σύντομα μέσα από την έκβαση την οποία θα έχουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους – δανειστές…

Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ στις 11 Μαρτίου 2014 για την πρόταση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ και του Levy για το Geuro

Διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας με την υιοθέτηση ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εγγυημένης απασχόλησης μέσω της δραστηριοποίησης του κράτους ως «εργοδότη ύστατης καταφυγής», προτείνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου που παρουσιάστηκε σήμερα σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα σε ένα 15μηνο, ενώ θα οδηγούσε σε παράλληλη αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 15,3 δισ. ευρώ.

Η «Πρόταση εγγυημένης Απασχόλησης» προβλέπει την πρόσληψη από το κράτος, με 11μηνες συμβάσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου, 550.000 ανέργων από τους συνολικά 1.300.000 ανέργους που υπάρχουν σήμερα.

Η πρόταση βασίζεται σε μελέτη του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που αποτελεί υποενότητα έρευνας για τις σχέσεις της οικονομίας των ΗΠΑ με την παγκόσμια οικονομία.

Το Ινστιτούτο Λεβί, θεωρεί ότι τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλονται στην Ελλάδα εμφανίζουν πειστικά σημεία πως υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά. Εκτιμά όμως, ότι οι πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μείωση του ελλείμματος οδηγούν παράλληλα σε μια «θεαματική αποτυχία στον τομέα της ενίσχυσης της απασχόλησης» και προβλέπει ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 28% έως το 2015. Οι μελετητές του Ινστιτούτου εκτιμούν ότι για την επαναφορά των ροών απασχόλησης σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα απαιτηθούν περίπου 15 έτη ακόμη.

Η μελέτη, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λεβί και διευθύνων σύμβουλος του Bard College του Βερολίνου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Τζενάρο Ζέτσα, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κασίνο στην Ιταλία και ο ερευνητής Μιχάλης Νικηφόρου του πολιτικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία.

Α) Τη μεταβίβαση κεφαλαίων από ξένες κυβερνήσεις προς την Ελλάδα μέσω ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ.

β) Την αναστολή των πληρωμών των τόκων για το δημόσιο χρέος, ώστε να δημιουργηθούν πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης.

γ) Την εισαγωγή ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων σε «Geuro», που θα χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα.

δ) Την υλοποίηση ενός προγράμματος «εργοδότη ύστατης καταφυγής» (ELR) που θα χρηματοδοτείται από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η μελέτη εκτιμά ότι η σημερινή πολιτική της Ευρώπης δεν επιτρέπει την υλοποίηση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, ενώ η χαμηλή ελαστικότητα των τιμών στον τομέα του ελληνικού εμπορίου δεν αφήνει τα περιθώρια για την επιλογή άλλων λύσεων, εκτός από τη δημιουργία θέσεων εργασίας με την εγγύηση του Δημοσίου που θα χρηματοδοτούνται από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Λεβί, αυτό είναι εφικτό χωρίς έξοδο από το ευρώ και με διατήρηση των υφιστάμενων συμφωνιών για το δημόσιο χρέος.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία περίπου 550.000 θέσεων εργασίας και σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το 2014.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here