Το Καλλιμάρμαρο «παραληρούσε» με τον τερματισμό του Γιώργου: «Υπάρχουν μόνο στόχοι, επιτεύξιμοι»

Συνέντευξη στην ΕΙΡΗΝΗ ΛΙΤΙΝΑ

Ο Γιώργος Μουχθής με τον τερματισμό του στις 13 Νοεμβρίου στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών με τα SpecialOlympics έκανε ολόκληρο το Καλλιμάρμαρο Στάδιο να παραληρεί από τα χειροκροτήματα και τους ευφημισμούς! Ο ίδιος είναι ένας άξιος μαχητής της ζωής και δηλώνει ευθαρσώσς στο Press Publica ότι: «Υπάρχουν μόνο στόχοι. Επιτεύξιμοι!»

Το πρώτο που παρατηρείς, όταν απευθύνει τον λόγο σ΄εσένα ο Γιώργος, είναι η σπίθα της σιγουριάς στο επίμονο και σταθερό του βλέμμα.  Τον ενδιαφέρει να αποδώσει με απόλυτη ακρίβεια τις σκέψεις του και είναι ταυτόχρονα απαιτητικός αλλά και σεμνός. Το διαπιστώνεις ακόμα και στον τόνο της φωνής του, αν και συχνά «σπάει» την ροή, για να χαμογελάσει και να κάνει χιούμορ.

pingpong

Είναι 22 χρονών και έχει ήδη κάνει την Ελλάδα περήφανη πολλές φορές, γιατί όλους τους άλλους στο κοντινό του περιβάλλον τους έχει ήδη κάνει, όλους όσους τον γνωρίζουν. Ο Γιώργος Μουχθής είναι στην παγκόσμια κατάταξη της επιτραπέζιας αντισφαίρισης  7οςστους νέους και 37ος στους άνδρες. Είναι για 6 συνεχόμενες χρονιές– από το 2010 έως και σήμερα –χρυσός Πρωταθλητής Ελλάδος  στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Επιπροσθέτως απέσπασε ήδη χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό IWAS World Junior Games στο Stoke του Λονδίνου το 2014 – Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων κάτω των 23 ετών –  συν το αντίστοιχο ασημένιο στο ατομικό.

–          Γιώργο, πως ξεκίνησες αθλητισμό και συγκεκριμένα τί σε τράβηξε στο πινγκ – πονγκ;

–          Ξεκίνησα σχεδόν τυχαία. Όταν πήγαινα στο Δημοτικό, μάθαινα κιθάρα στο ωδείο της ΧΑΝ στην Νίκαια. Κάτω ακριβώς από το ωδείο υπήρχε μια μικρή αίθουσα με δύο τραπέζια πινγκ – πονγκ. Μετά την κιθάρα πήγαινα στο μικρό παραθυράκι της αίθουσας και κοίταζα. Δεν ξεκόλλαγα από το τζάμι, μέχρι να έρθει η μητέρα μου να με πάρει. Έβλεπα πινγκ – πονγκ. Στην Έκτη Δημοτικού ξεκίνησα να παίζω, ήταν για μένα παιχνίδι, ούτε καν άθλημα. Σιγά – σιγά το αγάπησα. Στην Β’ Γυμνασίου πήρα μεταγραφή σε αθλητικό Γυμνάσιο στον Πειραιά, όπου μπορούσα, εκτός από τα κανονικά μαθήματα, να κάνω και αθλητικά. Εκείνη ήταν η εποχή που από την ΧΑΝ πήγα στον Ολυμπιακό.

