Το μαγικό κουτί της όπερας μιλά για την πόνο του έρωτα-Voices, Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης

 

Η προδοσία και η εγκατάλειψη στον έρωτα προκαλούν πόνο και απογοήτευση. Αλλά η οδύνη μπορεί να αποβεί διδακτική και να μεταβάλει τη συμπεριφορά του εξαπατημένου εραστή ή της έκθετης ερωμένης.

Με πρόταγμα το λατινικό ρητό πως «ό,τι πονάει, διδάσκει» (quod nocet, docet), η μέτζο σοπράνο Σταματία Μολλούδη ανοίγει το μουσικό κουτί της όπερας, εξερευνά τα όρια της ερωτικής διάψευσης και παρουσιάζει επιλεγμένα μέρη από διάσημες συνθέσεις των Μότζαρτ, Στράους, Ραβέλ, Τσαϊκόφκσι και άλλων.

Συμμετέχοντας στον κύκλο εκδηλώσεων «Voices», η νεαρή καλλιτέχνης θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ2, φουαγιέ) την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ., άριες, καντάτες και τραγούδια του κλασικού, ρομαντικού και υστερορομαντικού ρεπερτορίου. Όλες οι συνθέσεις απομονώνονται από το αυθεντικό δραματουργικό περιβάλλον τους και αξιοποιούνται ως αυτόνομα έργα, συνεισφέροντας έτσι στην παρουσίαση πρωτότυπης, υβριδικής παράστασης με τίτλο «Jukebox Opera».

Βάση της παράστασης αποτελεί το κλασικό τραγούδι, το οποίο ωστόσο συνυφαίνεται με χορό και διάδραση. Με τον τρόπο αυτό οικοδομείται νέα ιστορία – μονόλογος της πρωταγωνίστριας, όπου η μουσική και το λιμπρέτο υπαγορεύουν το περιεχόμενο της κάθε άριας ή σύνθεσης.

Η ερωτική προδοσία και απογοήτευση, η επίθεση, σε αντίθεση με την αδράνεια, και η ενεργητική στάση, σε αντιστοίχιση με την παθητικότητα, αποτελούν τους κύριους δραματουργικούς άξονες της μουσικοθεατρικής παράστασης.

Ενισχυμένο με ηθοποιούς και τραγουδιστές και εμπλουτισμένο με  σκηνογραφικά στοιχεία και φωτισμό, το εναλλακτικό ρεσιτάλ τραγουδιού φιλοδοξεί να λειτουργήσει εν είδει jukebox, του γνωστού ημιαυτόματου μηχανήματος αναπαραγωγής μουσικής, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους θεατές να παρακολουθήσουν δημοφιλείς συνθέσεις γραμμένες για όπερα, ανεξαρτήτως των γνώσεών τους για κάθε έργο.

Η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης ανήκει στον Αθανάσιο Κολαλά. Την κινησιολογία έχει αναλάβει η Μέλπω Βασιλικού, τη διδασκαλία της χορωδίας η Σοφία Γιολδάση και τη μουσική προετοιμασία η Βαλέρια Χαριτίδου.

Στο πιάνο θα συνοδεύει ο David Bollen, ενώ τον ρόλο του Άνδρα θα υποδυθεί ο Θεοδόσης Φυλακτός. Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι μονωδοί Κ. Ακριτίδης, Ν. Καπετάνιος, Δ. Κυρίτση, Ζ. Λιάπη, Λ. Μαγουλιώτη, Κ. Μήρτσιου, Σ. Μπερμπερίδου, Π. Πουτιός, Θ. Τσολάκης, Σ. Χατζηστεργίου και Χρ. Ψαλτόπουλος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here