Το who is who των καινούργιων στην κυβέρνηση

Τα καινουργια προσωπα στην κυβέρνηση (κάποια από τα οποία είχαν ήδη λειτουργήσει σε άλλες θέσεις) είναι τα εξής:

Η λογιστής Κατερίνα Παπανάτσιου από την ΚΝΕ που βρέθηκε στη θέση του Τρύφωνα Αλεξιάδη

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη παίρνει η Κατερίνα Παπανάτσιου (Ο Τρυφωνας Αλεξιάδης υπνεθυμιζεται ότι ειχε σπουδασει δικοίκηση επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και ήταν συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα φορολογικής πολιτικής. Στις 17 Ιουλίου του 2015 ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων αρμόδιος για τα έσοδα αντικαθιστώντας τη Νάντια Βαλαβάνη Διατήρησε το αξίωμα αυτό στην υπηρσσιακή κυβέρνηση της Βασιλικης Θάνου και στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα)

Η  Κατερίνα Παπανάτσιου είναι οικονολόγος και λογίστρια.

Βουλευτής  Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας στις 7 Μαρτίου 1960. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά, μία κόρη κι ένα υιό.

Εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο.

Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά. Συμμετέχει ενεργά, μετά την μεταπολίτευση, στην Αριστερά από τις γραμμές της ΚΝΕ ως φοιτήτρια και του ΚΚΕ μετέπειτα.

Εντάχθηκε στο Συνασπισμού από την ίδρυση του και στη συνέχεια στο  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σήμερα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Μαγνησία. Ασχολήθηκε με τον τομέα της Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και συμμετέχει στο συντονιστικό της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Η ηλεκτρική καρέκλα

Εφη Αχτσιόγλου: Ποια είναι η 31χρονη υπουργός Εργασίας

31χρονη Έφη Αχτσιόγλου είναι η νέα υπουργός Εργασίας και ήδη συγκεντρώνει «πυρά» στο πρόσωπό της για το νεαρό της ηλικίας της και για το κατά ποσο είναι σε θέση να χειριστεί τα θέματα

Εκτιμάται ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς να ρωτήσει τον Κατρουγκαλο που μάλλον άτυπα θα παραμείνει ο απών διαπραγμαυτευτής

Έχει γεννηθεί το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου. Η διδακτορική διατριβή της αφορά στο Εργατικό Δίκαιο.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ, ενώ το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου

Επικρατείας

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι ο νέος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα, Είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έκανε  μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου στην ίδια σχολή και συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές πάνω στη Θεωρία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικό τόμο του Ινστιτούτου Πολιτικού Προβληματισμού «Νίκος Πουλαντζάς», στο περιοδικό «Law and Critique», στο περιοδικό Θέσεις, στην εφημερίδα «Αυγή» και σε άλλες εφημερίδες.
Διετέλεσε γραμματέας της νεολαίας Συνασπισμού από το 2005 ως το 2010. Το 2012 βρέθηκε στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού

Στον Αθλητισμό

Ο Γιώργος Βασιλειάδης είναι ο νέος  υφυπουργός Αθλητισμού. Γεννήθηκε το 1978.
Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και στις Επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Strathchyde της Γλασκώβης.

Από το 2004 ειδικεύεται στο Εμπορικό Δίκαιο. Είναι αναπληρωτής συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.
Ανέλαβε γεμικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέση σημαντικη αφού συγκέντρωνε Η θέση αυτή έχει απόλυτα νευραλγική σημασία στον πόλεμο εναντίον της διαφθοράς, καθώς συγκεντρώνει υπό την ευθύνη της τον υπηρεσιακό έλεγχο και τον συντονισμό σειράς ελεγκτικών σωμάτων.

Ανάπτυξης

Ο συντηρητικος  Δημήτρης Παπαδημητρίου, είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης (όχι ότι καιο Σταθάκης ήταν επαναστάτης, αλλά ο Παδημητρίου είναι ξεκάθαρα αμερικανικης νοοτροπίας)
Πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο Bard College στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ.
Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το Journal of Economic Issues, European Journal of Political Economy, Review of Political Economy, Challenge. Έγραψε και επιμελήθηκε 13 βιβλία που έχουν εκδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους Palgrave Macmillan, Edward Elgar, και McGraw-Hill.
Έχει παρουσιάσει τις εργασίες του σε διεθνή επιστημονικά και τραπεζικά συνέδρια. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη, Κίνας.

Σύζυγος του κ. Παπαδημητρίου είναι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου (Είναι και εκείνη  καθηγήτρια στο Bard College και διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας Έχει διατελέσει καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD απο το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ. )

Οικονομίας

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.  Γεννήθηκε το 1977 στην Καλαμάτα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2015 και υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης Οικονομίας και Τουρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του απορροφήθηκαν πλήρως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και εκτελέστηκε πλήρως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015.
Τέλος, υπό την εποπτεία του Αλέξη Χαρίτση η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος – μέλος, μεταξύ των 28 της ΕΕ, που ενεργοποίησε πλήρως τα προγράμματα της νέας περιόδου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και έχει ήδη υποβάλλει αιτήματα πληρωμής για την νέα προγραμματική περίοδο.

Ως φοιτητής ήταν στη Ριζοσπαστικη Αριστερά. Ηταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία το 2012 και 2015.
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος με το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας.

