Το Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης, ανοίγει την αυλαία, ακούει ποπ και πάει… clubbing

 
 

Ένας μυστηριώδης πιανίστας από τη Σαρδηνία, που φοράει μάσκα αντιλόπης και έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένας ταλαντούχος συνθέτης από την Ιταλία, που συνδυάζει την κλασική μουσική με την ποπ κουλτούρα. Ένας ανήσυχος σκηνοθέτης από το Βέλγιο, που περιπλανιέται σε νυκτερινά clubs, για να καταγράψει την ιστορία της χορευτικής μουσικής.  

Και οι τρεις συντονίζουν τις δημιουργικές δυνάμεις τους με κοινό σημείο αναφοράς το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και προσφέρουν την καλλιτεχνική έμπνευσή τους, για να εγκαινιάσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργανισμού της Βόρειας Ελλάδας.

Ο πιανίστας που ακούει στο όνομα Λάμπερτ (Lambert) και ο συνθέτης Φεντερίκο Αλμπανέζε (Federico Albanese) με τη φυσική παρουσία τους, αλλά  και ο σκηνοθέτης Γιόζεφ Ντεβιλέ (Jozef Devillé) μέσω των εικόνων του δίνουν το «παρών» στο Reworks Agora, ένα πολυδύναμο και διαθεματικό φόρουμ με διεθνή απήχηση, με το οποίο ανοίγει η αυλαία της επόμενης καλλιτεχνικής περιόδου του ΟΜΜΘ.

Το νέο κεφάλαιο των πολιτιστικών δράσεων του Μεγάρου Μουσικής συγγράφεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Reworks, το σημαντικότερο και μακροβιότερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα.

Το φόρουμ του Reworks Agora έρχεται να συνδυάσει μουσικές νότες, κινηματογραφικές εικόνες και γόνιμες συζητήσεις. Κύρια επιδίωξη των υπευθύνων του είναι να φέρουν σε επαφή καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και ερευνητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα, για να παρουσιάσουν καινοτόμες πρωτοβουλίες γύρω από τη μουσική, τον κινηματογράφο, την τεχνολογία και την πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, στόχος είναι να διεγερθεί το ενδιαφέρον του κοινού, ώστε αυτό να ανακαλύψει τις ανερχόμενες τάσεις της σύγχρονης μουσικής και να γνωρίσει τα νέα πρόσωπα του πολιτιστικού γίγνεσθαι.

«Στην Αρχαία Ελλάδα η Αγορά ήταν, ως γνωστόν, ο χώρος όπου συναθροίζονταν οι ελεύθεροι πολίτες, για να συζητήσουν και να αναζητήσουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα», λέει ο Αναστάσιος Διόλατζης, ιθύνων νους και εμπνευστής της πρωτοβουλίας.

Ο ίδιος προσθέτει: «Αυτό ακριβώς επιδιώκει να γίνει και το Reworks Agora: ένας σύγχρονος τόπος συνάντησης, όπου με εμπροσθοβαρή σκέψη οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν το μελλοντικό όραμα για τη δημιουργικότητα.

Πρόκειται για ένα νέο σημείο συγκέντρωσης, όπου το κοινό ανακαλύπτει αναδυόμενα θέματα, δημιουργικές πρωτοβουλίες και ανήσυχα πνεύματα, ικανά να εμπνεύσουν και να προκαλέσουν διάλογο για τη μελλοντική ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας».

Θεματικός άξονας του Reworks Agora είναι η δημιουργική βιομηχανία και οι προοπτικές της. Εκτός των συναυλιών που θα δώσουν οι Λάμπερτ (Lambert) και Φεντερίκο Αλμπανέζε (Federico Albanese), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιόζεφ Ντεβιλέ (Jozef Devillé) με τίτλο «Ο Ήχος του Βελγίου», παραγωγής 2012. Παράλληλα, θα οργανωθούν τρεις ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τη συμμετοχή 12 ειδικών και με θέματα σχετικά με την επίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων στην παραγωγή και την ανάθεση του καλλιτεχνικού έργου.

f03_lambert

Στα όρια της φαντασίας

Ο Λάμπερτ (Lambert), ο οποίος θα εμφανιστεί στις 8 μ.μ., βρέθηκε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο πριν από δύο χρόνια, εν μέσω φημών για την ταυτότητα και την καταγωγή του. Οι προικισμένες νότες του θυμίζουν το έργο του Γάλλου εκκεντρικού συνθέτη Ερίκ Σατί και συχνά διατρέχουν τη σφαίρα της σύγχρονης τζαζ και της ρομαντικής ποπ μουσικής. Η μεγαλοπρεπής απλότητα των συνθέσεών του θεωρείται μαγευτική, ενώ για τον ίδιο ένα στοιχείο είναι σημαντικό: η φαντασία.

