Το Ιδρυμα Ωνάση και η Εθνική Τράπεζα αρωγοί στην αναγέννηση του ιστορικού Θεάτρου Τέχνης

 

«Το Θέατρο Τέχνης είμαστε εσείς και εμείς μαζί». Με αυτά τα λόγια του Καρόλου Κουν έκλεισε η παρουσίαση της δράσης «act4greece: στηρίζουμε το Θέατρο Τέχνης». Η αίθουσα του ιστορικού θεάτρου στην  Πλάκα ήταν γεμάτη από νέους ηθοποιούς, σπουδαστές και απόφοιτους του θεάτρου Τέχνης.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας crowdfunding «act4greece» της Εθνικής Τράπεζας και στοχεύει να προσδώσει νέα πνοή στην ύπαρξη και τη μελλοντική διαδρομή του Θεάτρου Τέχνης, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών των δύο σκηνών που διαθέτει το ιστορικό αυτό θέατρο (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα και Θέατρο Τέχνης-Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14 Πλάκα).

Η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης μας θύμισε στο καλωσόρισμά της , την  τεράστια προσφορά του θεάτρου στα 74 χρόνια ιστορίας του. Τις 50.000 παραστάσεις, τους 3.000 ηθοποιούς και τα 500 έργα που έχει ανεβάσει. Την κληρονομία του Καρόλου Κουν και  τη φιλοδοξία όλων να κρατηθεί το θέατρο αυτό ζωντανό. «Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το Μαζί», είπε η Μαριάννα Κάλμπαρη τονίζοντας ότι το κοινό έχει αγκαλιάσει με συγκινητικό τρόπο τις φετινές παραγωγές του θεάτρου.

«Παλεύουμε χωρίς καμία επιχορήγηση από το 2011, είπε. Παλεύουμε χωρίς χορηγίες γενικώς, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για την τέχνη και τον πολιτισμό ευρύτερα. Η πρωτοβουλία act4greece έρχεται να μας στηρίξει.

Έρχεται να μας δώσει την ευκαιρία να καλύψουμε ανάγκες πολύ βασικές για τις υποδομές μας, όπως είναι η επισκευή των δύο σκηνών μας, οι οποίες είναι αδύνατο να καλυφθούν από τα εισιτήρια . Γι’ αυτό το λόγο ευχαριστούμε πολύ την Εθνική Τράπεζα που δημιούργησε αυτή την πρωτοβουλία, και πρωτίστως ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ωνάση, γιατί αγκάλιασε το Θέατρο Τέχνης επιλέγοντάς να είναι εκείνο που θα στηρίξει μέσα από αυτή την πλατφόρμα.

Το act4greece είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο ανάγκη έχουμε τον πολιτισμό, -ειδικά σήμερα περισσότερο από ποτέ. Η Τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα. Είναι η μόνη που μπορεί».


Στο πλαίσιο του act4greece, πραγματοποιήθηκε μελέτη προκειμένου να αποτυπώσει με ακρίβεια τις ανάγκες επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών του Θεάτρου Τέχνης, και, σύμφωνα με αυτή,για να καλυφθούν οι άμεσες και ζωτικές ανάγκες του, απαιτείται να συγκεντρωθεί το ποσό των 108.176 ευρώ.Το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός του πολιτισμού και στρατηγικός εταίρος της πρωτοβουλίας act4greece,συνδράμει σε αυτή την προσπάθειακαλύπτονταςτο μισό του ποσού αυτού, ήτοι 54.100 ευρώ, κάνοντας έτσι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του Θεάτρου Τέχνης.

Απώτερος στόχος, στους επόμενους 3 μήνες (16/3 έως 16/6/2016) είναι να καλυφθεί και το υπόλοιπο του ποσού(€54.076),μέσα από δωρεές φίλων του θεάτρου, αλλά και ευρύτερα του πολιτισμού, μπαίνοντας στην πλατφόρμα του act4Greece και την ειδική σελίδα που έχει φτιαχτεί για το σκοπό αυτό (www.nbg.gr/act4greece/theatro-texnis/?c=89).

Ταυτόχρονα, όμως, και όσοι αγοράζουν ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους για τις παραστάσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών θα έχουν την ευκαιρία μέσα από τη διαδικασία κράτησης και εξόφλησης, να συνδράμουν προαιρετικά προσφέροντας τη δωρεά της επιλογής τους.

Όλες οι λεπτομέρειες της δράσης,όπως και το βίντεο της εκστρατείαςστήριξης του Θεάτρου Τέχνης (www.youtube.com/watch?v=zzKktFjG5yo) παρουσιάστηκαν χθες σε μια ζεστή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν:η κα Μαριάννα Κάλμπαρη-Καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, η κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου-Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση και η κα ΝέλληΤζάκου-Γεν. Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας.

