Τουρκία: Το «φυλακισμένο» πρόσωπο της δημοσιογραφίας

Ενα σχεδόν μήνα μετά την προφυλάκιση του αρχισυντάκτη της Τζουοχουριέτ Τζαν Ντιουντάρ και της επικεφαλής  του γραφείου της εφημερίδας στην ‘Αγκυρα Ερντέμ Γκιουλ, ως ¨τρομοκρατών» επειδή αποκάλυψαν στην εφημερίδα το σκάνδαλο μυστικής μεταφοράς όπλων στη Συρία, οι συνάδελφοι τους στην εφημερίδα, προχώρησαν σε μιά ξεχωριστή κίνηση συμπαράστασης και διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση δημοσιογράφων.

Εκαναν τη σύσκεψη της συντακτικής ομάδας μπροστά στη φυλακή Σιλιβρή της Κωνσταντινούπολης, ζητώντας την αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας που έχουν προφυλακιστεί μετά από προσωπική μήνυση του Ερντογάν. Οι δημοσιογράφοι της Τζουμχουριέτ μετέφεραν τραπέζια και καρέκλες μπροστά από την είσοδο του σωφρονιστικού ιδρύματος και προετοίμασαν παρά το κρύο το επόμενο φύλλο.

«Ως δημοσιογράφοι, έχουμε ήδη συγκαλέσει αυτού του είδους τις συσκέψεις παντού, από εμπόλεμες ζώνες έως την Εθνοσυνέλευση, όμως ποτέ μπροστά από μια φυλακή» τόνισε ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης Ταχίρ Οζιουρτσεβέν όπως έγραψε η Τζουμχουριέτ.

«Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας και να διασφαλίσουμε ότι η γνώμη τους θα καταγραφεί στην εφημερίδα μας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η «η φωνή τους δεν θα σιγήσει ποτέ».

Στους δύο φυλακισμένους δημοσιογράφους  απαγγέλθηκαν κατηγορίες την 26η Νοεμβρίου για «τρομοκρατία», «κατασκοπεία» και «διαρροή κρατικών απορρήτων». Η «Τζουμχουριέτ» είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες και βίντεο με φορτηγά γεμάτα όπλα τα οποία διακινούσε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) με προορισμό τη Συρία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here