Το CERN… στην Αθήνα

Με θέμα «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη», το Athens Science Festival, που φιλοδοξεί στο «άνοιγμα» της επιστήμης, τεχνολογίας, καινοτομίας στο ευρύ κοινό, επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από τις 5-10 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες από τον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό χώρο ενώνουν τις γνώσεις, τη φαντασία και την εμπειρία τους σε ένα πλούσιο πρόγραμμα και σειρά εκδηλώσεων, συζητήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, συμμετέχει στο Athens Science Festival μέσα από μια σειρά ποικίλων και πρωτότυπων δράσεων.

Μέσα από ένα σύνολο εκδηλώσεων, όπως εκπαιδευτικά πειράματα, δρώμενα, ομιλίες, καφέ της επιστήμης, διαδραστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και πρωτότυπα εργαστήρια, οι οργανωτές φιλοδοξούν πως οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα ανακαλύψουν, θα κατανοήσουν και θα ερμηνεύσουν τα μυστήρια του κόσμου που μας περιβάλλει. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες και να συζητήσουν με μερικούς από τους πλέον αξιόλογους Έλληνες και ξένους επιστήμονες που έχει να αναδείξει η ακαδημαϊκή κοινότητα. Ενδεικτικά ονόματα από τους συμμετέχοντες επιστήμονες είναι: Svante Paabo, ο πρώτος επιστήμονας που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ολόκληρο το γονιδίωμα των Νεάντερταλ, Robert Winston, πρωτοπόρος σε θέματα τεχνητής γονιμοποίησης, Daniel Wolpert, νευροεπιστήμονας, Jonh Ellis, ο εμβληματικός φυσικός του CERN, Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο ΜΙΤ, επικεφαλής της υλοποίησης της ιδέας «Ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί», Α. Βουρλίδας, αστροφυσικός, Eμμανουήλ Tσεσμελής, ανώτατος φυσικός CERN, και από τον ελληνικό επιστημονικό χώρο οι Θεοδόσης Τάσιος, Γιώργος Χρούσος, Νίκος Λυγερός, Γ. Ταβερναράκης, Μάνος Δανέζης, Στράτος Θεοδοσίου και πολλοί άλλοι.

Ορισμένα από τα δρώμενα αφορούν το The Gift of Mass, Το Δώρο της Μάζας, μια διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση στους Παλαιούς Φούρνους για τον μηχανισμό Higgs, το φυσικό φαινόμενο με βάση το οποίο τα στοιχειώδη σωματίδια απέκτησαν τη μάζα τους στο αρχέγονο Σύμπαν. Στην εγκατάσταση αυτή, οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν εικονικά την εμπειρία «απόκτησης» και «απώλειας» της μάζας τους. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει μια απογευματινή παρουσίαση από τον Piotr Traczyk με τίτλο: «Τραγουδάει το μποζόνιο Higgs;», όπου ο πειραματικός φυσικός Piotr Traczyk θα επιχειρήσει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Τί είναι το μποζόνιο Higgs; Πώς ανακαλύφθηκε; Πώς μπορούμε να το κάνουμε να «τραγουδήσει»;

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here