Το «μικρό αγόρι» των Βρυξελλών κατά του τρόμου

 

Πολλοί σκιτσογράφοι εμπνεύσθηκαν από το μπρούτζινο άγαλμα του μικρού αγοριού στις Βρυξέλλες για να αποτυπώσουν την απέχθεια τους για το τρόμο. 

Τα δικά τους παραφρασμένο σκίτσα, αποτελούν ένα ύμνο προς τη ζωή. Ανάμεσά τους και ο δικός μας Αρκάς.

Αγαλμα βρυξελλες

 

belgium-00001

 

Aρκας

μπρουτζινο αγαλμα βρυξέλλες

Τι συμβολίζει το άγαλμα

Το Manneken Pis, «Ο μικρός που κατουράει» στην τοπική διάλεκτο, είναι ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, το οποίο απεικονίζει ένα αγόρι να ουρεί σε ένα σιντριβάνι. Το άγαλμα, που έχει ύψος 61 εκατοστά, σχεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκεσνόι και τοποθετήθηκε στη θέση του 1618 ή το 1619. Το Manneken Pis βρίσκεται κοντά στην Γκραντ Πλας, δύο τετράγωνα πίσω από το δημαρχείο και αποτελεί σύμβολο των Βρυξελλών.

Στη σημερινή θέση του αγάλματος υπήρχε ένα πέτρινο άγαλμα τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα. Αυτό το άγαλμα αποφασίστηκε λόγω της φθοράς που είχε υποστεί να αντικατασταθεί με ένα μπρούτζινο, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ντυκεσνόι. Το άγαλμα έχει κλαπεί αρκετές φορές, η πρώτη φορά το 1745, όταν το άγαλμα κλάπηκε από τους Άγγλους, και δύο χρόνια μετά το άγαλμα κλάπηκε από ένα Γάλλο στρατιώτη. Το 1817 το άγαλμα κλάπηκε ξανά από ένα φυλακισμένο και βρέθηκε σπασμένο. Τα κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σημερινού αγάλματος.

Δεν είναι γνωστό γιατί κατασκευάστηκε αυτό το άγαλμα, αλλά υπάρχουν διάφοροι λαϊκοί μύθοι. Ένας μύθος λέει ότι το άγαλμα το τοποθέτησαν οι γονείς ενός παιδιού το οποίο είχε χαθεί, αλλά στη συνέχεια βρέθηκε με τη βοήθεια των χωρικών. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ένα αγόρι κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας ότι κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει κατουρώντας το φιτίλι, με αποτέλεσμα να το σβήσει.

Το άγαλμα συχνά… ντύνεται με ρούχα. Από το 1698 έχουν παρουσιαστεί περισσότερα από 900 κοστούμια και στο μουσείο της πόλης των Βρυξελλών εκτίθενται τουλάχιστον από 100. Σε κάποιες περιπτώσεις το άγαλμα αντί για νερό ουρεί μπύρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here