Παρά τω πρωθυπουργώ

Ο Δημήτρης Λιάκος αναλαμβάνει  υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Γεννήθηκε  το 1973 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά -έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο Hellenic Management Association. Aπό το 2002 ως το 2007 εργάστηκε ως  Fund Manager, Marketing Manager στην Τράπεζα Κύπρου.Το 2007 ξεκινάει να εργάζεται ως Senior Fund Manager, Marketing Manager στην εταιρεία International Mutual Fund S.A..
Το 2010 και έως το 2014 στην εταιρεία Aeolian Investment Fund S.A., εργάζεται στην θέση του General Manager, Investment Manager. Από το 2014 εργάζεται στο γραφείο του τέταρτου αντιπροέδρου της Βουλής Από το Φεβρουάριο του 2015 και έως τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου συμμετέχει στην διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές Από τον Αύγουστο και ως τον Οκτώβριο του 2015 με τον ρόλο του Special Advisor for Banking and Capital Markets εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών.
Από τον Οκτώβριο του 2015 είναι προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του πρωθυπουργού και κατέχει συντονιστικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ, εκ μέρους του γραφείου του πρωθυπουργού.
Ειναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαριου
Πολιτισμού
Λυδία Κονιόρδου: Από το σανίδι στο υπουργείο Πολιτισμού
Η τραγωδός Λυδία  Κονιόρδου είναι η τρίτη υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πριν τον Αρ.Μπαλτά είχε προηγηθεί ο Νίκος Ξυδάκης.Γεννήθηκε στην Αθήνα υο 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Ανοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978). Από το 1978 έως το 1987 ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έπαιξε ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή.

Το 1996 σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή για το Εθνικό Θέατρο, κρατώντας και τον ομώνυμο ρόλο.

Από το 1993 έως το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Έχει διδάξει υποκριτική σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαιωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι η Λυδία Κονιόρδου μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Λυδία Κονιόρδου είχε αναφερθεί σε θέματα πολιτικής του πολιτισμού:

«Υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα: δεν υπάρχουν χρήματα. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν πράγματα σε επίπεδο υποδομής, οργάνωσης και σύνδεσης επιμέρους φορέων ώστε να υπάρχει συνεργασία αλληλοσυμπλήρωσης κι όχι να διαφεντεύει ο καθένας το μικρομάγαζό του. Λαμπρό παράδειγμα το ΔΙΑΖΩΜΑ που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολιτών, επιχειρηματιών, φορέων, απλών πολιτών. Γιατί δεν κινείται αντιστοίχως και το υπουργείο σε άλλους τομείς; Ομως με την προϋπόθεση ότι αυτά τα χρήματα δεν θα σπαταληθούν, δεν θα χαθούν σε μαύρες τρύπες, δεν θα προωθηθούν έτσι ώστε να μη δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία όπως τα πυροτεχνήματα τύπου ολυμπιακών γκαλά».

«Το ΥΠΠΟ είχε πάντα χώρους που ρήμαζαν ή εικονικά δοσμένους σε διάφορους απίθανους συλλόγους για λόγους ψηφοθηρικούς, ενώ καλλιτεχνικοί φορείς εκλιπαρούσαν για στέγη. Εχουμε δει λεηλασία και κατασπατάληση δημόσιων πόρων σε σημείο να πονάει η ψυχή σου. Ομως δεν είμαστε αμελητέοι. Η λέξη Ελλάδα σημαίνει κάτι στη Δύση. Έχουμε όμορφο τόπο κι έναν πολιτισμό που πάντα υποτιμούσαμε. Μόνοι μας λιώναμε τα μάρμαρα για να κάνουμε ασβέστη, μόνοι μας καταστρέφαμε τα μνημεία σαν φανατικοί Ταλιμπάν» είχε πει στη συνέντευξή της η Λυδία Κονιόρδο

Παιδείας

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου

Διάδοχος του  Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας,  ο Κώστας Γαβρόγλου.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Lancaster. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο τoυ Cambridge, στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Φυσικής του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ είχε διοριστεί ως μεταδιδάκτορας στο State University της Νέας Υόρκης. Διορίστηκε ως υφηγητής στο Τμήμα Φυσικής, αρχικά του Πανεπιστημίου της Πάτρας, και στη συνέχεια στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 1994 είναι καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του ΕΚΠΑ.

Έχει διδάξει στο Imperial College, στο Harvard University, στο Boston University, στο Cambridge University, και στο Istanbul Technical University. Συνεργάστηκε επιστημονικά με το Chemical Heritage Foundation της Pennsylvania, με το Dibner Institute for the History of Science and Technology του MIT.

Υπήρξε συντονιστής πλήθους ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το European European Science Foundation, το ελληνικό κράτος καθώς και από ιδιωτικούς φορείς.

Επίσης, υπήρξε διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση.

Τώρα είναι πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, με έδρα την Αθήνα.

Έχει συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα της σειράς Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης των εκδόσεων Springer και των εκδόσεων Brill. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί από ξένους εκδοτικούς οίκους και από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ενώ είναι και μέλος συντακτικών επιτροπών διαφόρων επιστημονικών περιοδικών σχετικών με την Ιστορία των Επιστημών.

Διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Βοηθών Επιμελητών (1980-1981), ενώ ήταν μέλος διαφόρων επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΚΕ Εσωτερικού (1982-1986).

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here