Το Δίστομο τίμησε τον νομικό θεμελιωτή των γερμανικών διεκδικήσεων του, Γιάννη Σταμούλη

Η μαρτυρική πόλη του Διστόμου τίμησε τον Γιάννη Σταμούλη, το άνθρωπο που έβαλε τις νομικές βάσεις για την δικαστική διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και τις υποστήριξε με πάθος μέχρι τέλους, σε ελληνικά και ξένα δικαστήρια.

Ο Γιάννης Σταμούλης συνέλαβε την ιδέα της νομικής διεκδίκησης από την εποχή που ήταν αιρετός νομάρχης Βοιωτίας, το 1995. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, άσκησε ως εκπρόσωπος των επιζησάντων και των συγγενών των θυμάτων της τραγικής Σφαγής, την αγωγή κατά του γερμανικού κράτους για τη σφαγή του Διστόμου.

Ως δικηγόρος, συγκέντρωσε το υλικό και ξεκίνησε την δικαστική μάχη από το Πρωτοδικείο Λειβαδιάς έως τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αιχμή το ολοκαύτωμα του Διστόμου.

Ο Γ. Σταμούλης, με την ιδέες και τις πράξεις του, έκανε την υπόθεση του Διστόμου σύμβολο της μάχης κατά των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από γερμανικά στρατεύματα στην Ελλάδα και για λόγους σκοπιμότητας, έμειναν όλα ατιμώρητα. Το Δίστομο, κατέλαβε έτσι,  κεντρική θέση στη μάχη κατά του νεοναζισμού.

Εννέα σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του μαχητή δικηγόρου, νομάρχη και μετέπειτα ευρωβουλευτή, το Μαρτυρικό δίστομο τίμησε, την παραμονή της επετείου της 10ης Ιουνίου 1944, τη μνήμη του. Σε μία άκρως συμβολική κίνηση το 2010, το τότε δημοτικό συμβούλιο Διστόμου, επί δημαρχίας Θ.Πανουργιά, είχε αποφασίσει να ονομάσει την πλατεία που βρίσκεται μεταξύ του δημαρχείου και του μουσείου θυμάτων ναζισμού, σε «πλατεία Γιάννη Σταμούλη».

Ο σημερινός Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, με τη στήριξη του δημάρχου Γ. Γεωργάκου, υλοποίησε την απόφαση αυτή, οργανώνοντας μία σεμνή τελετή, παρουσία των θυγατέρων του εκλιπόντος, Χριστίνας και Κέλλυς (επίσης δικηγόρων), και μελών του πρώτου αιρετού νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας (1994-1998).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here