Τουσκ: Δύσκολη και νομικά προβληματική η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό

Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες και όσον αφορά τη νομιμότητα που πρέπει να ξεπεραστούν ώς την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, προκειμένου να υιοθετηθεί το σχέδιο ΕΕ-Τουρκίας, για την ανακοπή της ροής των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε στην Αγκυρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο δρόμος προς μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία είναι σπαρμένος με πολλές παγίδες.«Δεν είναι εύκολο καθήκον και πρέπει να γίνει σωστά. Είναι σαφές πως απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» είπε ο Τουσκ.

Στον προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άκουσε τις έντονες επιφυλάξεις της Κύπρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης του διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν «έχει την πρόθεση να εγκρίνει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ εάν η Άγκυρα δεν «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

«Είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να μετατοπιστεί το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή του με τον Τουσκ.

Πέραν των κυπριακών αντιδράσεων, ο Τουσκ παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στο σχέδιο συμφωνίας που τέθηκε στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα και παραμένει «προβληματικό». «Η τουρκική πρόταση που καταρτίστηκε μαζί με τη Γερμανία απαιτείται να διασαφηνιστεί, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα 28 κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ανέφερε.

Ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο.

«Σήμερα καταρτίσαμε έναν κατάλογο σημείων που πρέπει να ρυθμιστούν για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ως την Παρασκευή» είπε ο Τουσκ από την Άγκυρα.

Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησής του, τονίζοντας πως «δεν παζαρεύουμε για τα χρήματα» και διαβεβαιώνοντας πως «η ανθρωπιστική πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν κανένας δεν μας δώσει δεκάρα».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here