Το ρουσφέτι στην ελληνική νομοθεσία

 

To Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου διοργανώνουν διάλεξη του κ. Φίλη Αρναούτογλου, Επίτ. Αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας, με θέμα: «Το ρουσφέτι στην ελληνική νομοθεσία» την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 και ώρα 8:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο, Γ. Καρτάλη και Ροζού).
Οι εξυπηρετήσεις ανθρώπων της εξουσίας προς αναξιοπαθούντες πολίτες, τα γνωστά ρουσφέτια, είναι σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. «Τα ρουσφέτια συνδέονται ιδίως με τους πολιτικούς. Και μάλιστα με το “γκουβέρνο”, γιατί συνήθως υλοποιούνται με διοικητικές πράξεις ατομικές, αλλά και κανονιστικές, ακόμη και νόμους. Χαρακτηριστικό από τη νομική μυθολογία: το 1930 ένας υπουργός σημείωσε σε μιαν απόφαση: “ό,τι θέλει ο κ. Θανάσης” κι έτσι ακριβώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως!
Τα σοβαρότερα ρουσφέτια, τα νομοθετικά, έχουν πάντα τη μορφή χαριστικών διατάξεων. Άλλοτε είναι προφανείς, άλλοτε πιο διακριτικές, μόνο για μυημένους». Αυτά σημειώνει και επισημαίνει ο κ. Φίλης Αρναούτογλου, επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος θα πραγματευτεί το πάντα επίκαιρο αυτό θέμα και θα προτείνει κάποιες λύσεις για τη νομική του αντιμετώπιση.
Την ίδια μέρα θα εγκαινιαστεί έκθεση με ανέκδοτο αρχειακό υλικό των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας από τα αρχεία των πολιτικών Τζων Γκλαβάνη και Δημήτρη Κασσαβέτη. Πρόκειται για επιστολές πολιτών και ψηφοφόρων προς τα πολιτικά αυτά πρόσωπα, υποβάλλοντας διάφορα αιτήματα που αφορούν την καθημερινή τους ζωή και δείχνουν με εύγλωττο τρόπο πώς αντιλαμβάνονταν οι πολίτες τη σχέση τους με την πολιτική και τους πολιτικούς.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here