Πρωτοποριακές συνθέσεις

Ο Φεντερίκο Αλμπανέζε (Federico Albanese), ο οποίος δώσει συναυλία λίγο μετά τις 9 μ.μ., δημιουργεί σύγχρονη μινιμαλιστική μουσική με ορχηστρικά και νεοκλασικά στοιχεία, αλλά οι συνθέσεις του ακούγονται ταυτοχρόνως ως πρωτοποριακές και πειραματικές. Οι ήχοι του θεωρούνται ευάεροι και κινηματογραφικοί. Άλλωστε ο ίδιος, αξιοποιώντας ως κύριο όργανο το πιάνο, έχει συνθέσει μουσική για μικρού μήκους ταινίες και άλλα έργα της έβδομης τέχνης. Πριν από δύο χρόνια κέρδισε την προσοχή της διεθνούς μουσικής κοινότητας με το δίσκο του «Τhe Houseboat and The Moon», ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στη σύγχρονη ιστορία της νεοκλασικής μουσικής. Με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ «Blue Hour» το 2016, επιβεβαίωσε το ταλέντο του, διευρύνοντας παράλληλα τα όρια της δημιουργικότητάς του.

Χορεύοντας έως το πρωί

Ο Γιόζεφ Ντεβιλέ (Jozef Devillé), σκηνοθέτης, ηθοποιός και φωτογράφος, είναι ο δημιουργός του μουσικού ντοκιμαντέρ «Ο Ήχος του Βελγίου» (The Sound of Belgium │ TSOB), παραγωγής 2012, που θα προβληθεί στις 5.15 μ.μ. To εν λόγω ντοκιμαντέρ  διερευνά την πλούσια, αλλά άγραφη έως τώρα ιστορία της βελγικής χορευτικής μουσικής, από τις αίθουσες χορού με τα decap όργανα στη δεκαετία του 1920 και τις χρυσές ημέρες της μουσικής popcorn του 1960 έως την επανάσταση του New Beat του 1980 και τη hardcore μουσική της δεκαετίας του 1990. Οι Βέλγοι, όπως δηλώνουν οι ίδιοι στην ταινία, «δουλεύουν πολύ, αλλά διασκεδάζουν ακόμα περισσότερο».

f07-the-sound-of-belgium

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτή τη συνήθεια και συνιστά ένα μοναδικό ταξίδι στην αυθεντική, αξεπέραστη κουλτούρα του βέλγικου clubbing. (Διάρκεια: 85 λεπτά Πρωτότυπη γλώσσα: Ολλανδικά, Γαλλικά, Αγγλικά Παραγωγοί: Steven Dhoedt, Gert Van Berckelaer Ιστοσελίδα ταινίας: http://www.tsob.be).

Το πλήρες πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του Reworks Agora, το οποίο φέρει τον τίτλο «Δημιουργική Βιομηχανία: η χαρτογράφηση του μέλλοντος», έχει ως εξής:

  • Φουαγιέ νέου κτηρίου (Μ2)

14.00 – 14.15 Εγγραφές

  • Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ 2, νέο κτήριο (Μ2)

14.15 Υποδοχή

14.30 – 16.00 1η  Συζήτηση │ Το Elevate Discourse & Activism παρουσιάζει: «Λύσεις στα δεσμά της τέχνης. Πώς η τεχνολογική ανάπτυξη και το πνεύμα της καινοτομίας αλλάζουν τον τρόπο που οι καλλιτέχνες συνδέονται με το έργο και το κοινό τους».

16.00 – 16.15 Διάλειμμα

16.15 – 17.45 2η Συζήτηση │ Το Resonate Conference παρουσιάζει: «Δημόσιες Χρηματοδοτήσεις, Δημόσια Τέχνη, Δημόσιος Διάλογος: Νέες στρατηγικές στην ανάθεση καλλιτεχνικού έργου»

17.15 – 18.30 Προβολή ντοκιμαντέρ │ «Ο Ήχος του Βελγίου» (δωρεάν είσοδος)

17.45 – 18.15 Διάλειμμα

18.15 – 19.45 3η Συζήτηση │ H διαστρωμάτωση του πολιτιστικού κεφαλαίου στη σύγχρονη μουσική παραγωγή και διανομή

19.45 – 20.00 Διάλειμμα

20.00 – 21.00 Συναυλία Lambert

21.00 – 21.15 Διάλειμμα

21.15 – 22.15 Συναυλία Federico Albanese

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here