Το πρώτο σχολικό λεωφορείο σε φυλακή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ένα σχολικό λεωφορείο για τη μεταφορά σε παιδικό σταθμό των παιδιών των κρατούμενων μητέρων, παρέδωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος στη φυλακή Γυναικών Ελεώνα (Θηβών)  συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχη Φυτράκη.

Τα παιδιά αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν, όπως και τα παιδιά της ευρύτερης κοινότητας, στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδικού σταθμού της περιοχής. Επιδιώκεται έτσι διατήρηση της σχέσης τους με την ανοικτή κοινωνία, για όσο χρόνο οι κρατούμενες μητέρες τους ασκούν το δικαίωμά τους να τα έχουν μαζί τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει την περασμένη σχολική χρονιά στον παιδικό σταθμό του Αγίου Θωμά στο Δήμο Τανάγρας.

Επίσης, ο Υπουργός εγκαινίασε και τον νέο χώρο παιδικού επισκεπτηρίου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη Φυλακή Γυναικών του Ελεώνα για τα παιδιά των κρατουμένων που επισκέπτονται τις μητέρες τους στη φυλακή ή δέχονται επίσκεψη από τον πατέρα τους. Με τη δράση αυτή ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί των κρατουμένων με τα παιδιά τους. Παράλληλα προετοιμάζεται χώρος βρεφονηπιακού σταθμού, όπου θα μπορούν να απασχολούνται τα παιδιά των κρατουμένων, μέχρι δύο (2) ετών.

Το «παιδικό επισκεπτήριο» της φυλακής του Ελεώνα είναι ο τρίτος χώρος αυτού του τύπου που τίθεται σε λειτουργία και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης για φυλακές με ανθρώπινο χαρακτήρα. Με τη  διατήρηση της επαφής γονέων-κρατουμένων και παιδιών σε «παιδικά δωμάτια» βελτιώνονται οι δείκτες ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, ενδυναμώνονται οι οικογενειακοί δεσμοί και τελικά μειώνονται οι αναπόδραστες αρνητικές συνέπειες του εγκλεισμού.  Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ομαλή κοινωνική και οικογενειακή επανένταξη του κρατούμενου και κατά συνέπεια μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής, δηλ. υλοποιείται η αληθινή αντεγκληματική πολιτική.

Παράλληλα ο Υπουργός απένειμε έπαινο και χρηματικό έπαθλοσε κρατούμενη που διακόσμησε το χώρο. Τέλος, επισκέφθηκε χώρους εργαστηρίων, το ΚΕΘΕΑ «Εν δράσει», τα ιατρεία καθώς και χώρους διαβίωσης των κρατουμένων, με τις οποίες συνομίλησε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα βουλευτής κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, ο βουλευτής κ. Νίκος Θηβαίος και ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here