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου  αφού αναφέρθηκε αρχικά στη μακρά συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση στον τομέα του πολιτισμού, που μετρά 40 και πλέον χρόνια, ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους το Ίδρυμα Ωνάση επέλεξε να στηρίξει το Θέατρο Τέχνης επισημαίνοντας: «Το Θέατρο Τέχνης ήταν αυτό που κρίναμε με πολύ μεγάλη ευκολία ότι εκφράζει το πρόσωπο του πολιτισμού που πρέπει να υπάρχει και να υποστηρίζεται.

Η Στέγη υπάρχει και είναι παιδί του Ιδρύματος Ωνάση. Θα ήταν όμως απαράδεκτό εκ μέρους μας -και δεν συνάδει και με τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Ωνάση- να λέγαμε “αφού υπάρχει η Στέγη είμαστε μια χαρά’’. Όχι. Για να είμαστε μια χαρά, θα πρέπει όλα τα θέατρα να είναι μια χαρά. Ο πολιτισμός αποτελεί όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης για το Ίδρυμα Ωνάση.

Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι η αντιβίωση, για να νικήσουμε το τέρας που κρύβεται μέσα μας. Το Ίδρυμα Ωνάση, λοιπόν, δίνει το σύνθημα στην προσπάθεια στήριξης του Θεάτρου Τέχνης, αλλά το στοίχημα θα θεωρηθεί κερδισμένο αν ο καθένας από εμάς συμβάλλει και συμπράξει σε αυτή την εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης συνειδητοποιώντας ότι αυτή είναι η σωστή κίνηση».

Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας στην εκδήλωση μίλησε η κα ΝέλληΤζάκου, η οποία αρχικά παρουσίασε τη φιλοσοφία και τους βασικούς άξονες του Προγράμματος act4Greece για την προώθηση της Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Τραπεζικής, εξήγησε τα πλεονεκτήματα της μεθόδου χρηματοδότησης μέσω crowdfunding, που για πρώτη φορά εισήγαγε η Εθνική Τράπεζα, ώστε μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.act4greece.gr και καταλήγοντας επεσήμανε το ρόλο που μπορεί να παίξει η πλατφόρμα στην ενίσχυση του πολιτισμού:«Σε μια χώρα,όπως είναι η Ελλάδα, που διαθέτει ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο, το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όχημα για την ανάδειξη της κληρονομιάς μας και την ενίσχυση της σύγχρονη καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Στην εκδήλωση,τέλος, μίλησαν με πολύ βιωματικό τρόπο και δύο πολύ γνωστοί ηθοποιοί που αποφοίτησαν από το Θέατρο Τέχνης, η  Λένα Παπαληγούρα και ο Χρήστος Λούλης, οι οποίοι αποτελούν και τους δύο από τους πρωταγωνιστές του βίντεο της εκστρατείας στήριξης του ιστορικού θεάτρου.

Η Λένα Παπαληγούρα, αφού έκανε μια συγκινητική αναδρομή στα πρώτα της βήματα ως φοιτήτρια του θεάτρου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Θέατρο Τέχνης μου έμαθε να ακούω και να βλέπω με τα μάτια και την ψυχή μου. Μου έμαθε ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας και δεν έχει σχέση με κανένα lifestyle. Μου έμαθε να δουλεύω σκληρά, να μην επαναπαύομαι και να μη δίνω σημασία στο μέγεθος ενός ρόλου, αλλά στην ουσία του. Μου έμαθε να σέβομαι, αλλά να μη φοβάμαι. Ευγνωμονώ αυτό το θέατρο και τους ανθρώπους του, γιατί εδώ μέσα βρήκα τι είναι αυτό που μου δίνει χαρά και ελευθερία».

Τέλος, ο κ. Χρήστος Λούλης δίνοντας το πνεύμα αυτής της εκστρατείας τόνισε: «Την καμπάνια για το Θέατρο Τέχνης δεν θέλω να τη βλέπω ως ελεημοσύνη.Δεν είναι για λύπηση το Θέατρο Τέχνης. Το Θέατρο Τέχνης έχει μια ανάγκη. Και πρέπει να του την καλύψουμε, όχι ως ελεημοσύνη, αλλά ως ηθική ανταπόδοση. Γιατί υπάρχει και αυτό, πρέπει να γίνει κι αυτό, να αναγνωριστεί η συμβολή του στα πολιτιστικά και κοινωνικά πεπραγμένα αυτής της χώρας».

Τέλος, πολύ ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε ο επίλογος της, στον οποίο ακούστηκε ένα ηχητικό ντοκουμέντο του μεγάλου θεατρικού δασκάλου και ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Κάρολου Κουν ο οποίος δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το πνεύμα της εκστρατείας στήριξής του: «Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Το Θέατρο Τέχνης είμαστε εσείς και εμείς μαζί».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here