Το “αιωνόβιο” Κίνημα του Λευκού Μπαστουνιού-Παγκόσμια ημέρα 15 Οκτωβρίου

 

 Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Ένα μικρό σημείωμα αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού – 15 Οκτωβρίου

Το κίνημα του Λευκού Μπαστουνιού έχει ιστορία ενός αιώνα. Ξεκίνησε με την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover ο οποίος – τότε – χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για την διευκόλυνση της κίνησης των τυφλών βετεράνων. Πρόκειται, κατά συνέπεια, για ένα κίνημα στόχος του οποίου ήταν και είναι η ισότιμη κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Με την πάροδο των δεκαετιών τα “εργαλεία” ένταξης έγιναν πολύ περισσότερα, το “λευκό μπαστούνι” απέληξε να είναι το σύμβολο του κινήματος αυτού που εξελίχτηκε σε “παγκόσμιο”. Και τα σημαίνοντα του οποίου γιορτάζονται και υπενθυμίζονται σε όλο τον κόσμο την 15η Οκτωβρίου κάθε έτους. Σαν σήμερα.

Από τις μάλλον ολίγες, σε σχέση με το κοντινό παρελθόν, εκδηλώσεις στο όνομα του λευκού μπαστουνιού που πραγματοποιούνται φέτος στην χώρα μας, μοιάζει να ξεχωρίζει το διήμερο που διοργανώνεται στην “Τεχνόπολη” του δήμου Αθηναίων (14 και 15/10) με την συμμετοχή του Φάρου Τυφλών Καλλιθέας. Είναι αφιερωμένο σε ένα “εργαλείο” ένταξης των τυφλών πιο “προχωρημένο” του λευκού μπαστουνιού, η διαθεσιμότητα του οποίου για τους τυφλούς της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Ο λόγος για τους εξαιρετικά διαδεδομένους στις σύγχρονες δυτικές χώρες “σκύλους οδηγούς” που για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι (ακόμα) σπάνιο είδος.

Το διήμερο – στη διάρκεια του οποίου λέχθηκαν, προβλήθηκαν και εκτέθηκαν τα πάντα για τους σκύλους οδηγούς – κορυφώνεται απόψε 15 Οκτωβρίου και ώρα 18:30 με μεγάλο γλέντι στην “Τεχνόπολη” στο οποίο πρωταγωνιστεί η ωραιότατη Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. Όσοι τιμήσουν το γλέντι με την παρουσία τους θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν έκθεση φωτογραφίας του Πάνου Περιμένη με συναφή θεματολογία (τυφλοί άνθρωποι και σκύλοι οδηγοί), αλλά και να περιηγηθούν σε έκθεση γλυπτών του πρόσφατα αποθανόντα σπουδαίου τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη. Ενός από τους μετρημένους στα δάχτυλα των δυο χεριών Έλληνες τυφλούς που μοιράστηκε κομμάτια της ξέχωρα δημιουργικής ζωής του με τον σκύλο οδηγό του…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here