Τουρκία: 12 ακαδημαϊκοί υπό κράτηση για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

 

Δώδεκα ακαδημαϊκούς συνέλαβε η τουρκική αστυνομία τους οποίους έχει θέσει υπό κράτηση, επειδή υπέγραψαν διακήρυξη -καταγγελία που καλεί σε τερματισμό της βίας μεταξύ της κυβέρνησης και των Κούρδων αυτονομιστών.

Η επιστολή, που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στο Διαδίκτυο και έξω από την Τουρκία, μεταφρασμένη σε πολλές γλώσσες, έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας που υποστηρίζει πως αναπαράγει τη «γλώσσα των τρομοκρατών».

Περίπου 1.200 διανοούμενοι υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα την «πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για την ειρήνη». Με το κείμενο αυτό ζητούν να τερματιστεί η επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Στο κείμενο, που τιτλοφορείται «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα», οι υπογράφοντας καταγγέλλουν «μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε κατάφωρη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία». Το αίτημα υπογράφουν Τούρκοι και ξένοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι.

«Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει καταφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το PKK) και έβγαλε το μίσος της στον τουρκικό λαό», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι (…) είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους», συνέχισε, κατηγορώντας τους για «προδοσία» και προαναγγέλοντας έτσι τη δικαστική έρευνα και τις συλλήψεις Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε σήμερα «πραγματικά πολύ θλιβερό το ότι ορισμένοι διανοούμενοί υπέγραψαν μια τέτοια διακήρυξη την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας».

«Αν και είναι και ο ίδιος διανοούμενος, ο Τούρκος πρωθυπουργός προφανώς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή ελευθερία», σχολίασε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Έμμα Σινκλέρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, το πανεπιστήμιο του Ντίζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει μια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Ακιούζ, που είχε υπογράψει το κείμενο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here