Το σχέδιο Μέι για το σκληρό Brexit

Το σχέδιο της κυβέρνησης της για ένα σκληρό Brexit, παρουσίασε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Όπως τόνισε, η ψήφος των Βρετανών ήταν ψήφος για περιορισμό του αριθμού των μεταναστών από την ΕΕ , αν και σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες θα συνεχίσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία και πως θα γίνει προσπάθεια γρήγορης εξασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία. Ωστσο οι λεπτομέρειες των κανόνων για τους περιορισμούς στη μετανάστευση θα καθοριστούν μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Η τερέζα Μέι τόνισε ότι η μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη συμμετοχή της χώρας στην ενιαία αγορά, αλλά τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση σε αυτή σε ανταποδοτική βάση. Στο πλαίσιο της εξόδου από την ενιαία αγορά, συμπλήρωσε, η Βρετανία δε θα δεσμεύεται να συνεισφέρει τεράστια ποσά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά θα επιλέγει εάν θέλει να συμμετέχει για συγκεκριμένους σκοπούς.

Παράλληλα, είπε ότι από τη στιγμή που θέλει η Βρετανία να μπορεί να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο, δεν μπορεί να δεσμεύεται από τους περιορισμούς της τελωνειακής ένωσης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι επιθυμεί μία νέα «τολμηρή και φιλόδοξη» τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται και χωρίς δασμούς η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα τερματιστεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών υποθέσεων.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι η τελική συμφωνία επί των όρων του Brexit θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων.

Είπε επίσης ότι θα επιδιώξει τη σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών που θα επιφέρει το Brexit ανά τομέα με μία μεταβατική συμφωνία, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος δίχως τέλος.

Προειδοποίησε, τέλος ότι θα ήταν «πράξη καταστροφικού αυτοτραυματισμού» εάν κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι επεδίωκαν μία «τιμωρητική» συμφωνία για τη Βρετανία. Όπως είπε, θα προτιμούσε να φύγει από την ΕΕ χωρίς νέα εμπορική συμφωνία παρά με μία κακή συμφωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here