Αργότερα, στη Α’ Λυκείου έκανα την επέμβαση στο κεφάλι μου για τον όγκο που υπήρχε, γιατί οι μέθοδοι θεραπείας που ακολουθούσα δεν τον είχαν καταπολεμήσει. Το χειρουργείο ήταν μεγάλο και παρουσιάστηκε επιπλοκή. Εξελίχθηκε σε ισχαιμικό εγκεφαλικό και ημιπληγία… Ξαφνικά σταμάτησα να είμαι αρτιμελής.

training-2

–          Πως το αποφάσισες να επιμείνεις και να συνεχίσεις να ασχολείσαι, παρά τα προβλήματα υγείας που προέκυψαν;

–          Εκείνη την εποχή γνώρισα τον προπονητή  του Συλλόγου Π.Α.Σ.Κ.Α. – Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων – , τον Χρόνη Πολίτση, που μου έδειξε ότι είναι παραολυμπιακό άθλημα. Ασχολήθηκε μαζί μου και με στήριξε. Έτσι, σιγά – σιγά ξεκίνησα σαν ΑΜΕΑ στον Π.Α.Σ.Κ.Α.και πήγα σε ειδικό λύκειο, ώστε να έχω άμεση πρόσβαση στον Σύλλογο που ήταν ακριβώς δίπλα. Εκεί γνώρισα το κομμάτι του αθλητισμού και εντάχθηκα σε αυτό. Από τότε έβαλα ψηλά τον πήχη και οι στόχοι πια είναι άλλοι. Τώρα οι προπονήσεις μου είναι 11 κατά μέσο όρο την εβδομάδα, συν τους αγώνες τα Σαββατοκύριακα. Η απόφασή μου να συνεχίσω στηρίχτηκε καθαρά στην απόφασή μου να ακολουθήσω τον δρόμο που μου έδειξε ο προπονητής Χρόνης Πολίτσης και ήταν καθαρά θέμα εμπιστοσύνης προπονητή – αθλητή.

oaka

–          Ποια ήταν τα εμπόδια που αντιμετώπισες στην απόφασή σου αυτή;

–          Τα εμπόδια βρισκόταν μέσα μου!  Έπρεπε να καταλάβω πρώτα την έννοια του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού αμέσως μετά. Έπρεπε να ξεπεράσω την αδράνεια, να καταργήσω τις αναστολές μου, τους φόβους μου. Έπειτα, υπήρχε και υπάρχει μια αλήθεια που με πονάει και έπρεπε να την αποδεχτώ.

Τα ωραία λόγια σε ποιόν δεν αρέσουνε; Όταν όμως δεν είναι αληθινά, στο βάθος  φαίνεται ότι λέγονται από λύπηση! Στην αρχή, όταν πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημά μου, οι άνθρωποι δίσταζαν να ασχοληθούν μαζί μου. Αυτό από μόνο του ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο που έπρεπε να το αντιμετωπίσω. Αντίθετα, όταν δούλεψα σκληρά κάτω από την καθοδήγηση του προπονητή, φάνηκαν τα αποτελέσματα, και αποδείχτηκε ότι η σωστή δουλειά ανταμείβεται!

training

–          Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ξεπερνάνε τους φόβους τους, μέσα από την δική σου διαδρομή;

–          ….Αστειεύεσαι; Εδώ δεν έχω ξεπεράσει τους δικούς μου φόβους… Πως μπορώ να μιλήσω γενικότερα; Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν τα παρατάω, μοχθώ, σκυλιάζω στην κυριολεξία… Το λεξιλόγιό μου, βλέπεις, είναι τόσο απόλυτο!

Δες και κάτι άλλο, πολύ βασικό…  Όταν συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι με λυπόταν, το εκμεταλλευόμουνα. Στο σχολείο ήταν όλοι ανεκτικοί μαζί μου, τους προκαλούσα την λύπηση. Τώρα το βρίσκω τραγικό! Αυτό που έμαθα είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ΑΜΕΑ στα ίσια! Στο ειδικό σχολείο, ας πούμε, είχαν όλοι ίση αντιμετώπιση. Τυχαίνει και κάνω συζητήσεις γι αυτό το θέμα. Αυτό, νομίζω, είναι το πιο σοβαρό: όλοι ίσοι είμαστε! Όταν βλέπεις ότι οι άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, εγώ προσωπικά δεν ασχολούμαι, ξέρω ήδη ότι έχουν κενά μέσα τους. Όταν όμως η συζήτηση γίνεται εποικοδομητική, μετά παίρνεις πολύ εσωτερική δύναμη να συνεχίσεις. Ένα μεγάλο ρητό στην ψυχολογία λέει ότι ακόμα και τον Φρόυντ να έχεις, αν δεν θέλεις, δεν πρόκειται να βοηθηθείς.

