Το καθεστώς Ερντογάν συνέλαβε τους δύο δημάρχους του Ντιγιάρμπακιρ-Ανησυχεί ο Χαν- Εκδηλώσεις καταδίκης από HDP

Σε νέο αυταρχικό κατήφορο προχώρησε η Τουρκία του Ερντογάν.  Η τουρκική αστυνομία, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, συνέλαβε την Τρίτη, τους δύο συνδημάρχους της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Γκουλτάν Κισανάκ, που ήταν μέλος του κοινοβουλίου πριν εκλεγεί δήμαρχος της πόλης και ο Φιράτ Ανλί τέθηκαν υπό κράτηση ως μέρος εισαγγελικής έρευνας για σχέσεις τους με την τρομοκρατία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%ba-%cf%86%ce%b9%cf%81%ce%b1%cf%84-1

 

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, την διέκοψε πριν ολοκληρώσει την ομιλία της, ενώ μόλις επέστρεψε στο Ντιγιαρμπεκίρ συνελήφθη. Η Δημοκρατία του Ερτνογάν στο απόγειό της.

Την έντονη ανησυχία του για τις συλλήψεις των δύο δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων, εξέφρασε μέσω twitter,  ο ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

 

To φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατία των Λαών HDP καταδίκασε ως παράνομη την σύλληψη τους και ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους. Προναγγέλει μάλιστα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την Τετάρτη σε όλη τη χώρα για αυτήν την επίθεση έναντια στη βούληση του λαού μας, όπως αναφέρει σε τουίτ.

Ένας συνεργάτης της Κισανάκ ανέφερε πως οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνα στο σπίτι της δημάρχου, χωρίς να μπορέσει να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, δίχως να γνωρίζει τις κατηγορίες με τις οποίες έγιναν οι συλλήψεις.

Η 55χρονη Κισανάκ, γνωστό κουρδικό πολιτικό στέλεχος, εκλέχθηκε το 2014 ως πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης. Νωρίτερα την Τρίτη, κατέθεσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Άγκυρα που ερευνά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν η κατάθεση της στην επιτροπή σχετιζόταν με την κράτηση της, που συνέβη με την επιστροφή της στο αεροδρόμιο του Ντιγιάρμπακιρ.

Παρακολουθήστε εδώ μιά συγκλονιστική ομιλία της Κισινάκ στο τουρκικό Κοινοβούλιο, το 2012, καταδικάζοντας ως έγκλημα πολέμου τον βομβαρδισμό και τη δολοφονία 39 νέων Κούρδων, από τουρκικές δυνάμεις στη περιοχή Qileban (Uludere), Roboski στις 28/11/2011. «Πρέπει να ντρέπεστε, δεν έχετε το θάρρος ούτε να καταδικάσετε αυτό το έγκλημα κατά παιδιών. Μιλάτε για λαθρέμπορους, για ατυχή επιχείρηση, αλλά οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη διεθνή δικαιοσύνη», τόνισε δείχνοντας πολλές φορές ως υπεύθυνο τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ο Ανλί συνελήφθη στο σπίτι του, τόνισαν οι πηγές.

Τον Σεπτέμβριο η Τουρκία όρισε νέες διοικήσεις σε δεκάδες δήμους, οι κάτοικοι των οποίων στην οποία πλειοψηφία τους είναι Κούρδοι, προβαίνοντας σε καθαίρεση των εκλεγμένων δημάρχων για φερόμενες σχέσεις με την τρομοκρατία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here