Το μπαλάκι στα κανάλια πετάει το ΕΣΡ για τη μετάδοση ομιλιών της Χρυσής Αυγής

 

Στην διακριτική ευχέρεια των καναλιών (δημόσιων και ιδιωτικών) αφήνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεότασης το ζήτημα της προβολής ή μη εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγής, καθώς ομόφωνα αποφάσισε ότι θα πρέπει να κρίνουν κατά περίπτωση. 

Αφορμή στάθηκε σχετικό ερώτημα που απέστειλε η ΕΡΤ μετά την κριτική που δέχτηκε για τη μετάδοση ομιλιών της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, το ΕΣΡ, στην απαντητική του επιστολή, αναφέρει ότι «απόκειται στην έμφρονα κρίση καθενός εκ των αρμοδίων για την εφαρμογή των νόμων οργάνων να εκτιμήσουν αν κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει ή όχι στις ανωτέρω ή σε άλλες ποινικές διατάξεις και να πράξει αναλόγως».

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης, θα πρέπει να μεταδίδονται οι κοινοβουλευτικές δράσεις της ΧΑ, ωστόσο άλλες εκδηλώσεις θα πρέπει να μεταδίδονται μαγνητοσκοπημένες.

Όπως διαπιστώνει το ΕΣΡ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ΕΡΤ έχει υποχρέωση να τηρεί έναντι των κοινοβουλευτικών κομμάτων την αρχή της αναλογικής ισότητας κατά την παρουσίαση ειδήσεων σχετικών με την πολιτική τους δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, κανένας σταθμός δεν υποχρεούται να μεταδίδει στο πλαίσιο πληροφοριών και ειδήσεων λόγους ή εικόνες ή συμπεριφορές εν γένει κομμάτων που συνιστούν ή εμπεριέχουν ή επιδοκιμάζουν αξιόποινες πράξεις, δηλαδή εμπίπτουν σε διατάξεις του ποινικού κώδικα ή ποινικών νόμων.

Προσθέτει, επίσης, ότι τέτοιες αξιόποινες -δηλαδή απαγορευμένες- συμπεριφορές περιλαμβάνονται και στον νόμο 4285/2014 «για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here