–          Το μυαλό κυριαρχεί στο σώμα, όπως μας αποδεικνύεις κάθε μέρα. Πως γίνεται αυτό;

–          Το πιο βασικό είναι να αποδεχτείς αυτό που έχεις. Είναι, λοιπόν, τρία τα στάδια. Πρώτα κλαις τη μοίρα σου, το γνωστό «γιατί σ΄εμένα». Μετά συμβιβάζεσαι, λες «οκ, θα μπορούσε και χειρότερα». Τέλος το αποδέχεσαι. Τι θέλω να πω: το σημαντικό είναι να το αποδεχτείς. Θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε έναν. Όμως, βγαίνουμε έξω, συνεχίζουμε. Αν μπορώ κάθε μέρα να γίνομαι λίγο καλύτερος, μετά από μέρες η αλλαγή θα είναι μεγάλη.

–          Ποιο το στοίχημα με τον εαυτό σου;

–          Στοιχήματα δεν υπάρχουν! Υπάρχουν μόνο στόχοι. Επιτεύξιμοι. Αν με ρωτάς το όνειρό μου, είναι να παίξω στην Εθνική ομάδα στους αρτιμελείς. Το πινγκ – πονγκ είναι το μοναδικό άθλημα παγκοσμίως, που ένας με κινητική αναπηρία μπορεί να ανταγωνιστεί έναν αρτιμελή.

–          Τί θα ήθελες για το άμεσο μέλλον; Ποιά τα πλάνα σου;

–          Το όνειρό μου στο είπα. Αυτό που θέλω είναι να γίνω το νούμερο 1 του κόσμου! Αυτό με ωθεί να στοχεύω ακόμα πιο ψηλά και ακόμα πιο ψηλά!

Όμως, από την θέση που τώρα είμαι οφείλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με στηρίζουν… Την οικογένειά μου αρχικά, μετά τον προπονητή Χρόνη Πολίτση, που είναι η αθλητική μου οικογένεια μαζί με το προπονητικό μου team. Επίσης, ευχαριστώ πολύ την «Φροντίδα»- που με στηρίζει από τα πρώτα μου αθλητικά βήματα-  και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό της Διονύση Βασιλόπουλο , – τους χορηγούς στην προσπάθειά μου, τον «Άνεμο», δηλαδή τον κύριο Σάββα Χανίδη και τον Θάνο Χανίδη, στην «Solar Energy» τον κύριο Κωστή Μπουλογιάννη… Τον ΠΣΑΠ και ιδιαιτέρως τον κύριο Δημόπουλο για την χορηγία του στο camp της Σλοβενίας. Επίσης  τον Αθλητικό Όμιλο «Κάλλιστος» ΟΑΚΑ, για την δυνατότητα που μου έδωσε και προπονούμαι ήδη στις εγκαταστάσεις του….Χρειάζομαι όμως χορηγούς για να ακολουθήσω τα όνειρά μου…

–          Ποιο είναι το μήνυμα, Γιώργο, που στέλνεις στα παιδιά ΑμεΑ;

–          Το σημαντικό βήμα σε κάθε ΑΜΕΑ είναι τα τρία στάδια της αποδοχής, που ανέφερα παραπάνω. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο σε κάποιον άνθρωπο, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση, η αποδοχή είναι το κυριότερο. Και μετά: αθλητισμός, αθλητισμός, αθλητισμός…

Ο Γιώργος Μουχθής, προκειμένου να ανεβάσει τις επιδόσεις του και να γίνει καλύτερος στο αγαπημένο του άθλημα, δεν διστάζει να προπονείται, όποτε μπορεί, και σε άλλα αθλήματα. Στο τέλος του Ιουλίου πήγε στο Λάσκο της Σλοβενίας σε έναcamp για επιλέκτους! Τα καλύτερα, Γιώργο, έρχονται!

Για όσους ενδιαφέρονται να απευθύνουν χορηγική πρόταση στον Γιώργο μπορούν να την στείλουν απ΄ευθείας στο δικό τουemail: g.mouchthis@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here