Τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα αγγίζει το σκάνδαλο της Petrobras

Εφοδο στο σπίτι του τέως προέδρου (2003-2011) Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, έκανε ξημερώματα η αστυνομία. Η επιχείρηση εντασσόταν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενη έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά τον πετρελαϊκό κολοσσό της Βραζιλίας που επηρεάζει την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο κ. Λούλα οδηγήθηκε για ανάκριση μετά την οποία αφέθηκε τελικά ελεύθερος. Ωστόσο η Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι ο ίδιος ο τέως πρόεδρος έλαβε το ποσό των 30 εκατομμυρίων Ρεάις μέσω «δωρεών» στο ίδρυμα που ο ίδιος έχει συστήσει.

Η επιχείρηση των βραζιλιάνικων αρχών με το ελληνικό όνομα «Αλήθεια» έχει στόχο να αποκαλύψει όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με υποθέσεις δωροδοκίας. Σε αυτήν συμμετέχουν 200 αστυνομικοί, αλλά και δεκάδες στελέχη της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Η υπόθεση με την ονομασία «Lava Jato» (Γρήγορο πλύσιμο) έφερε στο φως ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras.

Κυρίως επρόκειτο για ένα σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και δέκα χρόνια από κατασκευαστικές επιχειρήσεις σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι διακινήθηκαν έως και 4 δισ. δολάρια για δωροδοκίες, μέρος των οποίων δόθηκαν στο Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του «Λούλα» και της νυν προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, αλλά και σε πολλούς ακόμα αξιωματούχους και κόμματα.

Πάντως, ο ίδιος ο «Λούλα» ένα πρόσωπο με μεγάλη ιστορία και δημοφιλία στη χώρα, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την επιχείρηση. Σε ομιλία που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στο Ρίο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ετοιμάζονται να μπουν στο σπίτι και το γραφείο του, λέγοντας μάλιστα με αρκετό χιούμορ:

«Αν το τίμημα που πρέπει να πληρώσω για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι αυτό, ας το πληρώσω. Αλλά μετά να μου δώσουν και ένα συγχωροχάρτι.»

Κατήγγειλε επίσης ότι μπαίνει στο στόχαστρο των Αρχών καθαρά για λόγους δημοσιότητας. Από την πλευρά τους, οι ομοσπονδιακές αρχές απαντούν ότι ο τέως πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί, καθώς η επιχείρηση έχει μπει σε νέα φάση.

Η υπόθεση της Petrobras αλλά και η ύφεση της βραζιλιάνικης οικονομίας -στη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο- έχουν βυθίσει τη δημοτικότητα της νυν προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο άλλης έρευνας, αυτή τη φορά από το Κοινοβούλιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here