Το γεύμα Στουρνάρα με Τσίπρα-Δραγασάκη, για τράπεζες, κόκκινα δάνεια, οικονομία

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Γεύμα εργασίας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη παρέθεσε την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του γεύματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, συζητήθηκαν οι εξελίξεις και η επόμενη ημέρα στον τραπεζικό τομέα, μετά την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Το γεύμα, πέραν του ουσιαστικού περιεχομένου είχε κι ένα συμβολικό χαρακτήρα. Επισημοποίησε το οριστικό τέλος  του ψυχρού πολέμου στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενός ψυχρού πολέμου που έφτασε τον περασμένο Ιούνιο έως την ανοικτή ρήξη, όταν η κυβέρνηση εγκαλούσε τον κ. Στουρνάρα ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς και η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τον καλούσε για ακρόαση στη Βουλή, απειλώντας με σύλληψη και βίαιη προσαγωγή, εάν αρνηθεί, επικαλούμενος ως λόγο τον φόρτο εργασίας!

Βέβαια τα σχέδια ρήξης δεν υλοποιήθηκαν ποτέ καθώς η ΕΚΤ κάλυψε πλήρως τον κ. Στουρνάρα ενώ λίγο αργότερα είχαμε την επίτευξη συμφωνίας και την αρχή εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.
Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν η επίλυση του ασφαλιστικού ως προαπαιτούμενου για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης γι την διευθέτηση του χρέους.

Οι συνδαιτυμόνες συζήτησαν επίσης και τους καλύτερους δυνατούς τρόπους με τους οποίους πρέπει να γίνει η διαχείριση των «κόκκινων” δανείων, ιδίως των επιχειρηματικών από τι τράπεζες, με δεδομένη την ανάμιξη των distress funds στην ελληνικά αγορά των προβληματικών, μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπισθεί νομοθετικά από τη κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here