Το όνειρο του Πάολο.. Ενας σύγχρονος Δον Κιχώτης

Της ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα…

Ένα ντοκιμαντέρ ανατρεπτικό, γεμάτο δυνατά συναισθήματα και μια αλήθεια που ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ένας πρωταγωνιστής, ένα κυρίαρχο θέμα, ένα όνειρο. Το όνειρο του Παόλο. Τεομπαλντέλλι. Ενός ανθρώπου που «μπολιάζει» το άνθος της αμφισβήτησης, της αναθεώρησης της κοσμοθεωρίας όλων όσων ζούμε μια …κανονική ζωή.

paolos-dream-still-5

Ένας σύγχρονος Δον Κιχώτης όπως τον χαρακτηρίζουν οι σκηνοθέτες, Κυρηναίος Παπαδημάτος και Γιάννης Αβραμόπουλος. Που παρά τα προβλήματα διαβίωσής του, δεν εγκαταλείπει τις αξίες του, τα πιστεύω του.

Ποιος είναι όμως ο Πάολο;

Ένα 24ωρο (αλήθεια ένα μόνο;…) απ’ τη ζωή του Πάολο Τεομπαλντέλλι. Φτάνει για να μάθουμε ποιος πραγματικά είναι ο άνθρωπος που δηλώνει ότι τώρα ζει σαν ποντικός στην ταράτσα μιας κατεστραμμένης πολυκατοικίας στα δύσκολα Εξαρχεια;

Οι δυο βασικοί συντελεστές ομολογούν ότι στην αρχή δεν γνώριζαν ποια ήταν η πρώην του ιδιότητα .. «όταν τον γνωρίζεις, καταλαβαίνεις ότι αυτός ο άνθρωπος που βλέπεις δεν είναι τρελός κι εκτός ορίων, απλά με έναν τρόπο έχει επιλέξει να είναι εκτός ορίων .. και μέσα από το ντοκιμαντέρ έτσι θελήσαμε να τον προσεγγίσουμε». Αυτή η θολή, μυστηριώδης εκδοχή της προσωπικότητας του πρωταγωνιστή είναι που κρατά τον θεατή σε εγρήγορση.

Το σκηνικό εντελώς φυσικό, χωρίς παρεμβάσεις, τα πλάνα καθαρά με μια οπτική που σε τοποθετούν δίπλα στον πρωταγωνιστή, στον Πάολο, σε κάνουν να ζεις μαζί του στην ταράτσα μιας εγκαταλειμμένης πολυκατοικίας στα Εξάρχεια, να συζητάς μαζί του και να συμφωνείς ή να διαφωνείς να μαγειρεύεις σε παλιά, σκουριασμένα σκεύη, να τον ανακουφίζεις τις στιγμές που αναπολεί την κόρη του, να φιλοσοφείς.«Από μόνο του κινηματογραφικά, το ντεκόρ όπου μένει, κι ο ίδιος σαν φυσιογνωμία και ως χαρακτήρας κι ως προσωπικότητα σε όλες τις εκφάνσεις, ακόμη κι όταν είναι ήρεμος ή όταν δεν είναι, έχει ενδιαφέρον» δηλώνει ο Κυρηναίος και συμπληρώνει «από κει και πέρα μάθαμε κάποια πράγματα από το παρελθόν του, τα επιβεβαιώσαμε μέσω Ίντερνετ κι αποφασίσαμε ότι αξίζει να γίνει ταινία».


Πώς ήρθατε σε επαφή μαζί του; ρωτάμε τους δυο σκηνοθέτες. Πώς τον ανακαλύψατε; Ο Γιάννης έμενε σε μια πολυκατοικία στα Εξάρχεια ακριβώς απέναντι στην πολυκατοικία που βλέπει το κοινό να μένει και να ζει ο Πάολο. Στην αρχή βέβαια τον πλησίασε ως φίλος ρωτώντας τον αν χρειάζεται κάποια βοήθεια. «Τον γνώρισα ένα μήνα πριν από τα γυρίσματα. Πρώτα μιλούσαμε απλά σαν συμπολίτες, ως άνθρωποι .. σιγά σιγά κατάλαβε ότι δεν είχαμε κάποια πρόθεση αρνητική. Ενδιαφέρθηκε κι ο ίδιος να δείξει την ζωή του. Βέβαια έλεγε πολύ λίγα που τα άφηνε στην ουσία να φεύγουν στον αέρα.
   

