Το ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη για τη θάλασσα και τους ναυτικούς, στα 25 πρώτα

Ενας φόρος τιμής στα θάλασσα, στους ναυτικούς και στις γυναίκες που συναντούν  σε κάθε λιμάνι. Αυτό είναι το θέμα του ξεχωριστού ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη με τίτλο » Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» που συγκαταλέγεται στα 25 καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2015.

Τη λίστα δημοσιεύει το  έγκυρο  διεθνές κινηματογραφικό περιοδικό  Sight & Sound,  στο τεύχος Φεβρουαρίου. Το περιοδικό Sight & Sound, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά έντυπα παγκοσμίως. Κυκλοφορεί από το 1932 και εκδίδεται από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (British Film Institute – BFI). Στη αφιέρωμά του με τα εικοσιπέντε (25) καλύτερα ντοκιμαντέρ του 2015, συναντάμε σπουδαίες δημιουργίες, όπως το το «Μαργαριταρένιο Κουμπί» του Πατρίσιο Γκουσμάν, το «Ταξί» του Τζαφάρ Παναχί, αλλά και το «Εξωτικά, Ερωτικά κτλ» της Ευαγγελίας Κρανιώτη. Μερικά χαρακτηριστικά και αγαπημένα ντοκιμαντέρ από τη σχετική λίστα του περιοδικού:

Το «Εξωτικά, Ερωτικά κτλ», σηματοδοτεί την πρώτη ταινία της Ευαγγελίας Κρανιώτη η οποία μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες. Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, η σκηνοθέτης διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία.

Η επίσημη προβολή του ντοκυμαντέρ θα γίνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ενώ έχει  ήδη ταξιδέψει στα σημαντικότερα εγχώρια, αλλά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ – από το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μέχρι το 59ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λονδίνου, παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here