Τουρκική εισβολή στη Συρία: Aπειλεί τους Κούρδους στο Χαλέπι-Τους ζητά να αποσυρθούν στον Ευφράτη (upd-βίντεο)

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, με αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ. Η Τουρκία δια του υπουργού της των Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, έστειλε τελεσίγραφο στις Κουρδικές δυνάμεις του YPG να αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, αλλιώς θα δεχθούν επίθεση.

Αλλά και ο τούρκος πρόεδρος Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ευθέως ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα επιτεθούν στις δυνάμεις του YPG κοντά στη πόλη Τζαραμπλούς.

«Αρχίσαμε μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία στις 04.00 σήμερα το πρωί με στόχο να εξαλείψουμε τις απειλές που θέτει το ΙΚ και οι Κούρδοι της Συρίας», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του θέλει να «θέσει ένα τέλος» στα προβλήματα στα τουρκικά σύνορα, καθώς δέχεται συχνές επιθέσεις στην περιοχή των συνόρων της από περιοχές της γειτονικής Συρίας, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής πληροφορίες, συνολικά 46 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα κατά την επιχείρηση που έχει σκοπό τον έλεγχο της πόλης Τζαραμπλούς στη μεθόριο με τη Συρία, ενώ υποστηριζόμενοι από την Τουρκία, Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τεσσάρων χωριών στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της συντονισμένης επίθεσης με τουρκικές δυνάμεις.

Όπως έγινε γνωστό, επίσης, τουλάχιστον 29 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 3.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Τζαραμπλούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Οι πολίτες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν προς την πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με μηνύματα που δημοσιεύτηκαν σε λογαριασμούς της κουρδικής αυτοδιοίκησης σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

sir1

Πρόκειται για ανοικτή εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος η οποία απειλεί ευθέως μαχητές που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS.

Δεκάδες τουρκικά τάνκς πέρασαν τα σύνορα και κατευθύνονται προς τη πόλη Τζαραμπλούς συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη».

Η πόλη αυτή που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα συρο-τουρκικά σύνορα, κατέχεται μέχρι τώτα από τον ISIS Ωστόσο οι κουρδικές δυνάμεις του PYD και του YPG που ηγούνται των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων(SDF), οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ,  έχουν απελευθερώσει από το Ισλαμικό Κράτος το μεγαλύτερο μέρος της Β. Συρίας(Ροτζάβα).

Το μεγαλύτερο επίτευγμά τους η πρόσφατη απελευθέρωση της πόλης Μανμπίζ από τους ισλαμιστές του ISIS, θορύβησε την Αγκυρα που δεν θέλει επέκταση του Κούρδων στα σύνορά της.

Για να αποτρέψει και την απελευθέρωση της Τζαραμλπούς η Τουρκία συγκέντρωσε και εξόπλισε 1.500 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού στρατού στο Γκαζιαντέπ, εκεί που έγινε η σφαγή στο κουρδικό γάμο. Το σώμα αυτό, μαζί με τουρκικά στταρτεύματα πέρασν στις 4 το πρωί τα σύνορα της Συρίας για να προλάβουν τους Κούρδους.

Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν την Τζαραμπλούς ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία, η οποία δεν επιθυμεί με τίποτα την δημιουργία μιας διευρυμένης κουρδικής κρατικής οντότητας στο μαλακό υπογάστριο της στη Β. Συρία.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here