    Ο Πάολο ζει μια ζωή που είναι μια αντίσταση στις σύγχρονες αξίες που κυκλοφορούν σε αυτήν την κοινωνία και νομίζω πάντα συνέβαινε .. Οι άνθρωποι που έσπαγαν τους καθρέπτες της κοινωνίας, αυτό που εισέπρατταν από εκείνη, ήταν ότι προσπαθούσε να τους στραγγαλίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Έτσι, στην περίπτωση αυτή ο Πάολο έχει μείνει χωρίς φαγητό, δεν έχει νερό, ούτε μπορεί να κάνει ένα μπάνιο. Αλλά αυτό ακριβώς του δίνει και μια αξία στη ζωή γιατί παρά τις στερήσεις ο ίδιος παραμένει ένα φλογισμένο και γερό πνεύμα ….μπορείς να πεις ότι έχει ένα καταπληκτικό βάθος άποψης και σκέψης. Και κει νομίζω είναι ότι ξεκίνησε να με εκπλήσσει», ενώ ο Κυρηναίος.. προσθέτει με νόημα ότι «ο Πάολο έχει τη δυνατότητα να πετάει από το πουθενά ένα βελάκι και να βρίσκει κέντρο, στα όρια της μαγείας».

Αυτήν την μαγεία της σκέψης, της αγωνιστικότητας και της εμμονής στην απόλυτη ελευθερία την έζησαν επί τέσσερις μέρες οι τρεις βασικοί συντελεστές, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Γιάννης Αβραμόπουλος κι ο διευθυντής φωτογραφίας, Ζαφείρης Χαϊτίδης.

Οι δυσκολίες βέβαια των γυρισμάτων προφανείς.. Η περιοχή των Εξαρχείων τον Αύγουστο του 2013 αστυνομοκρατούμενη και κάτω από την διαρκή παρακολούθηση των αρχών. «Δεν μας φόβισε όμως τίποτε. Δεν είμαστε τρεις άνθρωποι που βγήκαμε από τις ανέσεις του σπιτιού μας και δεν έχουμε απογαλακτιστεί. Δεν είμαστε καλλιτεχνάκια που αμέσως εντοπίσαμε ένα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και πήγαμε να προσεγγίσαμε τον Πάολο ως απλοί θεατές. Είμαστε πάσχοντες και συμπάσχοντες, είμαστε φίλοι και σύντροφοι, γνωρίζουμε τον δρόμο αρκετά και το ενδιαφέρον μας καταρχήν από κει πήγασε. Δεν τον έχουμε αφήσει ακόμη και σήμερα όσο μπορούμε. Βέβαια μπορεί να χάσουμε την επαφή μαζί του και για δυο μήνες, γιατί ο Πάολο δεν έχει κινητό να σε πάρει εκείνος, πρέπει να τον πάρεις να τον ψάξεις εσύ. Εμείς πάντα θα τον ψάξουμε αργά ή γρήγορα . Θα δούμε τι προβλήματα έχει, θέλει να φάει θα μαζέψουμε λεφτά να του δώσουμε.. χρειάζεται ρούχα θα του δώσουμε ρούχα. Προσπαθούμε να το διατηρούμε σε μια κατάσταση για να μην καταρρέει» δηλώνουν με μια φωνή.

     Ο καθένας μας αυτήν την δύσκολη περίοδο μπορεί να ταυτιστεί με τον Πάολο; Να βρει κάποιες κοινές αναφορές; «Από τις όποιες προβολές του ντοκιμαντέρ που έχουν γίνει ως τώρα στα ταξίδια που έχουμε κάνει εκτός Ελλάδας η απάντηση είναι ναι. Ένας άνθρωπος που δεν είναι λοβοτομημένος, η πληροφόρησή του δεν είναι μέσω τηλεόρασης και το μυαλό του ακόμη λειτουργεί με μια κριτική σκέψη και μπορεί να αντιλαμβάνεται δεν θα φοβηθεί καθόλου».

   Πώς κύλησαν οι μέρες μαζί του;

«Ο χρόνος που πέρασα με τον Πάολο κι ειδικά τα γυρίσματα τα έχω καταχωρημένα μέσα μου ίσως σαν από τις καλύτερες μέρες της μέχρι τώρα ζωής μου» τονίζει ο Γιάννης, ενώ ο Κυρηναίος υπογραμμίζει ότι «τα γυρίσματα ήτανε όσο όμορφα είναι τα δύσκολα. Όσο όμορφα είναι τα απρόβλεπτα. Διότι ο Πάολο είναι δύσκολος κι απρόβλεπτος, δηλαδή γοητευτικός σε υπερθετικό βαθμό. Όσο κι αν μας δυσκόλεψε ή όσο κι αν τον δυσκολέψαμε οι μέρες αυτές μου δίδαξαν πολλά. Και κυρίως ότι αυτό που φαίνεται δυσκολία έρχεται να σου απαντήσει σε αυτά που δεν θα έβρισκες την απαντησή τους. Ό,τι δυσκολία προέκυψε οδήγησε σε μια λύση που θα βρίσκαμε ποτέ».
Η επαφή μαζί του έβαλε μέσα τους την φλόγα της αλλαγής, της δοκιμής ενός πειράματος.. «αλλά όλα είναι αποτέλεσμα μιας πορείας της ζωής σου.. η ίδια η ζωή σε οδηγεί» λέει ο Γιάννης.

