Το Εθνικό Θέατρο στο Μουσείο Μπενάκη

«Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» είναι ο τίτλος μιας πρωτοποριακής για τα ελληνικά δεδομένα δράσης με την οποία εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική μουσειακή περιήγηση, στην οποία δραματοποιημένα από ηθοποιούς κείμενα θα φωτίζουν πτυχές της ιστορίας που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται.

Αποσπασμένα από την αρχική τους συνάφεια, τα μουσειακά εκθέματα χρειάζονται συνήθως πρόσθετα βοηθητικά μέσα προκειμένου να μεταδώσουν στον επισκέπτη το σύνθετο πλέγμα των πληροφοριών που μεταφέρουν. Κάθε εικόνα εμπεριέχει μια αφήγηση με πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Κείμενα, όχι κατ΄ ανάγκη θεατρικά, γραμμένα κοντά στον χρονολογικό ορίζοντα των αντικειμένων αναδεικνύουν όψεις που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές, και αποκαλύπτουν το συναισθηματικό φορτίο που θα συνόδευε τη χρήση τους ή και την ίδια τη δημιουργία τους.

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν πέντε μήνες (Νοέμβριος 2016-Μάρτιος 2017) και θα εστιάσουν στις συλλογές που φιλοξενούνται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου, όπου και θα πραγματοποιούνται. Ένα αντικείμενο ανά συλλογή θα δίνει κάθε φορά το έναυσμα για τη θεατρική δράση. Θα προηγείται σύντομη παρουσίαση του εκάστοτε εκθέματος από τον αρμόδιο επιμελητή της συλλογής, έτσι ώστε να γίνεται ομαλά η μετάβαση από τη θεματολογία του αντικειμένου στο δραματοποιημένο λόγο.

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Στρατής Πανούριος
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΥ ΜΥΗΣΙΣ (8, 15, 22, 29 Νοεμβρίου & 6 Δεκεμβρίου 2016)
ΣΚΟΡΔΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΔΩΔΕΚΑ,ΚΡΟΜΜΥΔΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ (13, 20, 27 Δεκεμβρίου 2016 & 10, 17, Ιανουρίου 2017)
ΕΡΩΦΙΛΗΣ ΚΕΝΤΗΜΑ (24, 31 Ιανουαρίου & 7, 14, 21 Φεβρουαρίου 2017)
ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΓΕΡΟΣ (28 Φεβρουαρίου & 7, 14, 21, 28 Μαρτίου 2017)

Έναρξη παραστάσεων 20:30

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here