Το ΥΠΟΙΚ απαντά στο Spiegel: Κανένα επικοινωνιακό λάθος δεν έκανε ο Τσακαλώτος-Mίλησε για πίεση χρόνου

Κανένα «επικοινωνιακό λάθος» δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο, όπως ανέφερε το γερμανικό περιοδικό Speigel.

«Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία», έλεγαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Έτσι:

– Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.

– Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη.

Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα», καταλήγουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Το Spiegel

Νωρίτερα το Spiegel ανέφερε σε δημοσίευμά του, ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε πως ήταν λάθος που δεν ενημερώθηκαν οι δανειστές πριν ανακοινωθεί το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε με Γερμανούς βουλευτές και σύμφωνα με το Spiegel αναγνώρισε το λάθος το οποίο και απέδωσε στην πίεση χρόνου.

 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here