Το FBI είχε ενημερώσει την Ολλανδία για τους αδελφούς Μπακράουι

Το FBI είχε ενημερώσει την Ολλανδία ότι το Βέλγιο αναζητούσε τους αδελφούς Μπακραουί, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, σημειώνοντας ότι μία μέρα μετά το θέμα συζήτησε η ολλανδική με τη βελγική αστυνομία. Ωστόσο η Βελγική αστυνομία διαψεύδει με ανακοίνωσή της ότι ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής αστυνομίας που την επισκέφθηκε έδωσε πληροφορίες και στοιχεία που να αφορούν τους αδελφούς Μπακράουι.
Το γεγονός αυτό από μόνο του καταδεικνύει την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας στην Ευρώπη σ΄ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ο Ιμπραήμ απελάθηκε στην Ολλανδία από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, ένα μήνα μετά τη σύλληψή του από την τουρκική αστυνομία σε περιοχή κοντά στη συριακή μεθόριο. Οι Ολλανδοί υποστηρίζουν πως όταν έφθασε στην χώρα τους, το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία «μαύρη λίστα», επομένως δεν συνελήφθη. Οι λόγοι για τους οποίους δεν απελάθηκε στο Βέλγιο δεν έχουν διευκρινιστεί.

«Την 16η Μαρτίου, το FBI ενημέρωσε την ολλανδική αστυνομία σχετικά με το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές αναζητούσαν και τους δύο αδελφούς» έγραψε στην επιστολή ο ολλανδός υπουργός.

Ο Ολλανδός υπουργός Φαν ντερ Στερ επισήμανε ότι το FBI είπε στους Ολλανδούς ότι ο Ιμπραήμ αναζητείτο από τις βελγικές αρχές για το βεβαρημένο «εγκληματικό παρελθόν» του, ενώ ο Χάλεντ κατεζητείτο για «τρομοκρατία, εξτρεμισμό και στρατολόγηση».

Σε μια εκδοχή της επιστολής, που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα, ο υπουργός έγραψε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Ολλανδία σχετικά με τους δύο αδελφούς, χωρίς να αναφέρει ότι καταζητούνταν στο Βέλγιο.

Αυτή η πληροφορία έγινε γνωστή σε συνάντηση μεταξύ των βελγικών και ολλανδικών αρχών την 17η Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός.

Ωστόσο σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε ως απάντηση στην επιστολή του, η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου αρνήθηκε ότι έγινε αναφορά στα αδέλφια στη συζήτηση της 17ης Μαρτίου, όταν ένας εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας τους επισκέφθηκε.

Συζητήθηκε ένα περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες την 15η Μαρτίου, όπου έπεσε νεκρός ένας ισλαμιστής ένοπλος, ωστόσο δεν υπήρξε αναφορά στην έκθεση του FBI, υπογραμμίζει η βελγική αστυνομία σε μια ανακοίνωση.

Ο Σεφού αφέθηκε ελεύθερος γιατί είχε τηλεφωνικό άλλοθι
Εν τω μεταξύ, μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι η απελευθέρωση του Φεϊζάλ Σεφού, στον οποίο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες έγινε καθώς ο τελευταίος είχε «τηλεφωνικό άλλοθι».

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του Σεφού, ο συλληφθείς παρείχε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν στο σπίτι του την ώρα των επιθέσεων και ότι «απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις που του έγιναν». Ο ίδιος σημειώνει ότι η ανάλυση των στοιχείων απαλλάσσει τον Φειζάλ Σ. από τις κατηγορίες.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here