Τουρκικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις του ISIS στη Συρία και τη νύκτα

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, για δεύτερα φορά από το πρωί, αεροπορική επίθεση σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους. Την πληροφορία μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά στροφή 180 μοιρών στη τουρκική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσχωρά στην υπό τις ΗΠΑ διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία πήρε την απόφαση αυτή μετά την έκρηξη βίας κοντά στα σύνορά της με την Συρία και ιδίως μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε 32 άτομα κουρδικής καταγωγής στη πόλη Σουρουτς, πριν λίγες ημέρες.

Ετσι, η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε τη συμμετοχή μαχητικών της στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και επιτρέπει πλέον τη χρήση αεροπορικών βάσεων στο έδαφός της -περιλαμβανομένης αυτής του Ιντζιρλίκ- από αεροπορικά μέσα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών της περιοχής.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε παράλληλα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσε για τις τουρκικές επιχειρήσεις. Το συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων της Συμμαχίας έχει επίσης ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο μέτωπο της συρο-τουρκικής μεθορίου.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνεται η έγκριση της χρήσης των βάσεων και η συμμετοχή τουρκικών μαχητικών στις επιχειρήσεις, και προστίθεται ότι η Άγκυρα αναμένει η συνεργασία μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων να ενισχύσει την ασφάλεια όσων ζουν στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψη την από 2 Οκτωβρίου 2014 εξουσιοδότηση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη στάθμευση σε βάσεις της χώρας μας μη επανδρωμένων και επανδρωμένων αεροπορικών μέσων των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής που θα κριθούν κατά περίπτωση, τα οποία συμμετέχουν στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στις εν λόγω επιχειρήσεις εξυπακούεται ότι θα συμμετέχουν για το ίδιο σκοπό και στοιχεία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας» αναφέρεται το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here