Το μαραθώνιο “δικαίωμα” στην κοινωνική καθυστέρηση

 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ως τρόπος σκέψης φαντάζει απίστευτος – για τα δεδομένα μιας σύγχρονης δυτικής χώρας – όμως είναι αληθινός!

Εν τάχει:

Πριν από τρία χρόνια (2013) κατόπιν των πολύ έντονων αντιδράσεων του Κυπριακού αναπηρικού κινήματος (με επικεφαλής την πρωτοπόρο οργάνωση των τυφλών) και ουκ ολίγων φορέων της κοινωνίας των πολιτών (πρωτοστατούντων ειδικευόμενων σε θέματα εκπαιδευτικής ένταξης φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου), το επί σειρά ετών τοπικό προϊόν με την επωνυμία “Ραδιομαραθώνιος” τα μετωπικά φιλανθρωπικά χαρακτηριστικά του οποίου παραβιάζουν κάθε έννοια σύγχρονης προσέγγισης των δικαιωμάτων (των ανθρώπων με αναπηρία και όχι μόνο) αν με τι άλλο αποστερήθηκε τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Το οποίον πρακτικά σημαίνει ότι το τοπικό δημόσιο ίδρυμα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (ΡΙΚ) έπαψε να είναι ένας από τους διοργανωτές του, όπως μέχρι τότε συνέβαινε κατά παραβίαση κάθε δημοκρατικού προσχήματος. Περί προσχημάτων εξειδικεύοντας (σε όσους και όσες δεν είναι εξοικειωμένοι), βάλτε κατά νου ότι το δημόσιο “ίδρυμα” πρόβαλλε ότι η παραγωγή του προϊόντος Ρ.Μ. γινόταν στο όνομα των δικαιωμάτων φορολογούμενων πολιτών οι αρμόδιοι φορείς εκπροσώπησης των οποίων το αρνούνταν- κατήγγειλαν διαμαρτυρόμενοι ότι τους προσβάλλει! Όχι δεν σας προσβάλλει, εμείς ξέρουμε καλύτερα από εσάς!!

Η κοινή λογική κραυγάζει ότι άπαξ και προ τριετίας έγινε το τελείως στοιχειώδες για μια δημοκρατική πολιτεία βήμα – τήρησης αν μη τι άλλο των δημοκρατικών προσχημάτων – πισωγύρισμα από αυτό δεν νοείται. Αμ δε! Τρία χρόνια μετά, από εφέτος ξανά, η λύση του πισωγυρίσματος στον “προχωρημένο” νου των αρμοδίων μετά δόξας και τιμής (στους εαυτούς τους) συνελήφθηκε. Η κεντρική “ιδέα” της: Αφού εσείς δεν θέλετε να γίνεται στο όνομά σας τούτο το φιλανθρωπικό πανηγύρι εκτιμώντας ότι σας προσβάλλει ως ισότιμα υποκείμενα δικαιωμάτων, εμείς δεν θα το κάνουμε στο όνομά σας αλλά στο όνομα των δικαιωμάτων σας!! Έρανος με σφραγίδα δημοσίου συλλογής χρημάτων – αυτό επί του πρακτέου είναι ο Ρ/Μ με την σχετική καμπάνια ώστε να διευκολύνεται η συλλογή – για τα δικαιώματα!!! Πρόκειται για σύλληψη μοναδική, αντίστοιχή της σε σύγχρονη δυτική κοινωνία δεν έχει ουδέποτε καταγραφεί.

Κατόπιν αυτού: Επί πολλές εβδομάδες και μήνες – με κορύφωση τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων – όλη η μικρή χώρα θα προσομοιάζει με φιλανθρωπικό πανηγύρι (κάθε φανάρι και εθελοντής να ζητάει από τους εποχούμενους τον οβολό τους για τα …δικαιώματα!), ενώ καλοί και καλές φιλάνθρωποι κύριοι και κυρίες θα παρελαύνουν από τις δημόσιες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες καταθέτοντας ο καθείς και η καθεμία την δική του πινελιά συγκίνησης για τα δικαιώματα και προσκαλώντας τους πολίτες αντί πινελιάς να καταθέσει ο καθένας του όσα το πορτοφόλι του αντέχει! Αν δεν ήταν τόσο απροσχημάτιστα αδιανόητο, θα μπορούσε να “εισπραχτεί” διάολε ως απροσχημάτιστα εξοργιστικό…

Και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών; Οι πρωτοπόροι που έδωσαν πριν λίγα χρόνια και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να δίνουν τον αγώνα ώστε να τηρούνται αν μη τι άλλο τα προσχήματα; Άναυδοι και άπραγοι ενώπιον τούτων των αρμοδίως υποκινούμενων – πασιφανώς από υψηλά, υπεράνω της διεύθυνσης του τοπικού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού ιδρύματος – επιδείξεων με το ζόρι φιλανθρωπίας, κατά βάση δηλαδή απροσχημάτιστου θράσους; Όχι βέβαια. Σύντομα, όπως “από τα κάτω” ενημερωνόμαστε, οι δράσεις ενάντια στην case study αντιδραστική αρμόδια στάση θα είναι ισχυρές, πιο απροσχημάτιστες και ουσιώδεις από ποτέ στο παρελθόν.

*Το μαραθώνιο “δικαίωμα” στην κοινωνική καθυστέρηση: Το μόνο που πράγματι διεκδικούν να υποβάλλουν αυτοί που αρμοδίως διοργανώνουν ράδιο-μαραθώνιους συλλογής χρημάτων στο όνομα των δικαιωμάτων! Σχετικά με αυτό το “δικαίωμα” – πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την μετωπική από πλευράς κοινωνίας των πολιτών ανάγκη αμφισβήτησής του – την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου (Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, ώρα 19:30) θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση: Τι είναι, τι σημαίνει, πώς μεθοδεύεται, πώς αναχαιτίζεται.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here