    Οι πράξεις του Πάολο σε πείθουν. Το βλέμμα του είναι απίστευτα ενθαρρυντικό. Αυτός ο άνθρωπος αντέχει συνειδητά. Κρύβεται ένα παρελθόν που δεν είναι συνηθισμένο, δεν είναι ένα λούμπεν στοιχείο που η ίδια η ζωή τον πέταξε, δεν είναι περιθωριοποιημένος.. «Έχει επιλέξει να μείνει εμμονικά στα πιστεύω του» επιμένει ο Κυρηναίος.

Directors Kirineos Jiannis

   Ποιο είναι το μήνυμα της ταινίας;

«Με απασχολεί αν αυτή η ταινία αφήνει ένα μεγάλο ερώτημα.. είναι σχεδόν το ερώτημα του Προμηθέα: είναι επιλογή όπως ο Πάολο, η κατάληξή τους αυτή σε μια καθημερινότητα τέτοιου είδους ή είναι κάτι που μοιραία συνέβη κι ο ίδιος δεν μπορεί να το διαχειριστεί ή να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες; Η ταινία απαντάει έμμεσα από τον τρόπο που χαϊδεύει με αγάπη τον Πάολο. Όμως ο καθένας θα απαντήσει μόνος του….
αυτό είναι και το βασικό ερώτημα. Ένας άνθρωπος με την αξία, το παρελθόν τις πνευματικές δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά που έχει ο Πάολο είναι επιλογή του να καταλήξει στο περιθώριο ή είναι αναπόφευκτο η κατάληξη ενός ανθρώπου που πιστεύει σε κάποια πράγματα και μάχεται με τον τρόπο του για αυτά».

     Τα γυρίσματα άρχισαν τον Αύγουστο 2013, ενώ η ταινία άρχισε να βγαίνει για τα φεστιβάλ Φεβρουάριο 2015. Η ταινία στοίχισε μέχρι το πέρας των γυρισμάτων γύρω 180 ευρώ. Όπως είναι αναμενόμενο το πρόβλημα είναι ρευστότητας, ξεκάθαρα οικονομικό για να προχωρήσει το ντοκιμαντέρ στα διεθνή φεστιβάλ. Τι προσδοκούν αυτοί οι τρεις άνθρωποι;
«Δουλεύουμε για να ταξιδεύει παντού, κάθε ταινία οφείλει να δείχνεται σε όσο περισσότερο γίνεται γιατί αν η ταινία είναι ένα μήνυμα, ένα παράθυρο στον κόσμο, που ανοίγει έναν καινούργιο κόσμο. Αν η ταινία μας καταφέρει να πετύχει λίγο απ΄ αυτό στους ανθρώπους που την βλέπουν μακάρι να την δούνε όσο περισσότεροι γίνεται και μακάρι να μιλήσει στις καρδιές τους».

Συντελεστές ταινίας
Σκηνοθεσία. Κυρηναίος Παπαδημάτος, Γιάννης Αβραμόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφία. Ζαφείρης Χαϊτίδης
Υπεύθυνος ήχου Κώστας Κολοκάθης
Editing: Κυρηναίος Παπαδημάτος, Λίλλυ Κοντοδήμα
Μουσική Άγγελος Παπαγεωργίου
Paolo’s dream festivals

• 13th edition of Ischia Film Festival Documentari fuori concorso. ITALY 27 06, 4 07 2015
• Balkan Film Food Festival POGRADEC, ALBANIA September 14 – 19, 2015
• 15th Seoul New Media International Festival -Glocal Propose sect. Korea August 06 -14-2015
• The Muskoka Independent Film Festival Ontario, Canada August 27 – 30, 2015
• 13th flEXiff 2015 Sydney, Australia Best Feature Film Award September 18-20, 2015.
• 9th FESTIVAL GREEK DOCUMENTARY DOCFEST CHALKIDA 13-18 October 2015
• “I Filmmaker International Film Festival”. Special Mention. Marbella (Spain). December 2015
Βραβεία
Best Documentary: Balkan Film Food Festival September 14 – 19, 2015 POGRADEC, ALBANIA

Από www.mikrocosmos.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here