Το αντί-συμβατικό “Ρέκβιεμ στη νεότητα” του Κύπριου ποιητή Χριστ. Καλλίνου

 

Στο “σπίτι της Κύπρου”, Τρίτη 24 Νοεμβρίου

Το “Ρέκβιεμ στη νεότητα” του Χριστόδουλου Καλλίνου αποτέλεσε κατά κοινή ομολογία την πιο αντί-συμβατική για τα κυπριακά δεδομένα ποιητική συλλογή της τρέχουσας χρονιάς. Ο Καλλίνος “μίλησε” για την αγάπη αληθώς ερωτικά, μακριά από τα συνηθισμένα “ηρωικά και πένθιμα” που χαρακτηρίζουν τον περί αγάπης τρόπο των πλείστων Κυπρίων ποιητών. Υπερέβη τους φραγμούς που “θέλουν” την αγάπη να συγχέει τους φορείς και αποδέκτες της κάπου ανάμεσα στην “ιδέα της πατρίδας” και την φορτισμένη αίσθηση περί “μαρτυρικού εαυτού”, την αναγνώρισε και απέδωσε ως  αυτό που πράγματι είναι: Ερωτική “αγάπη για ζωή”. Αυτός τελικά μοιάζει να είναι και ο κύριος λόγος που το “Ρέκβιεμ στη νεότητα” του Καλλίνου αγαπήθηκε στην Κύπρο από πολλούς.

Η παρουσίαση της αντί-συμβατικής αυτής (για τα κυπριακά δεδομένα) ποιητικής συλλογής στο “Σπίτι της Κύπρου” στην Αθήνα – κέντρο πόλης, οδός Ξενοφώντος 2Α, Τρίτη 24 Νοεμβρίου, 8 το βράδυ – είναι στα σίγουρα μια πολύ καλή ευκαιρία: Γνωριμίας των φίλων της ποίησης στην ελληνική πρωτεύουσα με έναν νέο Κύπριο ποιητή που αληθώς διαφέρει, με έναν Κύπριο ποιητή που αληθώς αγαπήθηκε στον τόπο του για λόγους πολύ πιο άμεσους, πολύ πιο ζωτικούς, ενδεχομένως πολύ πιο αληθινούς από τους παραδοσιακούς στην Κύπρο (και όχι μόνο) λόγους ποιητικής αγάπης.

Το “Ρέκβιεμ στη νεότητα”, η αντί-συμβατική ποίηση του Χριστόδουλου Καλλίνου, θα παρουσιαστεί (πώς αλλιώς;) με αντί-συμβατικό τρόπο. Απευθείας από τον ίδιο, χωρίς επιφωνήσεις, διαλέξεις, υψηλές κριτικές και αναλύσεις. Λιτά και απέριττα! Ο ίδιος θα αναγνώσει τους στίχους του, ανάμεσα στις αναγνώσεις του ωραίες μουσικές γέφυρες – από τους εξαιρετικούς Κύπριους μουσικούς Σάββα Σάββα (κιθαρωδό) και Δημήτρη Παναγίδη (τυμπανιστή) – θα προσδώσουν στην όλη βραδιά την απαραίτητη τελετουργική αισθητική. Με το πέρας του “τελετουργικού” θα υπάρξει δίκην επιλόγου σχόλιο από τον καθηγητή φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιο Βιρβιδάκη, όμως αναμένεται και αυτό να είναι ενταγμένο στα μέτρα της αισθητικής λιτότητας που θα χαρακτηρίζουν την όλη βραδιά. Αυτά, άλλωστε, που χαρακτηρίζουν τον ίδιο τον ποιητή Χριστόδουλο Καλλίνο και την ποίησή του.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here