Το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην αποθήκη 18 του ΟΛΘ

 

Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ

Μία ανακοίνωση αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των τετρακοσίων περίπου προσφύγων που φιλοξενούνται στην αποθήκη 18 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αλλά και με τις ελλείψεις που έχουν σημειωθεί, κοινοποίησε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης της πόλης.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον συγκεκριμένο χώρο και στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης φροντίζει να περιθάλπει όσους πρόσφυγες χρίζουν ιατροφαρμακευτικής μέριμνας, μέσα στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δεν απέχει πολύ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, πέρα από την έμπρακτη αλληλεγγύη που προσφέρει το Ιατρείο, οι ιθύνοντες του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης νιώθουν την υποχρέωση να κάνουν ταυτόχρονα κι έναν κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να καταγράφονται οι ελλείψεις και τα «κακώς κείμενα» σε διάφορες οργανωμένες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες.

Για το ρόλο του Κ.Ι.Α. Θεσσαλονίκης στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για την ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου της πόλης σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην αποθήκη 18, μίλησε και η Εύα Μπαμπαλώνα στο Πορτοκαλί Ραδιόφωνο και την εκπομπή «Πορτοκαλί Μαγκαζίνο».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις στην αποθήκη 18 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ορισμένες σημαντικές ελλείψεις όπως η έλλειψη κλιματισμού, η έλλειψη ψυγείου το οποίο είναι χρήσιμο τόσο για την συντήρηση των τροφίμων, όσο και για τη συντήρηση φαρμάκων τα οποία συντηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες (όπως π.χ. οι ινσουλίνες). Επίσης, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει αντικουνουπική προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και πολύ κοντά σε βιομηχανική περιοχή, τη στιγμή που έχει παρατηρηθεί μια αυξημένη παρουσία κουνουπιών στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα, έχουν σημειωθεί κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις εξ αιτίας τσιμπήματος από κουνούπι σε ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το Κ.Ι.Α. Θεσσαλονίκης ζητάει από την πολιτεία και κάθε υπεύθυνο να πράξει άμεσα, έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που βρέθηκαν στην πόλη από το νοσογόνο και επικίνδυνο χώρο της αποθήκης 18 του ΟΛΘ και να στεγαστούν – όπως δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως της καταγωγής τους – σε κτίρια μέσα στον αστικό ιστό που να πληρούν συνθήκες διαμονής οι οποίες δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και δεν θα θίγουν την αξιοπρέπειά τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here