Το μεταναστευτικό, η ακροδεξιά ρητορεία και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Φωτο: IN TIME

Αντιμέτωπη με τη διαχείριση ενός κρίσιμου κοινωνικού και πολιτικού ζητήματος, που οξύνει η συγκυρία και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή(πόλεμοι στη  Συρία, τη Λιβύη, Ιράκ και Υποσαχάρια Αφρική),  βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση.  

Οι αλλεπάλληλες ναυτικές τραγωδίες το τελευταίο διάστημα, με τις εκατοντάδες θύματα στα νερά της Μεσογείου, έβαλαν τους πάντες προ των ευθυνών τους. Και δυστυχώς, για τους Ευρωπαίους, οι ευθύνες τους στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι τεράστιες.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα  για το θέμα, μπορεί να λειτουργήσει ωστόσο ως προπέτασμα καπνού, εάν δεν καταλήξει σε ουσιαστικές αλλαγές της ακολουθούμενης πολιτικής και περιορισθεί απλώς σε ευχολόγια και επίταση των αστυνομικών-κατασταλτικών μέτρων.  Πρόκειται για μετρα που επιχείρησαν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε απόρθητο φρούριο απέναντι στους «ανεπιθύμητους εισβολείς» και οδήγησαν στις τραγωδίες που παρατηρούμε άφωνοι εδώ και καιρό.

πρόσφυγες

Τι θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση σε συντονισμό ε την Ιταλία, θα φέρει στο τραπέζι τις βασικές πτυχές μιας νέας  ευρωπαικής μεταναστευτικής πολιτικής που θα απέχει παρασάγγας από την αποτυχημένη λογική του Δουβλίνο 2, αφού θα επικαλείται την αναλογική συμμετοχή όλων των ευρωπαικών κρατών στην αντιμετώπιση του.

Η αντιμετώπιση δεν σημαίνει, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι, μόνο μέτρα αποτροπής και αστυνόμευσης των συνόρων μέσω της FRONTEX, τα οποία αποδείχθηκαν εκ των πραγμάτων αναποτελεσματικά.

Θα προτείνει, συμμετοχή όλων των χωρών στην οικονομική και ανθρωπιστική διαχείριση του προβλήματος, καθώς η χώρα δεν αντέχει μόνη της, το βάρος αυτής της διαχείρισης.

Επικαλούμενη τον σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, η Ελλάδα θα θέσει  θέμα ενίσχυσης της επιτήρησης και διάσωσης στη Μεσόγειο, καθώς οι σύγχρονοι δουλέμποροι αδιαφορούν για την τύχη των ανθρώπων που μεταφέρουν.

Στο πλαίσιο αυτό, για να περιορισθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις και ροές, η ελληνική πλευρά θα θέσει και το θέμα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στις περιοχές που μαστίζονται από πολέμους και κρίσεις. Μόνο έτσι, θα μπορούσε ίσως να ανακοπεί αυτή η αυξημένη ροή.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «H τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η τρομακτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο, υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτύξει η ΕΕ μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική για τη μετανάστευση, στη βάση της αλληλεγγύης, ιδίως για τα μεσογειακά κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

Τρομουστερία και για το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό, έχει αναγορευθεί ξαφνικά,  με την συνδρομή και διάφορων υστερικών τηλεοπτικών και όχι μόνο, ξενοφοβικών και αντιπολιτευτικών κραυγών,  σε ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας. Η στρατηγική της πρόκληση φόβου για τον ξένο, με όλα τα μέσα και σε όλα επίπεδα,  χωρίς κανένα ενδοιασμό, έχει μοναδικό  σκοπό την κομματική αξιοποίηση των υπερσυντηρητικών αντανακλαστικών της αποδομημένης  ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει  και πρόβλημα. Το αναγνωρίζουν στη κυβέρνηση, εξού και η πρόσφατη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στου Μαξίμου για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. Σύσκεψη στην οποία μετείχε και εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν Δ. Αβραμόπουλου.

Η  κυβέρνηση με ανακοίνωσή της παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς Ελλάδα και  κυρίως την Ιταλία(όπου τετραπλασιάσθηκε η εισροή προσφύγων το 2015) ενώ  η αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπολόγισε ότι το κύμα μεταναστών υπολογίζεται σε 100.000 σ΄ένα χρόνο.

Η ακροδεξιά πολιτική Σαμαρά

Τα τελευταία χρόνια, η   κυρίαρχη αντιμετώπιση του προβλήματος  έγινε ουσιαστικά με δύο τρόπους:

  1. Τον ευθέως ρατσιστικό-ξενοφοβικό λόγο της Χρυσής Αυγής που μεταφράσθηκε σε ρατσιστικό έργο με τη ανεμπόδιστη δράση των Ταγμάτων εφόδου συχνά σε συνεργασία με θύλακες μέσα στην αστυνομία
  2. Την ακροδεξιά ρητορεία των κυβερνήσεων(ιδίως του Α. Σαμαρά), που υιοθέτησε την ατζέντα των ακροδεξιών-ξενοφοβικών κομμάτων της Ευρώπης και άσκησαν μια υπερσυντηρητική πολιτική, μεταφράζοντας τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, σε στρατόπεδα μαζικής κράτησης-συγκέντρωσης όλων συλλήβδην των προσφύγων και μεταναστών, κάτω από άθλιες συνθήκες.
  3. Τις επιχειρήσεις-σκούπα «Ξένιος Ζεύς» που πέρα από την ειρωνία του τίτλου, «νομιμοποιησε» ένα άγριο σαφάρι ανθρώπων στους δρόμους των πόλεων και μαζικές συλλήψεις ανθρώπων όχι για την παραβατικότητα τους αλλά δεν είχαν «χαρτιά». Πρόκειται για την χειρότερη μορφή ρατσιστικής νοοτροπίας και πολιτικής που εξετέλεσαν τα τελευταία χρόνια, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί στη χώρα, συλλαμβάνοντας χιλιάδες άτομα σε λίγους μήνες.
  4. Τις πρακτικές αποτροπής και βίαιων επαναπροωθήσεων, οι οποίες σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες προσφύγων περιλάμβαναν ακόμη και βασανισμούς με εικονικούς πνιγμούς και σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν ναυάγια και πνιγμούς προσφύγων. Οι καταγγελίες αυτές είτε δεν ερευνήθηκαν ποτέ, είτε αοδηγήθηκαν στο αρχείο, ως «αναπόδεικτες».
  5. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η βύθιση πλοίου στο Φαρμακονήσι που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές(ανάμεσα τους γυναίκες και μικρά παιδιά).. Οι καταγγελίες των επιζώντων σε βάρος οργάνων του Λιμενικού, δεν αξιολογήθηκαν ως σοβαρές από τα αρμόδια δικαστικά όργανα!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here